CHP ANTALYA MİLLETVEKİLİ BUDAK: BELENLİ HALKININ SAĞLIĞI MADEN OCAKLARINA KURBAN EDİLEMEZ
 
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya’nın Kaş İlçesine bağlı Belenli Mahallesinde 8 yeni mermer ocağının daha faaliyete geçeceği iddialarını TBMM’ye taşıdı. Belenli halkının bir yıl önce açılan maden ocağını da istemediğini anımsatan Budak, “Mevcut ocağın kapatılması beklenirken 8 yeni ocağın daha açılacağı yönünde iddialar bulunmaktadır. Eğer iddialar doğruysa yöre halkının sağlığı hiçe sayılıyor demektir. Aynı zamanda tam anlamıyla bir doğa katliamıdır. Konunun acilen açıklığa kavuşturulmasını bekliyoruz. Belenli halkının sağlığı maden ocaklarına kurban edilemez, buna izin vermeyeceğiz” dedi.
 
Konuya ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Budak şu ifadelere yer verdi: “Sayıları son yıllarda hızla artan mermer ve taş ocaklarının ülke ekonomisine katkısı bulunmakla beraber faaliyet gösterdikleri bölgenin doğal yaşamına, tarım alanlarına ve en önemlisi insan sağlığına ciddi zararlar verdiği bilinmektedir. Ocaklardan çevreye yayılan tozlar kanserle sonuçlanan ağır sağlık sorunlarına sebebiyet vermekte, maden çıkarmak için yapılan patlamalar yer altı sularının yatak değiştirmesine ve kurumasına neden olmakta, madenin taşınması sırasında ağır yük taşıtlarının çıkardığı toz, sebze ve meyve bahçelerinin kurumasına yol açmaktadır. Son olarak Kaş’ın Belenli Mahallesinin merkezine geçen yıl açılan maden ocağı bölge halkı tarafından büyük tepkiyle karşılanmış, Belenli sakinleri, Kaş Kaymakamlığı, Antalya Valiliği ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına gönderdikleri dilekçelerle tepkilerini dile getirmişlerdir. Mevcut ocağın kapatılması beklenirken, 8 yeni ocağın daha Belenli Mahallesine açılacağı iddiaları mahalle sakinleri üzerinde adeta şok etkisi yaratmıştır. Eğer iddialar doğruysa hem Belenli halkının sağlığı ciddi tehlikeye atılmakta hem de tam anlamıyla bir doğa katliamı yapılmaktadır. Konunun acilen açıklığa kavuşturulmasını bekliyoruz. Belenli halkının sağlığı maden ocaklarına kurban edilemez, buna izin vermeyeceğiz.”
 
Budak önergede şu sorulara yer verdi: “Antalya ilinde aktif olarak faaliyet gösteren kaç mermer ocağı ve taş ocağı vardır? 2019 yılı Şubat ayı itibariyle ruhsat almayı bekleyen mermer ve taş ocağı sayısı nedir? Kaş ilçesi Belenli Mahallesinde mermer ve taş ocağı için kaç firmaya ruhsat verilmiştir? Söz konusu ruhsatlar hangi tarihlerde alınmıştır? Antalya ilinde kaçak olarak işletilen mermer ve taş ocağı tespiti yapılmış mıdır? Varsa nerelerdedir? Antalya ilinde faaliyet gösteren taş ve mermer ocaklarının şartnameye uygun işletilip işletilmediği hangi sıklıkla denetlenmektedir?

Her işletmenin tozlanmayı ve rüzgarın etkisiyle çevreye yayılımı en aza indirecek tedbirlerin alınması konusunda Bakanlığınız ne gibi çalışmalar yapmaktadır? Bakanlığınız tarafından taş ve mermer ocaklarının çevre ve insan sağlığına zararları konusunda yapılmış bir çalışma var mıdır? Ocak ruhsatları verilirken bu çalışma dikkate alınmakta mıdır?”

Sayıları son yıllarda hızla artan mermer ve taş ocakları ülke ekonomisine katkısının yanında bulundukları bölgenin doğal yaşamına, tarım alanlarına ve en önemlisi insan sağlığına ciddi zararlar vermektedir. Ocaklardan çevreye yayılan tozlar kanserle sonuçlanan ağır sağlık sorunlarına yol açmakta, maden çıkarmak için yapılan patlamalar yer altı sularının yatak değiştirmesine ve kurumasına yol açmakta, madenin taşınması sırasında ağır yük taşıtlarının çıkardığı toz sebze ve meyve bahçelerinin kurumasına neden olmaktadır. Son olarak Kaş’ın Belenli Mahallesinin merkezine geçen yıl açılan maden ocağı bölge halkı tarafından büyük tepkiyle karşılanmış, faaliyete geçmemesi için Kaş Kaymakamlığı, Antalya Valiliği ve Bakanlığınıza itirazlarını dilekçe yoluyla dile getirmişlerdir. Mevcut ocağın kapatılması beklenirken, 8 yeni ocağın daha Belenli Mahallesine açılacağı iddiaları mahalle sakinleri üzerinde adeta şok etkisi yaratmıştır.

Bu çerçevede;

1- Antalya ilinde aktif olarak faaliyet gösteren kaç mermer ocağı ve taş ocağı vardır? 2019 yılı Şubat ayı itibariyle ruhsat almayı bekleyen mermer ve taş ocağı sayısı nedir?

2- Kaş ilçesi Belenli Mahallesinde mermer ve taş ocağı için kaç firmaya ruhsat verilmiştir? Söz konusu ruhsatlar hangi tarihlerde alınmıştır?

3- Antalya ilinde kaçak olarak işletilen mermer ve taş ocağı tespiti yapılmış mıdır? Varsa nerelerdedir?

4- Antalya ilinde faaliyet gösteren taş ve mermer ocaklarının şartnameye uygun işletilip işletilmediği hangi sıklıkla denetlenmektedir?

5- Her işletmenin tozlanmayı ve rüzgarın etkisiyle çevreye yayılımı en aza indirecek tedbirlerin alınması konusunda Bakanlığınız ne gibi çalışmalar yapmaktadır?

6- Bakanlığınız tarafından taş ve mermer ocaklarının çevre ve insan sağlığına zararları konusunda yapılmış bir çalışma var mıdır? Ocak ruhsatları verilirken bu çalışma dikkate alınmakta mıdır?

 
Editör: TE Bilisim