WWF-Türkiye ve Kaş Turizm Tanıtma Derneği’nin başlattığı Doğa Dostu Turizm Ödülleri 2016 projesinin imza töreni yapıldı. Kaş Kekova Özel Çevre Koruma Alanı çevresinde faaliyet gösteren 30’un üzerinde işletmenin yer aldığı imza töreninde projenin detayları aktarıldı. Törene Kaş Kaymakamı Bilgihan Bayar, İlçe Turizm Müdürü Mustafa Aydın, katılımcı İşletmelerin yetkilileri, Turizm Tanıtma Derneği Üyeleri, yerli ve yabancı doğa severler katıldılar.

Doğa Dostu Turizm Projesinin öncelikli amaçları arasında Kaş Kekova Özel Çevre Koruma Alanı bölgesindeki işletmelerin sürdürülebilir ve doğa dostu turizm uygulamalarını iyileştirmek bulunuyor. Bu amaç doğrultusunda, gönüllülük esasına dayalı bir eko-markalama ile bölgenin belli başlı turizm işletmeleri (oteller, lokantalar, tur tekneleri, dalış merkezleri) tescil edilip ödüllendirilecek. Gönüllülükle birlikte iletişim ve pazarlama faaliyetleri gerçekleştirilerek gelecek yıllarda da bu uygulamanın sürdürülebilirliği sağlanacak.
 
Kaş Kaymakamı Bilgihan Bayar açılış konuşmasında WWF Türkiye’nin projede oynadığı öncü role değindi ve teşekkürlerini sundu. Bayar, Doğa Dostu Turizm Ödülleri’nin önümüzdeki yıllarda devamlılık kazanması için yerel halkın desteğinin önemini vurguladı.
 
Ozan: “Kaş ve Kekova’nın geleceği için el ele”
 
Doğa dostu turizm konusunda bu tür bir çalışmanın Türkiye’de ilk defa yapıldığına dikkat çeken Kaş Turizm Tanıtma Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Proje Koordinatörü Munise Ozan konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
 
“Son 10 senede paydaşlar ile yaptığımız toplantılar ve Deniz Koruma Alanı Yönetim Planını baz alarak, ayrıca yerel ilgililer ve kurumların tecrübe ve gözlemleri ile kısa, pratik, gerçekçi ve uygulanabilir bir dizi kriter oluşturduk. Bu akşam bu kriterlere uyacağını taahhüt eden oteller, lokantalar, tur tekneleri ve dalış okulları aramızda… Kendilerine katılımları için teşekkür ediyoruz. Ayrıca tüm destekçilere, emeği geçenlere, bu arada Echo Bar ve WWF-Türkiye’ye teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha geniş katılımla projenin uygulanması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Projenin Kaş turizmine katkısı, yıllara yayıldıkça daha fazla ortaya çıkacak. Kaş ve Kekova’nın geleceği için el ele…”
 
Doğa Dostu Turizm Projesi Danışmanı Paolo Guglielmi ise Likya kıyı şeridi ve Kaş Kekova’nın doğa bazlı turizm konusunda haklı bir şöhretleri olduğuna dikkat çekti. Guglielmi sözlerine şöyle devam etti: “Ancak artan turizm etkinliğiyle deniz ve karasal alanın üzerindeki baskı artıyor. Çevre ve işletmeleri bu baskıdan korumak için daha doğa dostu davranışları teşvik edecek müşterek bir sistem gerekiyordu. İtalya, Fransa ve İspanya’daki deneyimler, hem turizm sektörünün büyümesi, hem de çevresel koruma açısından niteliğin herzaman niceliğe baskın geldiğini gösteriyor. Yeni projemiz tam da bunu hedefliyor. Uzun vadede işlerinin devamlılığı için doğal kaynakları korumak isteyen turistik işletmeleri bulmak ve ödüllendirmek öncelikli hedefimiz.”

Projenin sponsoru WWF-Türkiye Doğa Koruma Sorumlusu Yaprak Arda ise şunları söyledi: “WWF-Türkiye olarak proje ile Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde (ÖÇKB) bulunan işletmecilerin doğa ve koruma alanına uyumlu yaptıkları aktivitelerin devamını ve daha da arttırılmasını temenni ediyoruz. İşletmelerin iyi birer örnek olarak uygulamaların yaygınlaştırılmasında birer elçi olacaklarını umuyor ve Kaş-Kekova ÖÇKB'ni doğa dostu bir bölge olarak Türkiye ve Dünya'da bilinmesini hedefliyoruz.”

Çevresel Kalite Markası

Kaş’taki turizm işletmelerine yönelik ‘çevresel kalite markası’ oluşturmanın potansiyeli hayli yüksek. Yerli turist için bu marka yeni bir algı yaratıp iki önemli etki ortaya koyacak: ‘tescilli’ işletmeleri tercih etmek ve bu tercih neticesinde çevre bilincinin yayılmasını sağlamak. Uluslararası turistler açısından fayda nispeten daha farklı ancak bir o kadar önemli. Yabancı turist sayısında her geçen yıl yaşanan düşüşü göz önüne alındığında, eko-markalaşma sonucu doğa dostu turizm imkanları sunan işletmeler sayesinde bölgeye yabancı turistlerin dönüşü teşvik edilecek.








 
Editör: TE Bilisim