1’İNCİ DÜNYA SAVAŞI VE KURTULUŞ SAVAŞI KAHRAMANLARINDAN  TOPÇU YÜZBAŞI MUSTAFA ERTUĞRUL AKER VE SİLAH ARKADAŞLARI 8-9 MART TARİHLERİNDE  KAŞ’TA ANILACAK

    Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Topçu Yüzbaşı Gazi Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları, Kemer İlçesi açıklarında Fransız Savaş Gemisi Alexsandra’yı, 8 Mart 2018 tarihinde  batırışlarının 100. yılında Antalya’nın Kaş İlçesi’nde iki gün sürecek etkinliklerle anılacak.

    Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediyesi, Kaş Orman İşletme Müdürlüğü ve Akdeniz Gençlik Sanat ve Eğitim Vakfı tarafında düzenlenecek olan anma etkinlikleri, 8-9  Mart günleri yapılacak. Etkinliklerin ilk gününde Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker, silah arkadaşları Burdurlu Gazi  Halil İbrahim Çavuş (Günaydın), Ankara Nallıhanlı Gazi Durmuş Çavuş (Savaşçı), düzenlenecek iki konferasta  anlatılacak.

  Tarihçi Emekli Albay Suat Akgül, Mustafa Ertuğrul Aker ve Alexsandra’nın Batırılışı, Yard. Doç. Dr. Murat Kabukçuoğlu da Mustafa Ertuğrul Aker’in tarihi kişiliği, kişisel özellikleri ve sanatçı kimliği konulu konferanslar verecek.

  Aynı gün Kaş’ta, “Mustafa Ertuğrul” konulu resim ve kitap sergisi açılacak.  9 Mart günü, Kaş – Antalya D-400 karayolu kıyısındaki Bayındır Mahallesi kavşağında kurulacak olan Mustafa Ertuğrul Aker Hatıra Ormanı’na ilk fidanlar dikilecek. Ardından Kaş Kaymakamlığı’nca bir bölümü geçen yıl ortaya çıkarılan Top Yolu’nda, Mustafa Ertuğrul Aker’i Anma ve Saygı  Yürüyüşü düzenlenecek.

  Etkinliklerle ilgili olarak Kaş Kaymakamı Bilgehan Bayar yaptığı konuşmada” Mustafa Ertuğrul Aker, Birinci Dünya Savaşı’nda gösterdiği kahramanlıklar ve askeri dehası ile, Kaş’tan Antalya’ya kadar Akdeniz sahillerinin kaderini değiştirmiştir. 4 top ve 30 askerle Kaş’a gelerek 27 Aralık 1916 tarihinde Yunanistan’nın Meis Adası önündeki dünyanın ilk uçak gemisi olan Been My Chree’yi ve yüzlerce irili ufaklı gemiyi batırmıştır. Tarihe ilk uçak savaş gemisi batıran komutan olarak geçmiştir. Bu olay Kaş’ta gerçekleşmiştir. Ardından topları ile beraber, Kemer İlçesi’nde önce Paris 2, ardından Alexsandra adlı iki Fransız savaş gemisini batırarak, adını Türk tarihine altın harflerle yazdırmıştır. Bu nedenle, onu Kaş’ta ölümsüzleştirmek istiyoruz. 8 Mart 1918 tarihinde Kemer İlçesi’nde, Fransız savaş gemisi Alexsandra’yı büyük bir askeri deha ile batırışının 100. yılında onu bir kez daha Kaş’ta anacağız. Mustafa Ertuğrul adını tanıtıp, gelecek kuşaklara taşıyacağız” dedi.
   
 
Editör: TE Bilisim