Kaş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gökhan Göktaş hububat hasat sezonunun başlaması nedeniyle, hasat sonrası tarlada kalan anızların yakılması, çevreye ve toprağa zarar vermekte ve çeşitli tehlikelere yol açması nedeniyle vatandaşları uyardı.

Kaş İlçe Tarım Müdürü yaptığı konuşmada”Hububat hasat sezonunun başlaması nedeniyle, hasat sonrası tarlada kalan anızların yakılması, çevreye ve toprağa zarar vermekte ve çeşitli tehlikelere yol açmaktadır. Yasaklara uymayanlar hakkında ilgili kurumlarca 2872 sayılı Çevre Kanunu ile bu Kanunda değişiklik öngören 5491 sayılı Kanun ve 6831 sayılı Orman Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır. 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. maddesinin ( l ) bendinde belirtilen “ Bu Kanunun ek 1 inci maddesinin ( c ) bendinde Anız yakılması, çayır ve mera’ların tahribi erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır.

Ancak ikinci ürün ekilen yörelerde valiliklerce hazırlanan eylem planı çerçevesinde ve valiliklerin sorumluğunda kontrollü anız yakmaya izin verilebilir. Buna ilaveten Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çevre kanununun 20. Maddesi kapsamında anız yakanlara her dekar için 33,83 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır.”hükmü uygulanacaktır.

Ayrıca Anız yakılmasının önlenmesi ile ilgili çiftçi mektubu hazırlanmış olup, buğday hasadında çalışacak Biçerdöverlerde yangın söndürücüsü ve su bidonu bulundurulması gerekmektedir. Konuya gereken önemin verilerek İlçemiz  üreticilerine gerekli haber ve ilanların yapılmasını hususunda, Bilgilerinize rica ederim”dedi.

Editör: TE Bilisim