Antalya’nın Kaş İlçe Müftülüğü tarafından “ Geçmişten Geleceğe Kadın ve Toplum ” konulu konferans düzenlendi. Konferans Çerçiler Mahallesi Kaş Belediyesi Fevzi Gürsoy Kültür Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Sedide Akbulut katıldı.
 
   Konferansa Kaş Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü İlknur Kişi Bagane, Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan’ın Eşi Zeynep Akhan,  Kaş İlçe Müftüsü Ahmet Bayer, Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Sedide Akbulut, Kaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Atılgan, Kamu Kurum ve Kuruluşları’nın Amirleri, Müftülük Personeli ve Vatandaşlar katıldılar.
 
   Konferans Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Kuran-ı Kerim Tilaveti’nin ve Din Görevlileri tarafından okunan ilahiler ve öğrenciler tarafından okunan Çanakkale Şehitleri konulu şiirler ile devam etti.
 
   Ardından Kaş İlçe Müftüsü Ahmet Bayer konferansın açılış konuşmasını yaptı. Bayer konuşmasında ; “  İnsan olmak Eşrefi Mahlûkat olarak dünyaya gelmek, yaradılıştan sahip olduğumuz bir değerdir. Irkı, dini, yaşı, cinsiyeti fark etmeksizin her insan bu öz değere sahiptir. Allah katında daha değerli olmamızın yolu takvadan geçer.
 
 ALLAH KATINDA EN DEĞERLİ OLANIMIZ,  ONA KARŞI GELMEKTEN EN ÇOK SAKINANIMIZDIR
 
    Allah katında en değerli olanımız,  ona karşı gelmekten en çok sakınanımızdır. İnsanların yeryüzünün halifeleri olduğuna dair ayetler, herhangi bir cinsiyetten bahsetmez, insanlıktan bahseder. Bu halifelik hem erkeğin, hem de kadının üzerine konmuş en şerefli sorumluluktur. Kuran-ı Kerim öğretisine göre Kadın ve Erkek kul olma noktasında aynı paydayı paylaşmaktadır. Allahın kulları onun karşısında ödül ve cezada eşittirler. Aynı iyiliği yapan aynı sevabı alırken, aynı kötülüğü yapan aynı cezaya uğrar. Peygamberimizin bakışı ile kadınlar bir billur, kristal ve bir pırlantadır. Asla şiddet görecek, ezilecek, dövülecek bir meta değildir.
 
ÇANAKKALE’Yİ GEÇİLMEZ YAPAN RUHUN ASIL KAHRAMANLARI, MİMARLARI ANALARIMIZDIR
 
   Peygamberimiz kadının asaletini yaradılıştan getirdiği ortaya çıkarmıştır. Aziz şehitlerimizi yetiştiren Çanakkale’yi geçilmez yapan ruhun asıl kahramanları, mimarları Analarımızdır. Analar nice Fatihler, Yavuzlar, Şeyh Şamiller, Nene Hatunlar yetiştirmişlerdir. Kahraman yiğitler yetiştiren kahraman Anaların altındadır Cennet. Aziz şehitlerimizi Rahmet ile anıyorum, bu Şehitlerimizi yetiştiren Ahrete intikal eden Anaları Rahmet ile anıyorum, hayatta olan Analarımıza saygılarımı arz ediyorum “ dedi.
 
 
    Konferansın sunum konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Sedide Akbulut ise şunları söyledi; “ Kuran- Kerim Adem’in yaradılışını ifade ederken Önce Ademi ve ondanda aynı özden Havva’yı yarattığından bahseder. Geçmişten günümüze bir kadın hakları peşindeyiz. Dernekler haklar, hukuklar. Kadın ve Erkek eşitmidir? değilmidir ? tartışmaları. Erkek mi güçlüdür ? kadın mı güçlüdür ? Evde erkek mi, kadının mı sözü geçer? Niye bu tartışmalar ortaya çıkmıştır? Bir hak ihlali var ki, kadın hakları ortaya çıktı. Allah Teala insandan bahsederken derki; insan acelecidir, insan nankördür, insan tartışmacıdır, insan zalimdir, insan cahildir, insan zayıftır, diyerek tanımlar. Bu vasıfları sayarken Allah insan diyerek sayıyor. Kadına ve Erkeğe verilmiş vasıflar olarak saymıyor. Bunun yanında İnsanın güzel yaratılmış olduğundan bahsediyor. Yeryüzünde yaratılan bütün varlıkların insanın emrine amade yaratıldığını söylerken, bizlere kadın ve erkek üzerinden değil, insanlık üzerinden mesaj veriyor.
 
