19’uncu Uluslararası Likya- Kaş Kültür ve Sanat Festivali Kaş Belediye Toplantı Salonu’nda Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer’in yaptığı basın toplantısıyla başladı.
 
 Festivalin ilk gün programı çerçevesinde sokak sanatçıları tarafından Cumhuriyet meydanında tahta bacak, palyaço ve çocuk animasyonları ve sihirbaz gösterileri sergilendi.
 
Festivalin resmi açılışını gerçekleştirmek üzere Cumhuriyet meydanına kadar Senfonik mehteran eşliğinde festival kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Kortej Yürüyüşüne Kaş Kaymakamı Bilgihan Bayar, Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Ak Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer,Meis Belediye Başkanı Samsakos Yorgos, Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Gazipaşa Belediye Başkanı Adil Çelik,Ak Parti Kaş İlçe Başkanı Mutlu Ulutaş, ilçe yönetim kurulu ve kayıtlı delegeler,ilçe siyasi parti yöneticileri, meslek odalarının başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldılar.

  Kortej yürüyüşünün ardından Cumhuriyet Meydanında Festivalin resmi açılışı gerçekleştirildi. Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer Festivalin açılışında yaptığı konuşmada ” Likya ışıktır, Likya güneşir, Likya medeniyettir. Bu topraklara yaşamış olan Likyalılar için onların medeniyetini tanıtmak için, Kaş Likya festivali düzenliyoruz.Hem Liya medeniyetini hem de Kaş’ı tanıtıyoruz.

 Bu yıl aralıksız olarak 19.’sunu düzenlediğimiz Uluslararası Likya-Kaş Kültür ve Sanat Festivali’nde sanatın her türlüsüne yer veriyoruz. Kaştan festival ile dünyaya bir kez daha barış, dostluk mesajı vereceğiz. Kaş’ın kardeş şehri olan Yunanistan’nın Meis Adası Belediyesi ile birlikte, ortak yemek kültürümüzü ortaya çıkaracağız. Kitap şenliği ile okumayı teşvik etmek, okuyan kuşaklar yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Yüzme yarışlarında kulaçlar, Türk- Yunan dostluğu ve dünya barışı için atacak” dedi.

 Kaş Kaymakamı Bilgihan Bayar ise yaptığı konuşmada ; “Kaş olağan üstü güzel bir yer. Kaş’ta görev yapmaktan çok mutluyum, çok şanslıyım. Kaş’ta kültür var, güzellik var, 7 medeniyetin hizmet etmiş bir bölge Kaş. Bunların başında Likya medeniyeti gelir. Milletleri birbirleriyle kaynaştırmak ve Kaş’a daha çok konukların gelmesini Sağlamak, ilçe esnafına bu festival hayırlı olsun, bereket getirsin“  dedi.

Meis Belediye Başkanı Samsakos Yorgos ise yaptığı konuşmada ;Kaş ve Meis halkı uzun zamandır dostlukları gelişerek devam ediyor. Karşılıklı işbirliğ içersindeyiz. Festival 2 kardeş şehir olan Kaş ve Meis’e barış, kardeşlik ve mutluluk getirsin. Herkese iyi eğlenceler’dedi.

Ak Parti Antalya Milletvekili Kaşlı Atay Uslu ise yaptığı konuşmada”Kaş deyince akan sular durur. Mecliste çok yoğun proğramlarıma rağmen sizlerden birisi olarak, bir kaşlı olarak, sizlerin bu mutlu gününde sizlerin arasında olmaktan çok mutluyum. Çevremizde bir istikrarsızlık var. Bizi çekemeyenler var. Kaş’ın gelişlmesi için ulaşımı kolaylaştırmak için Kaş’a acilen bir havaalanı ihtiyacı var. Bazı kişiler havaalanı Kaş’a zarar verir diye kaşı çıkıyorlar. Bir Kaşlı olarak Kaş’a zarar verir diyenlere bende bir Kaşlı olarak Kaş’a zarar veren her şeye karşıyım. Ama havaalanı Kaş’a zarar vermez. Kaş’ın ulaşımını kolaylaştırır.  Kaş’a ulaşımın daha kolay olması için  mutlaka havaalanı ve yeni yollara ihtiyaç var”dedi.  
Açılış töreninde, TRT Çocuk ve halk oyunları ekipleri gösteri yaptı. Kaş HEM Likyalı Yörükler Patara Halk Oyunları ekibi, halk oyunlarını sundular.
 
Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerinin karma sergisi açıldı ve Sanat çalıştayı gerçekleştirildi. Kültür Evi Sinema Salonunda Doç.Dr.Zehra Yiğit tarafından tasarlanan  Rhodiapolis konulu film gösterimi gerçekleştirildi.Kaş Belediyesi Çay Bahçesinde  Yöresel Halk Sanatları  ve Kaş Halk Eğitimi Merkezi tarafından hazırlanan  karma sergi ziyarete açıldı.Yat Limanında devam eden Likya –Kaş 1.Çocuk Kitap Şenliği ziyaret edildi. Kültür Evi Sergi Salonunda Prof. Sadettin Sarı tarafından sunumu yapılan   “ Yaşamın Sarmalı “ fotoğraf sergisi ve Doç Dr.Fatih Başbuğ tarafından sunulan “ Görünümler “ temalı Resim sergisi ziyarete açıldı.

Festivalin akşam etkinliği olarak yat Limanı’nda TRT Çocuk ve Gençlik Halk Oyunları Topluluğu, Kaşlı sanatçı Burhan Tüzer ve Rock Grubu Kolpa sahne aldılar.
 
 
FESTİVALDE BUGÜN
 
  Festival de bugün Kaşlıların ve Kaş’ın kardeş şehri Yunanistan’nın Meis Adası’ndan gelen hanımların katıldığı, “Ortak Tatlar Farklı Lezzetler” adı altında yemek yarışması düzenlenecek. Soğuk meze, sıcak meze ve tatlılar dallarında düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere çeşitli ödüller verilecek.
 
Kaş Belediyesi Toplantı Salonu’nda, Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Bakır, “Batı Antalya’nın Kültür Turizmi Potansiyeli” konulu bir konferans verecek.
 
1. Likya-Kaş Kitap Şenliği’nde yazar Yavuz Bahadıroğlu kitaplarını imzalayacak. Bu gün akşam Kaş yat Limanı’nda Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin hazırladığı defile gösterisi sunulacak. Yunan dans grubu sahne alacak. Ardından TRT Türk Sanat Müziği Sanatçısı Meltem Seyfelioğlu sahne alacak. Gecenin sonunda ünlü sanatçı Funda Arar sahne alacak.
 
   5 Haziran Pazar festivalin son günü, bu yıl 12. düzenlenecek olan, 7.5 kilometrelik Uluslararası Meis-Kaş Yüzme Yarışları yapılacak.












 


 
 
Editör: TE Bilisim