Antalya’nın Kaş ilçesinde mevcut sahil yoluna alternatif olarak yapılması planlanan otoyol projesinin iptali için vatandaşlar  ile sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından Antalya 2. İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Kaş Çevre Platformu ve Kaş Koruma Platformu’nun yanı sıra toplam 76 Vatandaşın da müdahil olduğu Davanın ilk duruşması yapıldı. Kaş’tan hareket ederek Antalya’da  Dava’nın görüldüğü mahkemeye gelerek duruşmaya katılan sivil toplum örgütü temsilcileri ve köylüler, Adliye önünde pankart açıp otoyol projesine karşı tepkilerini gösterdiler.

DAVACILAR DURUŞMA SALONUNA SIĞMADILAR

Duruşmaya CHP ilçe Başkanı Ulaş Akbaş, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Dr. Munise Ozan ve Dernek üyeleri, Kaş Çukurbağ Mahallesi Muhtarı Ali Rıza Öncü, Kaş Yörükler Derneği, Antalya Kaşlılar Derneği, Otoyolun geçeceği güzergahta yaşayan mahalle sakinleri, Antalya’da yaşayan Kaşlılar katıldılar. Sayıları yüzden fazla olan vatandaşlar duruşma salonuna  sığmadılar.

AV. TUNCAY KOÇ: “ YAKLAŞIK MALİYETİNİN 130 MİLYON TL’Yİ BULACAĞI BELİRTİLEN OTOYOL, ARKEOLOJİK VE DOĞAL SİT ALANLARININ ORTASINDAN GEÇİYOR.”

Görüşlerine başvurduğumuz davanın Avukatı Tuncay Koç, “ Otoyol projesi için 500 dönüm tarım alanı, 750 dönüm de orman alanı yok edilecek. Yaklaşık maliyetinin 130 milyon TL’yi bulacağı belirtilen otoyol, arkeolojik ve doğal sit alanlarının ortasından geçiyor. Tarım arazileri ve ormanlık alana da büyük zarar verecek. Ayrıca yol için üç adet taş ocağından çıkarılacak malzeme, yaklaşık 1,5 milyon metrekareye yol olarak döşenecek. Bu, Kaş’ın jeolojisi ve jeomorfolojisinin değiştirilmesi demek. ” dedi

KAŞ TURİZM VE TANITMA DERNEĞİ BAŞKANI DR. MUNİSE OZAN; “. KAŞ ANTALYA’NIN VE TÜRKİYE’NİN DİĞER TURİZM BÖLGELERİNDEN FARKLI “
 
    Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Dr. Munise Ozan Dava ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Ozan açıklamasında Kaş’ta sürdürülebilir turizm yapıldığını ifade ederek ; “ Türkiye’de her şey dahil sisteminin girmediği ender turizm merkezlerinden biri olan Kaş , son yıllarda ağır bir rant baskısıyla karşı karşıyadır ” dedi. Ozan açıklamasının devamında şunları söyledi; “ Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği olarak müdahil olduk ve Antalya 2. İdare Mahkemesi’ne davayı açtık. Kaş Antalya’nın ve Türkiye’nin diğer turizm bölgelerinden farklı. Burada sürdürülebilir turizm yapılıyor. Burada küçük oteller, küçük işletmeler var.Yayla turizmi yapıyoruz. Doğa sporları için köylerimizi kullanıyoruz. Likya yolları yürüyüşleri yapılıyor. Köylerde turizm adına yerel aktiviteler oluyor.Turizmde Kaş çok farklı bir konumda. Kentte turizmde köylüsü, kentlisi herkes geçimini sağlıyor. Büyük ölçekli turizm kuruluşlarından ziyade vatandaşlar para kazanıp, geçimini sürdürüyor. Davada Kaş’ın özel bir bölge olduğunu vurguladık. Kaş Çukurbağ Muhtarımız Ali Rıza Öncü ile ben Davanın duruşmasında görüşlerimizi ifade ettik. Ben özellikle Kaş , Kekova ve Patara özel çevre koruma bölgelerinin konumunu ve önemini belirttim. Kaş çok özel bir yer. Kekova özel çevre koruma bölgelerinde yıllardır devam eden dünya çapında projeler var. WWF Akdeniz Organizasyonu ile WWF Türkiye, Sivil Toplum örgütleri ve Kamu ve Devletin de dahil olduğu deniz koruma alanları projeleri var.Yönetim planları oluşturuldu ve uygulamaya geçiyor. Geçtiğimiz günlerde sürdürülebilir turizm projesi sonuçlandı. Akdeniz de altı ülke vardı ve ülkemizi Kaş temsil etti. Sürdürülebilir turizm de Kaş lider.Turizm geçtiğimiz dönemlerden itibaren kötüye giderken, aslında Kaş’ın doğal güzelliklerine ve turizmine devletin destek vermesi gerekir. Bu bölgeye proje yapılacağı zaman bunların göz önüne alınması lazım.Yöreye uygun projeler yapılması gerekiyor.Yani bu proje buradan geçecek demekle olmaz. Ne halkımıza , nede sivil toplum kuruluşlarından görüş alındı.”

KAŞ ÇUKURBAĞ MAHALLESİ  MUHTARI ALİ RIZA ÖNCÜ ; ” OTOYOL PROJESİ YÖREMİZİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK. BİZE HİÇBİR YARARI OLMAYACAK ”
 

Kaş Çukurbağ  Muhtarı Ali Rıza Öncü ise Davaya Mahalle sakinleri adına müdahil olduklarını ifade ederek şunları söyledi; “ Otoyol projesi yöremizi olumsuz etkileyecek. Biz yol yapılmasına karşı değiliz. Köyümüzün içinden geçecek ve doğamız yok olacak. Bunun için karşıyız. Mevcut yolumuz var. Kaş, Kalkan yolumuz genişletilebilir. Bu yol 7 tane köyümüzü mahvedecek. Her yer delik, deşik olacak. Tarım ve hayvancılık bitecek. Bize hiçbir yararı olmayacak. Mahallemizin böyle bir yola ihtiyacı da yok. Bu yolun yapımı için büyük hafriyatlar olacak ve yıllarca sürecek. Bir ağaç yüzlerce yılda yetişiyor ve bir günde yok edilecek. Bu kaygılarımızdan dolayı köylülerimiz ile beraber otoyolun iptali için açılan davaya katıldık. Karayollarından davaya katılan yetkili biz bu yol güzergahını ölçtük, biçtik diyorlar. Ne zaman ölçtüler ? Haberimiz yok ! Mahkemede otoyolun  yöremize ve tarım alanlarına vereceği zararları ifade ettik.”
 
 Alınan bilgilere göre Mahkemenin Dava ile ilgili kararını 15 gün sonra vermesi bekleniyor.




 
Editör: TE Bilisim