KADIN VE ERKEK EŞİT MİDİR?
 
   Kadın ve erkek eşit midir? Eşitlik ve adalet kavramları burada ortaya çıkıyor. Kuran-Kerimin tanımladığı vasıfta kadın ve erkek insan olma noktasında eş değerdir. Eşitlik çok farklı bir şey. Kadın ve erkek İnsan olma noktasında eş değer yaratılmışlardır. Allah nazarında hiçbir üstünlükleri , farklılıkları yoktur. Ancak eşdeğer derken İnsanlık bir türdür ve kadın ile erkek cinsi vardır. Hak ve sorumluluklar konusunda eşittirler. Her eşitliği adalet olarak görmüyoruz. O nedenle kadın ve erkeği eşitlemekte adaletin zıttı olan zulmü yerine getirmektedir. Allah insanı var ederken bir ilahi yazılım yükledi. Kodlama ile bize bir ilahi yazılım yükledi. İlahi programda kadının ve erkeğin rolleri farklıdır. Bu gün toplum bize kadın ve erkeğin rollerini karıştırmayı öngörüyor. Kadın elbette bilgi sahibi olsun, eğitim sahibi olsun, donanımlı bir anne olsun. Ancak erkekte kendi vasıflarını ve sorumluluklarını bilsin.
 
EVİN SORUMLULUĞU, GEÇİMİN SORUMLULUĞU, EVİN RAHATLIĞININ SORUMLULUĞU, ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNİN SORUMLULUĞU ERKEĞE AİTTİR
 
   Hak ve sorumluluklar bağlamında Kuran-ı Kerim derki; sizin bazılarınız bazılarınızdan üstündür. Erkeğe üstünlük sorumluluk ile yüklenmiştir. Evin sorumluluğu, geçimin sorumluluğu, evin rahatlığının sorumluluğu, çocukların eğitiminin sorumluluğu erkeğe aittir. Peygamberimiz buyuruyor ki; hiçbir baba çocuğuna güzel ahlaktan daha kıymetli miras bırakmış olamaz. Bu miras kimin sorumluğudur? Elbette babanın. Günümüzde kadının güçlenmesi ve Kadının istihdamı dediğimiz konularda biz hata yapıyoruz. Kadın dışarı çıktığı ve çocuklarını ihmal ettiği için ailelerimizde çözülmeler meydana geliyor. Tarih boyunca kadın hep çalışmıştır. Bahçede, tarlada, ahırda çalışmıştır. Ayrıca evde de çalışmıştır. Bu zihniyet değişmedi. Bu günde kadın çalışıyor , işine gidiyor evine geliyor, temizliğini yapıyor, yemeğini yapıyor, çocuğu ile ilgileniyor.Erkeğe emir edilen işleri de kadın yapıyor.Ülkemizde evlenme oranı düşüyor ve evlilik yaşı gittikçe büyüyor.Boşanma oranı yükseliyor.Neden? Çünkü gençler evliliğin bir sorumluluk olduğunu görünce, bu sorumluluğu kimse üstlenmek istemiyor.
 
KADIN HEP BİRİNCİ ROLDE, ERKEK SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRSE, BU ROL HAKKANİYETLE YERİNE GETİRİLİRSE KADINLARA BAŞKA BİR ROL AĞIR GELMEYECEK
 
  Kadınlara Allah evliliği nasip etmişse eş oluyor, Evlat vermişse anne oluyor, hayatımıza bir bakın gelin oluyoruz, görümce oluyoruz, elti oluyoruz, hala oluyoruz, teyze oluyoruz, kayınvalide oluyoruz. Kadın hep birinci rolde, Erkek sorumluluğunu yerine getirse, bu rol hakkaniyetle yerine getirilirse kadınlara başka bir rol ağır gelmeyecek.” Dedi.
 
 
  Konferansın sonunda Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan’ın Eşi Zeynep Akhan ile Kaş İlçe Müftüsü Ahmet Bayer Sadide Akbulut’a çiçek ve plaket takdim ettiler.

 
Editör: TE Bilisim