Antalya’nın Kaş İlçesinde “ KAŞ VE KEKOVA'NIN GELECEĞİ İÇİN ELELE” projesi kapsamında Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği ile WWF-Türkiye'nin  birlikte yürüttüğü Çalıştay Kaş Belediyesi Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
 
 Toplantıya Kaş Kaymakamı Bilgihan Bayar, Belediye Başkanı Halil Kocaer, İlçe Turizm Müdürü Mustafa Aydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gökhan Göktaş, Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan , Kaş Kent Konseyi Genel Sekreteri İsmail Gökçe, Sivil Toplum Kuruluşlarının ve Özel Sektör Firmaları’nın temsilcileri katıldılar.
 
Çalıştay’ın ilk bölümünde WWF-Türkiye Proje Koordinatörü Eray Çağlayan Çalıştay’ın amacıyla ilgili bilgi verdi. WWF-Türkiye Kaş Kekova ÖÇKB Proje Sorumlusu Yaprak Arda Kaş-Kekova ÖÇKB Servisleri konusunda sunumda bulundu. Sürdürülebilir Turizm Danışmanı Erika Harms ise Çalıştay’da izlenecek yöntem ve uygulamalar hakkında bilgi verdi. WWF-Med Po Sea-Med Proje Koordinatörü Mauro Randone de çalıştaya katkı sundu.
 
 Kaş Turizm ve Tanıtma Deneği Başkanı Munise Ozan Çalıştay’a ilişkin yaptığı açıklamada ” Kaş ve Kekova eşi benzeri olmayan doğal, kültürel güzellikleriyle tanınan bir Özel Çevre Koruma Bölgesi ve tatil beldeleridir. Bizler başlatacağımız yeni "Doğa Dostu Turizm Projesi"  ile Kaş-Kekova çevresindeki işletmelerin daha doğa dostu tutum içinde olması ve Kaş-Kekova ÖÇKB’ NE katkıda bulunmasını amaçlıyoruz. Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği ile WWF-Türkiye'nin birlikte yürüttüğü bu projenin başarıya ulaşması için çalışacağız” dedi.
 
Çalıştay’ın yöntem ve uygulamalarını Amerikalı Danışman Erika Harms düzenledi. Erika Harms WWF-Türkiye'nin yürüttüğü sürdürülebilir turizm projesinde, sürdürülebilir finansal mekanizmalar üzerine danışmanlık görevini yürütüyor.
 
Danışman Erika Harms’ın Global ölçekte yürüttükleri çalışmalar ve Kaş Çalıştayı’na ilişkin yaptığı değerlendirme şöyle; “  Uzmanlık alanım sürdürülebilir turizm ve bu alanın her türlü değerleri ile ilgili çalışmalar yürütmekteyim. Dünyadaki çok çeşitli koruma alanlarında çalışmalarımı sürdürüyorum. Global trendleri değerlendiriyorum. Turizmdeki pazarlama teknikleri ve bu alanı geliştirmek için neler yapılması gerektiğini tespit ederek, dünya ile nasıl bir uyum sağlanabilir bu konuda çalışmalar ve araştırmalar yürütmekteyim.

Bu konularda profesyonel danışmanlık hizmeti veriyorum. Şu anda Avrupa, Amerika ve Afrika da çalışmalar yürütmekteyiz. İki hafta önce Uganda’daydım. Buradaki koruma alanında çalışmalar yürüttük ve buradan Kaş’a geldim. WWF-Türkiye'nin yürüttüğü proje için ikinci kez bölgeye gelerek çalışmalar yürütüyorum. Bu alanda sürdürülebilir turizm ile ilgili ürün geliştirebilirsek eğer, bu Avrupa’daki Turizm Acenteleri’nin listelerine girmemize, onların hükümetleri tarafından önerilmemize katkı sağlayacaktır. Bir sertifikasyon sistemi gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Kaş-Kekova bölgesi olarak bunu yapabilirsek bir örnek olacağız ve bunu Avrupa’daki Almanya’daki Turizm Acenteleri görüp tanıyacak ve bizi önerecekler. Turizmi geliştirmenin hem olumlu hem de olumsuz yanları oluyor başlangıçta. Kaş Kekova Bölgesi için karşılaşabileceğimiz zorluk sağdan ve soldan Antalya ve Dalamandan kitle turizmine yönelik baskı altına girmek olacaktır. Bu alan gittikçe Kaş’a doğru yaklaşıyor ve Kaş bir sandviç gibi kalmak durumunda. Kaş ve Kekova için nasıl bir değer bulmalıyız ki; bu iki taraftan gelecek olan kitle turizminin baskısını bloke edip engelleyebilelim.

Kaş ve Kekova’da öyle bir değer yaratmalıyız ki, bu alan için yeterli gelir sağlamalı ve kendi içerisinde ekonomik olarak desteklemeli ki, burada oluşacak önemli değerlerimiz ve bu değerlerin yüksek getirisi ile bu iki taraftan gelecek baskıyı engelleyebilelim. Bu Alanın korunabilmesi için sadece yerel yönetimlerin gayretleri ile değil herkesin dâhil olması gerekiyor. Sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve özellikle devletin işin içerisinde olması gerekiyor. Devletin bir bölümü bu alanı promosyonel olarak tanıtma adına işin içinde olması, diğer tarafının ise bu alanı korumak ve sürdürülebilir hale getirmek için çalışıyor olması gerekli.

Devletin, özel sektörün ve sivil toplum Kuruluşları’nın iletişim içerisinde ve bir bütün olarak hareket etmesi gerekiyor. Türkiye’deki yönetim planı olan tek bölge burası. Doğu Akdeniz’de de çok farklı bir bölge burası. Yönetim planı uygulandığı takdirde var olacak bir koruma planı bu. Devletin desteği var bunu görebiliyoruz ancak bu daha fazla arttırılmalı. “
 
Kaş ve Kekova'nın geleceği için Elele projesi kapsamında Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği ile WWF-Türkiye'nin  birlikte yürüttüğü çalıştay 23 Haziran Perşembe günü sona erecek.




 
Editör: TE Bilisim