Basın İlan Kurumu (BİK) Proje Geliştirme Birimi tarafından hazırlanan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından desteklenen iki günlük “Yerel Yazılı Basında İnternet Haberciliğinin İyileştirilmesi” projesi eğitimi, Basın İlan Kurumu’nun Kocaeli’de bulunan BİK Sosyal Tesisleri’nde BİK Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Canbey’in açılış konuşması ile başladı.

Yerel yazılı basında internet haberciliğinin kalitesinin artırılması ve yazılı basında internet haberciliğinin özendirilmesi hedefiyle başlatılacak 2 günlük eğitime; Kocaeli, Sakarya ve Bolu ilinde yayınlanan ve resmi ilan yayınlama hakkını haiz gazete işletmelerinin temsilcileri katılıyor. BİK Genel Müdür Yardımsıcı Dr. Mustafa Canbey’in açılış konuşması ile başlayan eğitimde İnternet haberciliğinin yerel yazılı basın için önemine vurgu yapıldı.

Canbey konuşmasının başında “Adına internet dediğimiz teknoloji, son 20-25 yıl içinde hayatımızın her anını öylesine sardı, öylesine işgal etti ki, bize tercih hakkı dahi tanımadı. E-ticaretten bankacılık işlemlerine, e-devletten uluslararası ilişkilere kadar her alanda bilişim teknolojisi kullanılıyor. Tüm bunlar hayatımızı kolaylaştırıyor. Peki, her geçen gün artan bağlılık veya diğer alanları işgali? Buna karşı bir çözümümüz, yeni bir planımız var mı? Konuşmama bu soruyu sorarak başlamak istedim. Çünkü bu soruyu sormadan, doğru cevabını da bulmadan başarılı olma şansımız yok. Radyo çıktı, etkileyemedi, gazeteler ayakta kaldı. Televizyon, gazeteleri bitirecek dendi, başaramadı. Şimdi ise karşımızda dijital medya var. Karşılaştığımız günden bu yana neleri yaşadık? Gazeteler okur kaybetti, tirajlar düştü. İkincisi düşen tirajlar nedeniyle reklam yatırımları kitlenin daha yoğun olduğu mecraya doğru kaydı. Nereye, dijital medyaya…

Gazeteleri bugüne kadar diğerlerinden farklı kılan, güçlü kılan, en belirgin özelliği etkisi yani kitleler üzerindeki gücüydü. Yarın bir gün böyle bir riskle karşı karşıya kalma ihtimali de var. O halde, tekrar başa döner ve soruyu yinelersek; gazeteler olarak biz ne yapacağız?” ifadelerine yer verdi.
 
 “Dijital medya ile rekabet ederek asla gücünüzü tüketmeyin”

Gazetelerin her geçen gün daha fazla yaygınlaşan internet dünyasında nasıl yer edineceğine, bu dünyanın ekonomik büyüklüğüne dair çarpıcı bilgiler paylaşan Dr. Mustafa Canbey, BİK’in bu bilgiler ışığında gazetelere verdiği destekleri sıralayarak sözlerine şöyle devam etti: “2010 yılında 3,5 milyar Türk Lirası olan Türkiye’nin reklam yatırımının sadece yüzde 7’sini alan dijital medya, bugün 7 milyar liralık pastanın dört diliminden birini, yani yüzde 25’ni almayı başardı.  Aradan geçen süre sadece 7 yıl. Buna karşın yazılı basın sektörünün payı yüzde 27’den yüzde 15’in altına düştü. Web’deki haber okuru sayısı, gazetelerin günlük bayi satışının neredeyse 15 katına ulaştı. Hadi diyelim ki bir gazeteyi 4 kişi okuyor, yine üç dört kat gibi bir fark ortaya çıkıyor. Bu rakamlar bize tek bir şey söylüyor: Artık medyanın üç değil, dört kolu var. Ona da bu nedenle yeni medya diyoruz. Bugün gelinen noktada Basın İlan Kurumu olarak bizler, aynı sektörün içinde olduğumuz sizlere, dost paydaşlarımıza ısrarla şunu söylüyoruz: Dijital medya ile rekabet ederek asla gücünüzü tüketmeyin! Asırları aşan gazetecilik yapma ve gazete yayınlama tecrübesini, yeni medyanın sunduğu nimetlerle harmanlayalım. Birbirini dengeleyen, birbirinin açıklarını, zayıf yönlerini kapatan yeni bir yapılanmaya gidelim. Onun içindir ki sizlere, internet sitesi kurmayı yönetmeliğimizle zorunlu hale getirdik. Belirli kurallar koyduk. Bunu yaparken de ek gösterge vererek maddi olarak destekledik. Gazetelerimizin internet sitesi kurmalarını sağladık. Bunu yaparken resmi ilan portalı ilan.gov.tr’yi daha aktif hale getirerek, karşılıklı etkileşimi artırdık. Resmi ilanların daha çok kitleye ulaşmasını sağlayarak, yayımlanma amacını daha çok karşıladık.”

“Kaliteli ve nitelikli işler üretmeliyiz”

BİK’in, dijital dönüşüm sürecinde yazılı basını yalnız bırakmadığını, yeni projeleriyle desteklerinde artık ikinci aşamaya geçtiğini vurgulayan Canbey, sözlerini “Şimdi ikinci aşamaya geçtik. Gazetelerimizin internet sitelerinin teknolojik altyapısı ve görsel tasarımının belli bir standarda ulaşması. Bununla birlikte içerik üreten personelin, yani gazeteci arkadaşlarımızın niteliklerinin
 
 
artırılması. Bu da beraberinde, kaliteli ve nitelikli internet yayıncılığını beraberinde getirecek. Bugün başlayan eğitimin amacı da zaten buna yönelik.
Belirli bir kaliteye ulaşmış internet sitelerimizin dijital reklam piyasasından reklam almaları için mücadele edeceğiz.Gazeteci arkadaşlarımızın eğitim süreçlerini Kalkınma Ajansları ile yürütürken, sitelerin iyileştirilmesi ve dijital reklam piyasasına entegrasyonunu ise KOSGEB ile gerçekleştireceğiz.” İfadeleriyle sonlandırdı.

Eğitim uygulamaları ile Türkiye’de bir ilk

İki günlük eğitim müfredatı örnek vaka çalışmaları, grup çalışmaları, simülasyon uygulamaları, beyin fırtınası yöntemleri ile destekleniyor. Türkiye’de ilk defa uygulamalı ve interaktif yöntemlerle desteklenip uygulanan eğitimi, Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Seyfi Kılıç veriyor.

Basın İlan Kurumu Kocaeli Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen eğitime MARKA Gebze Sorumlusu Eray Cavlak, İŞKUR Kocaeli Şubesi Müdür Yardımcıları Engin Gülmez ve Nurullah Horel ve basın mensupları katıldı.
 
Editör: TE Bilisim