Kaş Cuma pazarında en fazla rağbet gören ürün Kumluca’nın  Karacaören mantarı oldu. Yörede kızılcık mantarı olarak da bilinen mantar’ın kilosu 20 lira’dan satıldı.Pazar esnafı Salih Bozkurt  bu yıl bereketli bir sezon geçirdiklerini ifade ederek; “ Lengüme, Fethiye, Dalaman bölgelerimizden Kaş, Çamlıyayla, Kumluca’ya kadar mantar bol oldu bu sezon. Allah bereket versin işimiz iyi. Ürünü 17 liradan alıp 20 liradan satıyoruz.“ dedi.

MANTARIN FAYDALARI
 
Bitkiler aleminin Mycophyta bölümünü oluşturan mantarlar olmasaydı belki de yaşayamazdık. Mantarlar insanlık tarihi açısından büyük öneme sahiptirler. Mantarları yok etmek doğanın dengesini bozar. Ekosistemin önemli parçalarıdır. Mantarlar tabi çürümede aktif bir rol alır..
 
Mantarlar aminoasit içeriği bakımından zengin oluşu nedeniyle yararlı bir protein kaynağıdır. En çok vejetaryenlerin besin tercihi arasında bulunan mantarlar, beslenmede hayati önem taşıyan elzem aminoasitleri içermektedir. 
 
Ayrıca, mantarda kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, B1 vitamini, B2 vitamini, Niasin ve C vitamini bulunmaktadır. Mantarda bulunan bu vitamin ve minerallerin kaybolmaması için mantarların taze alınıp, bekletilmeden tüketilmesi gerekir.
 
Mantar her şekilde yiyecek olarak tüketebiliriz. Kavurması olur, yumurtalı pişirilir ve ya yemeği yapılır. Eğer fazla ise salamurası yapılır ve uzun zaman sonra tüketilebilir. Salamurası ayrıca çok da lezzetli olur. Bütün bu kullanım şekillerini vatandaşlar bilirken salamurası pek bilinmemektedir.
 
SALAMURASI NEDİR?
 
Haşlanan mantarın suyu cilt güzelliği için kullanılabilir. Mantarı pişirmek üzere haşladığınızda bu suyu sivilcelerin tedavisi için yüzünüze sürebilirsiniz. Mantarın bütün besin değerinin geçtiği bu suyu cildinizin beslenmesi ve temizlenmesi için gönül rahatlığıyla yüzünüze sürebilirsiniz.
 
Cilt ve yüz bakımında yararlı olan mantar suyunu bir pamukla sivilceli cilde sürülerek şifa bulabilirsiniz. Ayrıca ağrı ve romatizma içinde bu mantardan çeşitli kremler yapabilirsiniz.

 
Editör: TE Bilisim