Kültür:
banner24
KAÇIRILAN ESERLER GETİRİLİRSE AVRUPA'DA MÜZELER KAPANIR

Antalya’nın Kaş İlçesinde Turizm Haftası Etkinlikleri’nin son gününde “ Xanthos Antik Kenti Kazıları: Bir Dünya Kültür Mirası “ Konulu Konferans düzenlendi. Kaş Belediyesi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen Konferansın konuşmacısı Prof.Dr. Burhan Varkıvanç oldu. Toplantıya Kaş Kaymakamı Bilgihan Bayar, Kaş Belediye Başkan Yardımcısı Lütfi Öztürk, Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan, Kaş İlçe Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Aydın, Kaş Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mustafa Öztürk, Kaş Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Demirtepe, Sivil Toplum Kuruluşları, Kamu Kurum ve Kuruluşları Temsilcileri ile Vatandaşlar katıldılar.

Prof.Dr. Burhan Varkıvanç konuyla ilgili olarak yaptığı sunumunda şu bilgileri verdi, “ Likya'nın başkenti olan Xanthos tarihi acılar ile doludur. Dönemin ünlü komutanları Harpagon, Kimon,Brutus burayı keşfe gelmişlerdir. Bir çok savaşlara sahne olan kentten günümüze ulaşan kalıntılar arasında kaya mezarları, lahit mezarları ve Likya kültürüne özgü dikme mezar anıtları vardır. Likya akropolü erken dönem eserleri arasındadır. Aslan Mezarı Bölgenin en önemli eseridir. Harpyler Anıtı ve Sarpedon aynı şekilde önemli. Unesco tarafından bölge dünya kültür mirası listesine alınmıştır. Bölgede 60 yıldır kazı yapılıyor. Ben bölgede 5 yıldır kazı yapıyorum. Kendi yaptığım kazılarda çok sayıda eserle karşılaştık. Çeşitli alanlarda yaptığımız kazılarda, çok büyük bir yapı olan likya yapısı  saray  ile karşılaştık.  Bütçe sınırlı ve çoğu işçilere ödenek olarak harcanıyor. Çevre düzeni projeleri oluşturuyoruz. Ziyaretçilerin rahat gezi yapabilmeleri için seyir terasları ve gezi alanları oluşturuyoruz .Kentin tamamının ortaya çıkarılması 300 yıl sürer.Birkaç bin yılda ortaya çıkan bir kenti ortaya çıkarmak kolay değil. Osmanlı eserlerin yurt dışına götürülmesine izin vermiş. Buradan götürülen çok değerli eserlerin önemli bölümü British Museum’da sergileniyor. Unesco bir düzenleme yaptı, götürülen eserler ispatlanırsa ait oldukları yere geri gönderilecek.Ancak geri getirme maliyetleri çok yüksek.Eserlerin günümüze kadar sağlam olarak gelmesinde bu günkü Kaşlıların atalarının büyük katkısı var. Bölgeyi çok iyi korumuşlar. Kendilerine teşekkür etmemiz gerekiyor.2200 yıl önce yapılan eserleri aynı özeni göstererek korumuşlar. Kendi yaptığım kazılarda bir çok önemli eserle karşılaştım. Nereidler Anıtı bunlardan birisi. Büyük kısmı bir çok eser gibi İngiltere’ye götürülmüş. Bu eserlerin geriye getirilmesi sağlansa Avrupa da İngiltere, Fransa ve Almanya’daki bir çok müze kapanır. Ancak bir çok anıt yurtdışına götürülmesine rağmen, bölge kendi kültürünü fazlası ile yansıtabiliyor ve önemli eserleri barındırıyor. Kazılarda  ortaya çıkarılan ve Demre müzesinde sergilenecek eserler mevcut. Bunları depolarda tutuyoruz.”

Konferans sonunda Kaş Kaymakamı Bilgihan Bayar, Prof.Dr. Burhan Varkıvanç ‘a çiçek takdim ederek teşekkür ederken, Kaş Belediye Başkan Yardımcısı Lütfi Öztürk ise Plaket takdim etti.
 
 
 
 
 
 
 

banner71

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Yap Yeni Üyelik

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81

banner82

banner88

banner109

banner110

banner112

banner113

banner114

banner120

banner122

banner123

banner151

banner77

banner83

banner84

banner87

banner89

banner91

banner116

banner95

banner117

banner124

banner125

banner152

banner153

'DÜNYANIN EN ESKİ HALISI TÜRKLERE AİT'

Haberi Oku