Antalya’nın Demre İlçesi’nde bu yıl 5’inci Demre Yörük Göçü Şenliği düzenlendi. Şenlikte, Demre ve Antalya, Muğla yörelerinden gelen yörükler,  sahilden yaylaya Yörük Göçü canlandırdı. Geçmişi yaşatarak, geleceğe taşıdılar.

   Demre Yörük Türkmen Derneği öncülüğünde, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Demre Kaymakamlığı ve Demre Belediyesi’nin desteği ile düzenlenen şenlik, Antalya Büyük Şehir Belediyesi Mehteran Ekibi eşliğinde yörük göçü yürüyüşüyle başladı. Yürüyüşe ve şenliğe, Demre Kaymakamı Murat Uz,  Antalya milletvekilleri Aydın Özer, Tuğba Vural Çokal, CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya, Jandarma Komutanı Teğmen Emre Tırpancı, Emniyet Müdürü Kürşat Cuman, İYİ Parti Antalya İl Başkanı Ahmet Aydın,  CHP İlçe Başkanı Mustafa Caner, İYİ Parti İlçe Başkanı Hüseyin Şahin, İyi Parti Kaş İlçe Başkanı İsmail Şah Yılmaz, Demre Yörük Türkmen Derneği Başkanı Mustafa Siviş, Demre belediye meclisi üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, çevre ilçelerin Yörük Türkmen Derneği başkanları,  mahalle muhtarları ve yaklaşık 4 bin vatandaş katıldı.
   Demreli ve çevre bölgelerden gelen yörükler ve vatandaşlar, Demre Polis Merkezi önünde toplandı. Yörük grupları, eski mutfak eşyaları, tarım aletleri, ev eşyaları, tarım aletleri ile süsledikleri araçları ile, önde keçi ve koyun sürüleri, atlar, köpekler, develer ve eşeklerle yürüyüşe geçti. Yürüyüş anında yöresel ekipler, folklör gösterileri yaptı. Kadınlar, traktör üstünde yayık yaydı. Yürüyüşte bir grup, Çanakkale Zaferi’ni canlandırdı.  Katmer açtı. Konvoy, Demre Cumhuriyet Meydanı’ndan alkışlar eşliğinde geçiş yaptı. Yürüyüşe katılanlar, Demre Cumhuriyet Meydanı’na geldi. Buradaki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Ekibi bir konser verdi. Halk oyunları ekipleri, Türkiye’nin farklı yörelerinin halk oyunlarını sergiledi. Demreli olan Türk Halk Müziği sanatçısı Tuğba Karakuş bir konser verdi.

   Şenlikle ilgili olarak Demre Yörük Türkmen Derneği Başkanı Mustafa Siviş yaptığı konuşmada”Yörük kültürümüzü, gelecek nesillere, kuşaktan kuşağa aktarmak için beş yıldır devam ettiriyoruz. Gelecek nesillere yörük kültürünü bırakabilirsek ne mutlu. Geçmişini unutan milletlerin geleceği olmaz. Geçmişini bilmeyen milletin coğrafyasını başkası çizer”dedi.

  Şenlikte bir konuşma yapan Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya yaptığı konuşmada”Bugün yörüklerimizi yaylaya göçürdük. İnşallah getirmekte nasip olur. Hepimiz bir yörüğüz. Türk milletinin aslı yörük. 1071’de Malazgirt’ten Anadolu’ya akın akın gelmişler. Yörüklük aslında bir gelecektir, özgürlüktür. Özgürlük kadim bir gelenektir. Her ne kadar zapdedilemezse de, ikna edilebilir yörükler. Dadaloğlu diyor ki “ Ferman padişahınsa, dağlar bizimdir” diyor.  Bunun yanında evrensel bir değerdir yörüklük. Memleketin bekasıdır, geleceğidir.  Gazi Mustafa Kemal demiş ki; “ Son yörük obasının Toroslarda dumanı tüttüğü sürece, bu vatan emin ellerdedir” demiş”diye konuştu.

  Demre Kaymakamı Murat Uz ise yaptığı konuşmada”Söylediğimiz hep bir şey var. Yörükler bu ülkenin çimentosudur.  Sizlerin birliğe, beraberliğe, kardeşliğe olan bu çabanız, bizleri daha güçlü geleceklere, daha güçlü kardeşliklere,  taşıyacaktır. Bugün her şeyden daha çok bir şeye ihtiyacımız var. Birliğe, beraberliğe, kardeşliğe çok ihtiyacımız var. Bugün burda gördüğümüz bu birliktelik, ülkemizin her yerinde devam edecek, birliğimizi, beraberliğimizi bozmaya hiç kimseye de müsaade etmeyeceğiz. Bu proğramların amacı, bir araya gelmek, kardeşliğimizi pekiştirmektir” dedi.
 
Editör: TE Bilisim