Altın Kemer Recep Kara’nın.  Rakiplerini yenen Recep Kara 655.tarihi Kırkpınar Başpehlivanı oldu

22 Temmuz cuma günü başlayan 23 Temmuz cumartesi ve 24 Temmuz pazar günü yapılan final güreşleriyle sona eren 1969 pehlivanın değişik kategorilerde katıldığı güreşler sonucu başpehlivanlık final güreşinde Ankara Büyükşehir Belediyesi adına güreşen Ordu- Ünyeli Recep Kara, Antalya Serik Belediyesi adına güreşen Antalya-Aksulu Mehmet Yeşil Yeşil’i altın puanla yenerek 655. tarihi Kırkpınar Baş Güreşlerin şampiyonu olarak altın kemeri düzenlenen törenle taktı.

RECEP KARA, BAŞPEHLİVAN OLDU!

655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanı Ordu Ünyeli Recep Kara oldu. Karadeniz-Antalya finalinde, rakibi Mehmet Yeşil Yeşil’i yenen Recep Kara 2016 yılında altın kemerin sahibi oldu.

Saray içi Er Meydanı’ndan 655’incisi gerçekleştirilen Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde, başpehlivanların final güreşleri tamamlandı. Kırkpınar şampiyonu olmak için kıyasıya mücadele eden başpehlivanlardan 2004, 2007-2008 yılları birincisi Recep Kara, rakibi 2009-2010 yılları birincisi Mehmet Yeşil Yeşil'i yenerek, altın kemerin bu yıl ki sahibi oldu.
 
ER MEYDANI’NDA KIRAN KIRANA FİNAL

2004, 2007-2008 yıllar başpehlivanı Recep Kara, 2009-2010 yılı başpehlivanı Mehmet Yeşil Yeşil final müsabakasında nefesler kesildi. Kırkpınar’ın iki favori isminin kıran kırana güreşleri Er Meydanı’nda büyük alkış topladı. Normal süresi ve puanlama bölümünde başpehlivanlar arasında yenişme olmayınca, kurallar gereği altın puan bölümüne geçildi.
 
ALTIN KEMER, ALTIN PUANLA GELDİ

655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri final güreşine kalan Antalyalı başpehlivan Mehmet Yeşil Yeşil ve Ordu Ünyeli Recep Kara final müsabakasının ilk yarım saatlik bölümünde yenişme olmadı. Müsabakanın 10 dakikalık puanlama bölümünde Er Meydanı’nda yenişemeyen başpehlivanlar, ‘altın puan’ bölümüne geçti. Yaklaşık 60 dakika süren zorlu mücadelede Kara, rakibi Yeşil Yeşil karşısında bir puan alarak, altın kemeri kazanan taraf oldu.
 
KIRKPINAR’DA ALTIN KEMER YOLCULUĞU

2016 Kırkpınar Yağlı Güreşleri Şampiyonu Recep Kara, ilk turda Fatih Koyuncu’yu, ikinci turda Hasan Zeybey, üçüncü turda ise Ali Gökçen’i yenerek çeyrek finale çıkmıştı. Çeyrek final müsabakasında zorlu rakibi Serhat Balcı’yı geçerek, yarı finale çıkan Kara, altın kemer yolculuğunda yarı finalde Şaban Yılmaz’ı eleyerek finale çıktı. Finalde zorlu rakibi Yeşil Yeşil’i yenerek, Kırkpınar tarihinde 4. birinciliğini kazandı.
2016 Kırkpınar Yağlı Güreşleri ikincisi olan Mehmet Yeşil Yeşil de ilk turda Ali Rıza Kaya’yı, ikinci turda Ünal Karaman’ı, üçüncü turda ise Abdullah Güngör’ü yenerek, çeyrek finale çıkmıştı. Çeyrek final müsabakasında zorlu rakibi İsmail Koç’u geçerek yarı finale çıkan Yeşil Yeşil, altın kemer yolculuğunda yarı finalde Ali Gürbüz’ü elemiş ve adını finale yazdırmıştı. Final de rakibi Recep Kara’ya yenilen Mehmet Yeşil Yeşil, altın kemere veda etmiş oldu. 
 
