Dünyada nesli tükenmekte olan ve koruma altındaki bir Akdeniz foku, Antalya’nın Demre İlçesi’ne bağlı dünyaca ünlü Kekova’nın merkezi Üçağız Mahallesi’nde görüldü. Bir anda ortaya çıkan Akdeniz foku, kısa süreliğine görüntülendi. Fokun tek başına gezdiği gözlemlendi. Saat 16. 00 sıralarında Demre İlçesi’ne bağlı Üçağız Mahallesi İskelesi’nde bağlı bulunan yatların arasından aniden bir ses duyuldu.

Sesin geldiği yöne koşanlar, yaklaşık 1.60 – 1.70 metre uzunluğunda tahminen 250 –  300 kilo ağırlığında bir Akdeniz foku ile karşılaştılar. Akdeniz foku, 5-6 dakikada bir sudan çıkarak hava aldı. Her seferinde 9- 10 dakika suda kaldı. Yaklaşık yarım saat teknelerin arasında ürken bir biçimde gösteri yapan Akdeniz foku, bir süre sonra suya dalarak kayboldu. Karnı çok büyük görünen, hamile olduğu tahmin edilen Akdeniz fokunun, yavrulamak için uygun bir yer aradığı tahmin ediliyor.

   Akdeniz kıyılarında sadece Türkiye ve Yunanistan kıyılarında yaşamını  sürdüren Akdeniz fokunun, Akdeniz’de sadece yüz kadar olduğu tahmin ediliyor. Dünyada ise 750 civarında olduğu tahmin ediliyor. Nesli tehlike altında olan bir tür ve koruma altında. Akdeniz fokunu izleyen bazı tekneciler, zaman zaman Üçağız Mahallesi’ne Akdeniz foku çıkıyor. Bundan birkaç yıl önce de karaya çıkan bir Akdeniz foku, uzun süre karada ve evlerin arasında gezmişti. Bugünkü fok, büyük ihtimalle hamileydi. Çünkü karnı çok şişti. Sancılı ve çok ürkek bir durumu vardı. Yaşamını da bu bölgede sürdürüyor. Çünkü foklar, yavrulama döneminde yaşam alanlarından çok uzağa gitmez dediler.

 
Editör: TE Bilisim