Batı Antalya’nın Kültür Turizm Potansiyeli Konulu Konferans Kaş Belediyesi Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Konferansın konuşmacısı Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır oldu.

Konferansı Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer,  Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadettin Sarı, Kaş Belediye Başkan Yardımcısı Lütfi Öztürk, Kaş Kent Konseyi Genel Sekreteri İsmail Gökçe ve vatandaşlar katıldı.

Konferansın konuşmacısı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır Sunumunda  ; “ Kaş Belediyesi ile Akdeniz Üniversitemizin ciddi bir iş birliği var. Birlikte çok güzel çalışmalar yürütüyoruz. Bir çok konuda bilgilerimizi paylaşıyoruz. Bölgede bir çok çalışmalarımız var. Bunları yerel ile paylaşmamız yeni bakış açıları, yeni değerlendirmeler sağlayacaktır. Kültür varlıklarını koruma kurulunda görev yapmaktayım ve bu konuda ciddi bir birikime sahibiz. Batı Antalya’nın Kültür Turizm Potansiyeli çok ciddi boyutlarda değerlendirilebilir durumdadır. Turizm denince sadece deniz, kum ve güneş akla geliyor. Oysa dünyada bir çok farklı turizm türleri var. Biz bu potansiyeli geliştirebilirsek, sağlıklı bir şekilde yönetebilirsek, geleceğimiz daha anlamlı, daha verimli olacaktır. Likya bölgesinde bu gün Kaş birçok kültür değerlerini koruyarak günümüze gelmiştir. Doğasını kültürünü geliştirerek bugünlere gelmiş. Kent gelişirken doğayı zorlamamış.” dedi.

Dr. İbrahim Bakır konuşmasının devamında şunları söyledi; “ Kültür Turizmi Kapsamında İnsanlar öğrenme ve anlamayı önemsiyorlar ise özellikle yürüyerek gezme daha fazla anlamaya, çok daha fazla şeyi özümsemeye imkân verir. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu bölgede çok ciddi bir proje başlatmıştır. Daha önce bir kısım yabancı kuruluşlar çalışmalar başlatmıştı, ancak devlet eliyle yürütülmesi kararı alındı. Muğla Kültür varlıklarını koruma Bölge Kurulu ile Antalya Kurulu bu bölgede değişik hatlarda çalışmalar, araştırmalar yapılmasını tespitlerin sağlıklı yapılarak proje üretilmesini benimsediler. Kültür Turizmini geliştirme adına Likya yolu bu projede yer alıyor. Birkaç rotası var. Antalya’ya doğru giden Elmalı bölgesinden bir rota, Kalkan, Sütleğen üzerinden bir rota, Finike üzerinden bir rota bunlar üzerinde ciddi çalışmalar sürüyor. Buralar hep yaya yürüyerek araştırılacak alanlar. Bölgenin kültürel değer taşıyan ciddi bir potansiyeli var. Deniz kum ve güneş artık bir noktaya geldi. Artık çok daha farklı arayışlar söz konusu Doğa ve kültür turizmi çok daha fazla önem kazanmaya başladı. Kültür turizmi daha sürdürülebilir, doğaya daha az müdahale edilebilir ve bu turizmden elde edilecek gelir toplumun her kesimi tarafından değerlendirilebilir.

Bölgeye bir havaalanı yapılmasının çevreye vereceği olumsuz etkilerden bahsediliyor. Öte yandan taş ocakları, maden ocakları, hesler, ciddi anlamda kazı dolgu gerektiriyor. Bunların planlamasının çok titiz yapılması gerekiyor. Kültür değerlerimizi sağlıklı bir şekilde koruyup geleceğe aktarmalıyız”
Konferansın sonunda Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadettin Sarı ve Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır’a plaket vererek katkılarından dolayı teşekkür etti.
 
 
Editör: TE Bilisim