Antalya’nın Kaş İlçesi Kültür Evinde Yönetmenliğini Murat Erun, Proje Tasarımını Hüseyin Eroğlu, Aydın Erkuş ve Yapımcılığını Ayşe Özver’in yaptığı “ 800 Km Engelli “ Belgeselinin gösterimi gerçekleştirildi.

Gösterime Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Dr. Munise Ozan, Kaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Evren, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Ceylan ve Kaş'lı Sanatseverler katıldılar.

Belgesel 2012 Yılı TRT Belgesel Yarışması Kültür Bakanlığı Özel Ödülü ve 31. İstanbul Film Festivali Yılın Belgeselleri Seçkisi ödüllerine sahip. Film yönetmeni Murat Erun'unda katılımıyla gösterildi.

Belgeselin konusu ise özet ile şöyle; “ Fiziksel engelli iki arkadaşın bir motosiklet ve ona takılı yolcu sepeti ile İstanbul'dan Muğla'ya yaptıkları on üç günlük yolculuğu.

Emekli gazeteci Hüseyin Eroğlu (48), yıllardan beri ressam arkadaşı Aydın Erkuş (52)’un motoruyla çıkmayı hayal ettiği yolculuğu onunla birlikte gerçekleştirirken, çoğu engelli gibi bir yerden bir yere “götürülen” değil “giden” olma fırsatını yakalıyor. İki arkadaş yolculukları boyunca bir yandan merak ettikleri yerleri görmeye çalışırken diğer yandan engellilerin yaşamlarına, sorunlarına toplum olarak ne derece kafa yorduğumuzu, tutum ve davranışlarımızın onları nasıl etkilediğini düşünmemizi sağlamaya çalışıyorlar.”

Belgeselin gösteriminin ardından açıklamalarda bulunan Yönetmen Murat Erun Belgeselin engellilerin yaşadıkları sorunlara toplumun ve ilgili mercilerin dikkatlerini çekerek, engelliler lehine çözümler üretilmesine yönelik kazanımlar elde etmeyi amaçladığını ifade ederek, yaşam alanlarında engellilerin karşısına çıkan sorunların çok kolaylıkla çözüme kavuşturulabilir olduğunu belirtti.

Erun konuşmasının devamında, mevcut yasaların engellilerin yaşamlarını kolaylaştıracak düzenlemeleri içerdiğini, yasaları uygulayacak mercilerin konuya özel hassasiyet göstermelerinin önemini vurguladı. Erun belgesel için kültür bakanlığının desteklerini aldıklarını ve belgeselin kahramanları Hüseyin Eroğlu ile Aydın Erkuş’un belgesel için hiçbir ücret talep etmeden katkı sunduklarını söyledi. Kaş’ta talep gelmesi durumunda okullarda öğrencilerin engelli yaşamına dair bilgilenmelerini sağlamak amaçlı gösterimlerin yapılabileceğini bu hususta müşterek çalışmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.


Murat Erun geçtiğimiz günlerde Galası gerçekleştirilen "Dişçinin Korkusu " Belgeselinin 11. TRT Belgesel Ödülleri'nde finale kaldığını belirterek 25 - 30 Nisan arası İstanbul'da gösterimde olacak yapımın Kaş’ta da izleyiciler ile buluşmasını sağlamayı arzu ettiklerini söyledi.

Belgesel üzerine yorum ve açıklamaların ardından Kaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Evren Filmin Yönetmeni Murat Erun’a teşekkür ederek çiçek takdim etti.
 


 
Editör: TE Bilisim