Antalya'nın Demre ilçesinde Cumhuriyet Başsavcısı Güray Selçuk Yıldız tarafından ortaokul öğrencilerine 'Hukuk ve Adalet' konulu konferans verildi.

Demre Cumhuriyet Başsavcısı Güray Selçuk Yıldız, ortaokul öğrencilerine yönelik 'Hukuk ve Adalet' konulu bir dizi konferans verdi. Üç gün süren konferansları İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Coşkun, Milli Eğitim Şube Müdürü Selma Benli, okul müdürleri, öğretmenler ve Demre'deki 12 ortaokulda eğitim öğretim gören 6 ve 7. sınıftan 1000 öğrencileri izledi.

Başsavcı Güray Selçuk Yıldız, hukuk ve adaletin insan yaşamı için, toplumsal yaşam için ekmek, su kadar gerekli olduğunu belirterek, "Bu konferansta sizlerin kafalarında adalet bilincini oluşturmak istiyoruz. 'Adalet nedir, insan olarak temel haklarınız nelerdir, hak arama özgürlüğü nedir' sorularına yanıt arayacağız. Toplumsal yaşamı düzenleyen yazılı ve yazılı olmayan kurallar, yönetmenlikler ve yasalar vardır. Yazılı olmayan kurallar, gelenek ve göreneklerdir. Ahlak kurallarıdır. Örneğin, otobüste yaşlılara yer vermek, büyüklere saygı göstermek. Bunlara uymak zorunlu değildir. Ancak gelenek ve göreneklere aykırı davranmak, toplumda hoş karşılanmaz. Kişi toplumdan dışlanabilir. Toplumsal kurallar, iyi ve kötü kavramlarına göre geliştirilen sistemdir. Hukukun temelini oluşturur" dedi.

Yasalar ve yönetmenliklerin herkesin uyması gereken yazılı kurallar olduğuna işaret eden Başsavcı Yıldız, şöyle dedi: "Toplumun temelini, yaşamın kurallarını belirler. Bu kurala uymayanlardan zarar görenlerin hak arama özgürlüğü vardır. Burada hukuk ve adalet devreye girer. Korkmadan, çekinmeden hakkınızı arayın. Bizden korkmayın. Türkiye'deki hukuk kurumları, yani cumhuriyet savcıları, mahkemeler sizlerin hak arayacağınız kurumlardır. Bu nedenle bize gelmekten korkmayın. Rahatlıkla bize gelin.

Hak arama yalnızca kişilere özgü bir kavramdır. Ancak bir şeyi unutmayın. Kendi hakkınızı savunurken, başkalarının haklarına da saygı duymak zorundasınız. Örneğin, trafik kurallarına uymak herkesin görevi. Burada yayanın, sürücünün herkesin uyması gereken kurallar var. Kendi mallınıza sahip çıkarken, başkalarının ve devletin malına da zarar vermeyeceksiniz. Yani adalet ve hukuk herkes için vardır. Toplumsal yaşamı her alanda düzenler. Herkese eşit mesafededir.

Adalet ve hukukun egemen olduğu toplumlar gelişir ve ilerler. Ekmeğimiz, aşımız kadar gereklidir. Adaletin gerçekleşmesini devlet sağlar. Devlet, kendi koyduğu yasalara, kurallara kendisi de uyar. Haklarımızı bileceğiz, öğreneceğiz. Kronik olarak toplumsal bir sorunumuz bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyoruz. Önce öğreneceğiz. Sonra da fikrimizi söyleyeceğiz. Çünkü haklarımız hukukla güvence altındadır."
Başsavcı Yıldız konferansları boyunca öğrencilere de söz vererek, sorularını yanıtladı.
Editör: TE Bilisim