Kaş İlçesi'nde, dünyaca ünlü Patara Plajı'ndaki caretta caretta yuvaları özel bir ekip tarafından korunuyor. Gündüz insanlar, gece ise caretta carettaların kullandığı plajda 195 yuva tespit edilirken, kısa zamanda yuvadan çıkacak yavruların denizle kucaklaşması bekleniyor.

Ceratta Ceratta kaplumbağalarının Türkiye’deki en önemli üreme alanlarından biri olan, Antalya’nın Kaş İlçesi yakınlarındaki dünyaca ünlü Patara Plajı’ndaki cerrata ceratta yuvaları koruma altına alındı. Antik plajda, koruma altına alınan yuvalardan yavru carettalaın çıkışı bugünlerde başlayacak. Patara Plajı’ndaki carettalar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden bir ekip tarafından izleniyor.

Ekipte, Adnan Menderes Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi  Biyoloji Bölümü Öğretim  Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, asistanlar Yusuf Geroğlu, Mehmet Tural ve Habibe Güler yer alıyor. Ekip, geceleri sahilde gezerek yumurta bırakılan yuvaları tesbit ediyor. Yumurta bırakılan yuvalar, insan faaliyetinin olduğu yerde ise çelik kafese alınıyor. İnsan faaliyeti olmayan bölgede ise, yüzey altı denilen görünmez kafeslerle koruma altına alınıyor.  Proje Koordinatörü ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun yaptığı konuşmada”Patara Plajı, ceratta caretta kaplumbağalarının çok önemli üç üreme alanından biri. Şu ana kadar Patara Plajı’nın kaş tarafında kalan 10 kilometrelik bölümünde 195 tane caretta yuvası tesbit ettik. İlk caretta yumurtasını 23 mayıs’ta sahile bıraktı. Hepsini çelik ve yeraltı kafesi ile korumaya aldık. Domuz, tilki, porsuk ve martılara karşı yumurtaları korumaya aldık. Yavru cerattalarının çıkışı başladı. Ancak çıkışlar Ağustos’un ilk haftasından sonra yoğunlaşacak.

   Patara Plajı, sabah saat sekizden akşam saat sekize kadar insanlar tarafından kullanılmakta, akşam saat sekizden sabah saat sekize kadar ceretta caretta kaplumbağaları tarafından kullanılmakta. Geceleri antik plaja insan girişi yasak olduğu için, carettalar rahat yumurta bırakma olanağı bulmaktadır. Bu yıl tespit edilen 195 ceratta yuvası da oldukça çok iyi bir sayı” dedi.
 




 
 
Editör: TE Bilisim