Antalya'nın Demre İlçesi’nin Üçağız mahallesi’nde bulunan Kekova Adası'nın sualtı zenginlikleri dalış meraklılarının ilgisini çekiyor. İki yıl önce kapanan dalış okulu nedeniyle aksayan sualtı dalışları, yeni bir dalış okulunun açılmasıyla yeniden hız kazandı.
 
    Türkiye’deki sualtı dalış tutkunlarının yeni adresi, yeniden Antalya’nın Demre İlçesi’nin Üçağız Mahallesi’nin cennet Kekova’nın koyları oldu. Demre’deki dalış okulunun iki yıl önce kapanmasının ardından, Demre’ye bağlı Kekova’nın merkezi olan Üçağız Mahallesi’nde açılan yeni dalış okulu ile birlikte, yerli dalış tutkunları yeniden Kekova’ya akın etmeye başladı.

   Kekova’nın cennet koylarındaki dalış turu, Üçağız Mahallesi ‘nde başlıyor. Tekne ile, Kekova Adası’nın güneyinde bulunan cennet koylara yolculuk başlıyor. Teknede, dalış hakkında  ilk dersler alınıyor. Ardından Batık Kent, Simena Antik Kenti’nin önünden geçilerek, dalış noktalarına varılıyor. Kekova koylarında dalışa izinli 32 nokta var. Dalışa izin, Kekova Adası’nın güneyinde var. Kekova Adası’nın kuzeyinde dalış ve yüzmek yasak. Bu dalış noktalarının başlıcaları,  deniz feneri, mağaralar, antrum, mavi mağara, eğri liman, Salyonagoz Koyu ve Th’end. Bunlara İlaveten  72 metre boyundaki İberian Cost Gemisi Batığı var. Suyun altında zengin bir tarihi doku ve canlı var. Yumuşacaklardan oluşan çok çeşitli deniz tavşanı türleri ve balık sürüleri var.

  Yurdun çeşitli illerinden gelen gruplar, Kekova’da günde iki dalış yapıyor. Bir dalış, bir saate yakın sürüyor. Şeker Bayramı’nın birinci günü, İstanbul’dan Kekova’ya dalışa gelen İstanbul Türk Balık Adamlar Kulübü üyelerinden oluşan 35 kişi Kekova’nın cennet koylarında dalış yaptı. Sualtında ve suyun üstünde bir Türk bayrağı açarak, Şeker Bayramı’nı kutladılar. Herkese iyi bayramlar dediler.

    Kekova’ya dalışa gelen Emine Aslan yaptığı konuşmada”Maviyi yeniden keşfetmek istiyorsanız, Demre’de Mavi Mağara’da mutlaka dalmalısınız. Suyun altında çok farklı canlılarla,   görüş mesafesi mükemmel bir şekilde harika dalışlar yapacaksınız. Haydi kalkın  gelin buraya” dedi.

   Kekova’da ikinci kez dalış yapan Avukat Ata Hazar Çınar ise yaptığı konuşmada”Demre, denizin, güneşin, tarihin yaşayan şehri. İnsanların aşık olduğu kadar var. Su altında anfoları ile, ceratta cerattaları ile, bin bir çeşit balıkları ile, siz de bu kentte dalış yapmak isterseniz hiç durmayın, atlayın hemen gelin” dedi.

  Kekova’da dalış eğitmenliği yapan Necdet Balaban’de yaptığı konuşmada”Demre, Likyalıları güneş diyarı.  Burada yaşamış tüm medeniyetler adına, su üstünde ve su altında hala görülmesi gereken bir sürü güzellik var. Ticaret merkezinin, antik batıkların kargolarını görmek mümkün. Su inanılmaz temiz. Pırıl, prıl. Buraya herkesi dalmaya bekliyoruz” dedi.




Editör: TE Bilisim