RECEP KARA ALTIN KEMERİ TAKTI
 
655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde dereceye girenlere ödülleri verildi. Başpehlivan Recep Kara altın kemeri taktı.
 
655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin Başpehlivanı Recep Kara oldu. Kırkpınar alanında düzenlenen törende başpehlivanlara ödüllerini Spor Bakanı Çağatay Kılıç ve Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim birlikte verdi. Başaltı pehlivanlarında derece girenlere ödüllerini ise Edirne Valisi Günay Özdemir ve milletvekilleri verdi.
 
İSMAİL BALABAN’A YAZIK OLDU…!
 
Kırkpınar güreşlerinin iddialı Başpehlivanlarından Antalyalı İsmail Balaban üçüncü turda Samsunlu Salih Erinç arasında yapılan güreş müsabakasında baştan sona kadar üstün güreşen İsmail Balaban puanlamada rakibini yenmek için yaptığı oyunda hakem heyeti tarafından aleyhine açık düştüğü kararı verildi.Bu sonuçla İsmail Balaban çeyrek finale çıkma şansını kaybetti.Hakemlerin azizliğine uğrayan Balaban kule hakem heyetine uzun süre itiraz etti.Güreş severler de Balaban’a destek verdiler.
 
BAŞPEHLİVANLAR KIRAN KIRANA GÜREŞTİLER
 
Tarihi Kırkpınar Güreşlerine katılan 1969 pehlivan Cuma, cumartesi ve Pazar günü yaptıkları güreşlerde kıran kırana güreşerek, seyircileri güreşlere doyurdular. Pazar günü yapılan ve 8 başpehlivanın yaptığı güreşlerin çoğunda yenişme olmaması ve puanlamaya gitmesi minder güreşi yapan pehlivanların avantajlı olmasına neden oldu. Baş güreşlerde sürenin 30 dakika olması, minder güreşçiler için avantaj, çekirdekten yetişme pehlivanlar için ise dezavandaşlı olduğunu söyleyebilirim. 30 dakika yenişemeyen başpehlivanların 5 dakika puan güreşinde de yenişememesinin ardından süresiz altın puan güreşinde ilk puanı alan güreşçinin galibiyetiyle güreş sona eriyor. Güreş süresi ve altın puanı pehlivanların çoğunun hoşuna gitmiyor. Bir pehlivan yenilecekse tuşla kündeyle yenilmesi gerekir diyorlar. Cumartesi günü yapılan güreşler sonunda 61 başpehlivanın yaptıkları güreşler sonunda elenmesiyle 8 başpehlivanın kalmasıyla Pazar günü yapılan başpehlivanlık güreşlerinde Ali Gürbüz Orhan Okulu’yu, Şaban Yılmaz Salih Erinç’i, Mehmet yeşil Yeşil İsmail Koç’u, Recep Kara ise Serhat Balcı’yı yendi. Yarıfinalde ise Mehmet Yeşil Yeşil erken finalde Ali Gürbüz’ü altın puanla, Recep Kara ise elinden sakat Şaban Yılmaz’ı 7 dakikada yenerek finalist oldular. Finalde ise Recep Kara Mehmet Yeşil Yeşil’i puanla yenerek altın kemerin bir yıllık emaneten sahibi oldu  
 
ÇEKTİĞİ ŞANSIZ KURALAR SONUCU ÇEYREK FİNALDE ORHAN OKULU’YU YENEN VE YARI FİNALDE MEHMET YEŞİL YEŞİL’E ALTIN PUANLA YENİLEN ALİ GÜRBÜZ’ÜN ALTIN KEMERİ ŞANSIZ ŞEKİLDE KAYBETMESİ ANTALYALILARI VE GÜREŞSEVERLERİ ÜZDÜ.
 
