Kaş İlçesi'nde Likya Antik Su Yolu'nda Yörük göçünü canlandırmak amacıyla yapılan yürüyüşte renkli görüntüler ortaya çıktı.
    Antalya’nın Kaş İlçesi’nin Patara Mahallesi’nde, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında bu yıl 12’ncisi düzenlenen Antik Su Yolu Yürüyüşüne ilgi yoğundu. Yürüyüşte, antik yolda Yörük göçü canlandırıldı.
Bu yıl 12. düzenlenen Antik Su Yolu Yürüyüşü, Patara Antik Kenti’ne su getiren Likya Antik Su Yolu’nın 4. kilometresindeki Delik Kemer Mevkii’nde başladı. Kaş’a Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun gelmesi nedeniyle protokolun katılmadığı yürüyüşe,  Patara Mahallesi Muhtarı Arif Otlu, Patara Kazıları Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Prof. Dr. Fahri Işık, Kaş Turizm Bürosu Sorumlusu Mustafa Aydın, değişik bölgelerden Yörük dernekleri,  Kaşlılar ve bölgede tatil yapan ve yerleşik yaşayan yabancı turistlerden oluşan yaklaşık bin 300 kişi katıldı.
Yürüyüşe katılanlar, Delik Kemer’den yola çıktılar. Önde Yörük göçünü canlandıran develer, eşekler, atlar, katırlar ve koyun sürüsü yer aldı. Ardında, Likya Yörükleri Patara Grubu ve bölgeden gelen Yörük dernekleri üyeleri, yörük giysileri içinde yürüdü. Prof. Dr. Fahri Işık da Yörük giysisi içinde yürüdü. Suyolunda, yüksek tepelerde, dar vadilerde sıra halinde süren yürüyüşte ilginç görüntüler oluştu.  Yollarda Yörük havaları oynandı. Molalarda ve yollarda Muğla’nın Seydikemer İlçesi’nden gelen ekip ve bu yıl kurulan Likya Yörükleri Patara Grubu gösteriler yaptı. Vadiler, dik yokuşlar aşıldı. Yürüyüşün 10. kilometresinde verilen molada,  Patara Muhtarı Arif Otlu, katılımcılara bir yemek verdi. Mola alanında Turizmci Muzaffer Otlu’nun öncülüğünde kurulan Likya Yörükleri Patara Grubu, Ege ve Teke yöresi oyunlarını oynadı. Ardından grup tekrar yürüyüşe geçti. Doğanın ve tarihin içinde geçerek 13 kilometre süren yürüyüş, Patara Mahallesi Meydanı’nda sona erdi. Patara Mahallesi Meydanı’nda gösteriler yapıldı. Kaş’ta yeni kurulan AKUT ekibi de, yürüyüşe katılarak güvenliği sağladı. Düzenlenen Yörük göçü ile, kaybolan bir kültür yaşatıldı. Gelecek kuşaklara aktarıldı.
Yürüyüşe bu yıl ikinci kez katılan Alman Anna Kruzberg yaptığı konuşmada”Yaşanılması gereken bir etkinlik. Folklör gösterileri ve müzik ilginçti. İnsan böyle bir kültür olayını çok az yerde görebilir. Türkiye’nin geçmişten gelen bir geleneğini bugün ben de yaşadım dedi.
Yürüyüşe Kaş’tan gelerek katılan Suna Satık ise yaptığı konuşmada”Bugün tarihi Likya Yolu’nda geçmişimizi tekrar yaşayarak, Yörük göçünü canlandırararak, çok güzel bir doğa yürüyüşü yaptık. Umarım bu yıllarca devam eder. Gelecek nesillerimizde geçmişimizi, nasıl yaşamış, nasıl canlandırmış görür” dedi.
Yürüyüşün 13 yıldır organizesini yapan turizmci Muzaffer Otlu ise yaptığı konuşmada”Biz bugün Selçuklulardan tutun, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’nden kazanmış olduğumuz bütün geleneklerimizi, göreneklerimizi yaşadık, yaşattık. Koyunlarımızla, keçilerimizle, atlarımızla, develerimizle. Amacımız bunu gelecek kuşaklara aktarmaktır” dedi.
 
 
 
Editör: TE Bilisim