Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanlarından Beyhan Cenkçi, ölümünün 26'ıncı yılında Antalya'nın Kaş ilçesindeki mezarı başında törenle anıldı.

Kaş Yüzbaşı Hasan Fehmi Sokullu Mezarlığı'nda düzenlenen Beyhan Cenkçi'yi anma törenine Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Başkan Vekili Savaş Kıratlı, Genel Sekreter Ümit Gürtuna, Başkan Yardımcıları Ayhan Aydemir, Ertürk Yöndem, Yönetim Kurulu üyeleri, Güray Soysal, Ali Şimşek, Ali Oruç, Olgunay Köse, Onur Kurulu üyeleri Can Pulak, Fethi Akkoç, Denetim Kurulu Başkanı Doğan Bulgun, Cemiyet üyelerinden Cahit Dingil, Besim Güçtenkorkmaz, Kaş eski Belediye Başkanı Emin Erdem ile Beyhan Cenkçi’nin yeğeni Cenk Cenkçi ve ailesi ile sevenleri katıldı.

Nazmi Bilgin, " Beyhan Cenkçiye yüreğimde çok fazla sevgi ve saygı var. Buraya her yıl gelişimizin bir başka sebebi de kaybolmuş bir duyguyu yaşatmak.Bu duygunun adı vefa. Vefa insanlar için güzel bir duygudur. Cenkçi iyi bir gazeteci olduğu kadar güzel bir insan, aziz bir dosttu. İnsan ömrü sanıldığı kadar uzun değildir. Önemli olan insanın ölümünden 26 yıl sonra mezarı başında, bu kadar dost tarafından anılmayı, hatırlanmayı hak edebilmektir" dedi.

Beyhan Cenkçi'nin, Türkiye'de demokrasinin, basın ve ifade özgürlüğünün yeşermesi için kendi özgürlüğünü feda ettiğini kaydeden Bilgin, ülkede şu anda Beyhan Cenkçi gibi insanlara ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Bilgin, " Kaş’ın bir miladı yazılacaksa , bu miladın baş sayfasında Beyhan Cenkçi’nin adının olması lazımdır. 1970 yılında Kaş'a yerleştikten sonra Kaş'ın tanıtılmasına öncü oldu. Yarımadadaki yerimiz alındığında burası zeytinli tarla olarak geçiyordu.Beyhan bey buranın doğal sit alanı olarak ilan edilmesini talep etti.Bu konuda ilgili bakanlıklara müracaat etti.Ben bunu bugünkü gibi hatırlıyorum.Doğayı korumak için hiçbir mülk sahibi elindeki arazinin doğal sit olması için müracaat etmez.Herkes sitten çıkarmaya çalışır. Ancak bu doğa sevdası ile Beyhan bey müracaatını yaptı ve sonucunu aldık. Bu arazinin ağaçlandırılması için orman bakanlığına yazı yazdık, ağaçlandırılması hususunda müracaatta bulunduk.Buranın orman olmayacağı bakanlık tarafından bize bildirildi.Aradan üç sene geçtikten sonra ilk tatil köyünün temelini atacakken, orman bakanlığı bu alan orman arazisidir diye müdahale etti .Şimdi bir takım sosyal medyada ve gazeteciler Cemiyetinin doğayı bozduğu ve bozacağı yönünde bir takım iddialar ileri sürülüyor.Bu bu Cemiyete ve başkanına yapılacak en büyük haksızlıktır.Bu yozlaşmanın birinci sebebi bazı belediyelerin imar planlarının hiçe sayılmasına göz yummalarıdır.Dört kat, beş katlı yapılara göz yumdular. Biz kendi arazimizde dünde bugünde doğal hali koruyacağız. Burası benim ve yönetim kurulumuzun korunması için namusuna emanet edilmiş yerlerdir. Burada dünyanın en büyük uluslararası basın merkezini kuracağız. Beyhan beyin rüyasıydı bu proje.Bu proje yarımadaya büyük değer kattığı gibi dışarıdan bakanları kıskandıracak, ülkemizin ise gurur kaynağı olacaktır.
 
Cenkçi öleli çeyrek yüzyıl oldu. Hala unutulmadı. Kaş'ın tanıtımı ve gelişimi için her şeyi yaptı. Kaş'ı çok severdi, Kaşlılarla haşır neşirdi. Kaş onun için çok özel bir yerdi. Keşke uzun yıllar yaşasaydı. Kaş'ın bu gününü, gelişmiş Kaş'ı görseydi. Umarım çok mutlu olurdu. Gazeteciler Cemiyeti olarak ölümünün her yıldönümünde onu Kaş'ta anmayı sorumluluk olarak gördük" diye konuştu.

Eski Kaş Belediye Başkanı Emin Erdem, "Merhum Beyhan Cenkçi, Kaş'ı çok severdi. Kaş aşığı bir insandı. Kaş'ın tanıtımında ve gelişmesinde çok önemli katkıları var. Kaşlılar olarak onun çok yardımlarını gördük. Kaş'ın tarihini, doğasını ilk keşfedenlerden biri Beyhan Cenkçi'dir. Yaşamını Kaş'a ve Kaş'ın tanıtılıp, gelişmesine adayan Cenkçi'yi, Kaşlılar olarak bir kez daha saygıyla anıyoruz" dedi.

Kabristanda yapılan anma merasimi’nin ardından Beyhan Cenkçi için Kaş Merkez  Süleyman Çavuş Camii'nde de mevlit okutuldu. Ankara Gazeteciler Cemiyeti  her yıl olduğu gibi bu yılda İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Osman Murat Erdoğan’a Kaş’lı Gençler için Spor malzemeleri teslim ettiler.
Editör: TE Bilisim