KAŞ’TA TOPÇU YÜZBAŞI GAZİ MUSTAFA ERTUĞRUL (AKER)  VE SİLAH ARKADAŞLARI TÖRENLER İLE ANILDI
 
   Antalya'nın Kaş İlçesi'nde, 1918 yılında  Antalya Kemer’de Fransız Aleksandra Gemisinin batırılışının 100'üncü yılı dolayısıyla Topçu Yüzbaşı Gazi Mustafa Ertuğrul (AKER)  ve Silah Arkadaşları Burdurlu Halil İbrahim Çavuş (GÜNAYDIN), Ankara Nallıhanlı Gazi Durmuş Çavuş ( SAVAŞÇI )  düzenlenen törenler ile anıldı.
 
Birinci Dünya Savaşı sırasında katır sırtında taşıdığı 4 dağ topunu Kaş'a getirerek, Meis Adası önlerinde 9 Ocak 1917 tarihinde İngilizlere ait 4 uçaklı 'Ben My Chree' adlı uçak gemisini batırarak dünya askeri tarihine uçak gemisi batıran Türk subayı olarak geçen Mustafa Ertuğrul Aker, bir süre sonra aynı toplarla Kemer'de Fransızlara ait 'Paris-II' adlı savaş gemisini de batırmıştı.
 
 Anma Programı  Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediyesi Akdeniz Gençlik Sanat Araştırma ve Eğitim Derneği (AKSAN) tarafından düzenlendi. Programa Kaş Kaymakamı Bilgehan Bayar, Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, Antalya Garnizon Komutanlığından Yarbay Ferhat Çoban, Kaş İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hakan Öztürkmen, İlçe Emniyet Müdürü Halil Baydemir, AKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Rıza Ünlü, Aksan Proje Koordinatörü Özer Özgüç, Emekli Doktor Albay Suat Akgül, Yardımcı Doçent Doktor Murat Kabukçuoğlu, Topçu Yüzbaşı Gazi Mustafa Aker’in Silah Arkadaşı Burdurlu Gazi Halil İbrahim Çavuş’un Oğlu Osman Günaydın ve Torunu Ahmet Sümer, CHP Kaş İlçe Başkanı Ulaş Akbaş,  Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, Kaş Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Demirtepe, Siyasi Partilerin Kaş Belediyesi Meclis Üyeleri,Kaş Orman İşletme Müdürü Süleyman Demir, 
Kaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Evren,Kaş Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Dr.Munise Ozan ve Yönetim Kurulu üyeleri, Kaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Evren,Kaş Kaymakamlığı Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Ayhan Yıldırım, Kaş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gökhan Göktaş ve Vatandaşlar katıldılar.
.
Program Kaş Kültür Evinde gerçekleştirildi. Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Programda günün anlam ve önemi ile ilgili bilgilendirmeyi Aksan Proje Koordinatörü Özer Özgüç yaparak tarihi süreci anlattı. Daha sonra söz alan Emekli Doktor Albay Suat Akgül ise Yüzbaşı Mustafa Ertuğrulve Aleksandra’nın batırılışına kadar geçen süreci anlattı. Yardımcı Doçent Doktor Murat Kabukçuoğlu da , Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul’un Askeri Dehasını, Kişilik özellikleri ile sanatçı kişiliği hakkında bilgi sundu.
 
Anma Programında Kaş Kaymakamı Bilgehan Bayar ve Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer de birer konuşma yaptılar. Kaymakam Bayar konuşmasında ; “ Dünya kadınlar gününü de kutluyoruz aynı zamanda bugün, Tüm annelere, teyzelerimize ve kadınlarımıza kutlu olsun.Onlar her zaman bizlerin başlarının tacıdır. AKSAN üyeleri çok şerefli bir görev icra ediyorlar.Çoğunluğu asker kökenliler.Vatan ve millet aşkı ile canla , başla çalışmalarını sürdürüyorlar. Kahramanlarımızı gençlerimizin öğrenmesi gerekli.Bu konuda hep birlikte çalışmalar yürüteceğiz. Bir kez daha Kaş Kahramanı  Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul ve Silah arkadaşlarını saygı , rahmet ve minnet ile anıyoruz” dedi.

Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer ise konuşmasında ; “ Kahramanlar kolay yetişmiyor. Kahramanları hatırlayarak yaşatmak toplumun bir görevidir.Çanakkale yaşatılsın, İstiklal Savaşı yaşatılsın ve Kaş Kahramanı  Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul yaşatılsın.” Dedi.
 
Konferansın ardından Mustafa Ertuğrul konulu kitap ve resim Sergisi’nin açılışı yapıldı. Açılışı Belediye Başkanı Halil Kocaer , Antalya Garnizon Komutanlığından Yarbay Ferhat Çoban, AKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Rıza Ünlü birlikte gerçekleştirdiler. Resim Sergisin de sanatçılar Nilgün Yılmaz, Gülçin Gebecelioğlu, Meziyet Özkan, Berrin Berkman ve Hatice Biliciler’e ait 20 tablo sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sergi 23 Nisan tarihine kadar açık kalacak.
 
Belediye Başkanı Halil Kocaer Sanatçılara teşekkür ederek plaket takdim ettikten sonra , Kadınlar günü dolayısı ile etkinliğe katılan tüm kadınlara karanfil takdim etti.
 
Törenler Bayındır Mahallesinde Hatıra ormanına fidan dikimi ve Bayındır top yolunda saygı ve anma yürüyüşü etkinlikleri ile sona erecek.

 
Editör: TE Bilisim