Antalya’nın Kaş İlçesinde uzun yıllardır meyve bahçelerinde ağaçların budamalarını yapan 77 yaşındaki Çiftçi Halil Töre teknik ağaç budaması konusunda bilgi ve becerisini öğretmek için konuya merak duyacak  kişiler arıyor. Halil Töre Bursa’nın Çağlayan Köyünde yaşıyor. Zeytin, Şeftali, Armut, Kiraz, Nar, Badem, Ceviz ve İncir başta olmak üzere birçok ağaç çeşidinin budamasını ve aşısını usulüne uygun olarak teknik budama yapıyor. Ağaçlara fazla ürün vermeleri için şekil veriyor.
 
   Kaş’a ilk olarak 1986 yılında gelerek Karadağ Mahallesinde Kara İncir dikilmesine vesile olmuş. Halil Töre Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer’in bahçeleri olmak üzere Kaş’ın birçok bölgesinde ağaç dikim ve budamasında çalışmış ve halen ilerlemiş yaşına rağmen talep olursa bahçelerde çalışmaya devam ediyor. 
 
  Halil Töre hayatı boyunca çiftçilik ile uğraştığını ifade ederek şunları söyledi; “ Kendimi bildim bileli çiftçilik ile uğraşıyorum.1970’li yıllardan sonra köyümüzde meyvecilik, özellikle Kara incir üretimi arttı. Kıbrıslı Ahmet Sedat isimli kişi ilk olarak bizim köyün incirlerinin kalitesini keşfederek, büyükşehirlerde pazarlanmasına ve incirin satışının artmasına imkan sağladı. Köyümüzde dünyada eşi olmayan Kara İncir üretilir. Köyümüzde her üreticinin ortalama 300 ağacı vardır. Bir ağaç ortalama 300-400 kilo ürün verir.

   Yıllar önce 1971 yılında köyümüze Profesör Zait Türk isimli bir bilim insanı geldi. Ziraat Müdürlüğünde çalışıyordu. Kendisi Avrupa’da birçok bilimsel çalışmalar yapmış. Köyümüzde budama kursu açtı. Bizlere ağaç budama tekniğini öğretti. Hangi ağaç olursa olsun, hangi dalın ürün vereceğini bilirim. Biz öğrendiklerimizi kendi çocuklarımıza, torunlarımıza ve diğer tüm çiftçilere öğrettik. Hepsi şimdi ağaç buduyorlar. Bu işi bilen, öğrenen herkes ülkenin her yerinde kendisine iş bulur.

   Kaş’ta budamacılığı bilen ve merak eden kişiler olursa ben yardımcı olmak isterim. Bu bilgileri öğretmek istiyorum. Talep olursa fahri olarak bahçelerde uygulamalı olarak budama tekniğini öğretmek istiyorum. Millet bir şeyler öğrensin. Bizim köyümüzde ve Bursa’nın yerli köylerinde boşta gezen, kahvehanelerde oturan, oyun oynayan kimseye rastlayamazsınız. Herkes işinde çalışır. Bir gün köyümüze zamanın Bursa valisi geldi. Köyde kimseyi göremeyince nereye gitti bu millet? Diye sormuş. Muhtar ise herkesin işinde çalıştığını söylemiş. Vali köy muhtarını tebrik ederek köyümüzden ayrılmış. Gençlere tavsiyem çok çalışsınlar ve hiçbir işi küçümsemesinler. Kaş’lı  insanlarımıza faydalı olmak istiyorum.”

 
Editör: TE Bilisim