61 başpehlivan eleme usulü yaptıkları güreşler sonucu 24 Temmuz Pazar gününe 8 başpehlivan güreşmeye hak kazandı. Pazar günü ise Antalyalı 2 iddialı başpehlivan Ali Gürbüz ile Orhan Okulu kurada birbirine düşerek talihsiz kura çektiler. Birbirlerini yenmek isteyen 2 Antalyalı başpehlivan Ali Gürbüz ile Orhan Okulu er meydanında adeta birbirlerinin pestilini çıkardılar. Bu durum diğer iddialı başpehlivan Ordu-Ünyeli Recep Kara’nın işine yaradı. Recep Kara ise daha önce elinde kırık tespit edilen ve kırık elle güreşen Şaban Yılmaz’ı 7 dakika gibi kısa bir süre içersinde rakibini yenen Recep Kara uzun bir süre dinlenerek rakiplerin bekledi. Pazar günü yapılan güreşlerde şanslı kura çeken Recep Kara, bu kura avantajını iyi kullanarak, finalde yorgun Mehmet Yeşil Yeşil’le karşılaştı. Final güreşinden önce yarıfinalde Ali Gürbüz ile karşılaşan Mehmet Yeşil Yeşil yorun olarak Recep Kara’yla final güreşi yapmak zorunda kaldı. Antalyalı başpehlivanlar şansız kuralar sonucu birbirine düşerken, iddialı rakipleri Recep Kara ise şanslı kuralar sonucu Kırkpınar başpehlivan olması hiçte zor olmadı.40 yıldır yağlı güreşleri takip eden biri olarak, bir pehlivan için önce iyi bir ekiple iyi çalışmak, beslenmek, dinlenmek, maddi durumu iyi olmak veya maddi desteklenmek ve daha sonra şanslı kura çekmek çok önemlidir. Pazar günü yapılan başpehlivanlık güreşlerinde Antalyalı iddialı pehlivanların birbirine düşmesi şans mıydı yoksa şansızlık mıydı, bunu güreşler sonunda daha iyi net görebildim. Bu yıl iddialı olarak hazırlanmış olan Recep Kara ise çektiği şanslı kuralar sonucu, Kırkpınar’da altın kemeri kazanması zor olmadı. Yinede 2004 yılında Ahmet Taşçı’yı 25 dakikada yenerek ilk defa altın kemeri kazanan Recep Kara, Tarihi Kırkpınar güreşlerinde 9 kere başpehlivan olarak altın kemeri kazanan Ahmet Taşçı’nın hegemonyasına son vermiştir. 2004 yılından, 2016 yılına kadar 4 Altın kemer kazanan ve Kırkpınar’da ikincilik, üçüncülük kazanan Recep Kara Tarihi Kırkpınar güreşlerine son 12 yılda, yaptığı güreşlerle efsaneleşti.   
 
 
655. TARİHİ EDİRNE KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİNDE 61 BAŞPEHLİVANIN KATILDIĞI BAŞPEHLİVANLIK GÜREŞLERİNDE ALTIN KEMERİ KAZANARAK ŞAMPİYON OLMAK İSTEYEN PEHLİVANLAR KIRAN KIRANA GÜREŞTİLER.

Başpehlivanlıkta 1- Recep Kara (ORDU-ÜNYE), 2- Mehmet Yeşil Yeşil (ANTALYA-AKSU), 3’üncülüğü Şaban Yılmaz (SAMNSUN) ile Ali Gürbüz(ANTALYA-KORKUTELİ) paylaştı.
 
BAŞALTI

1- Ali Yanatma (ANTALYA), 2- Kemal Şahin (SAMSUN)
3’üncülüğü 2  Antalyalı başaltı pehlivanı   Emre Erkal  ile Hakkı Aygün paylaştı
 
 
655. TARİHİ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ DERECE LİSTESİ

Yer: Edirne Sarayiçi Kırkpınar Güreş Sahası                                       Tarih: 22-23-24 Temmuz 2016
Boylar: Dereceye Giren Güreşçinin Adı Soyadı: İli (Bölgesi): Sporcu Sayısı:
MİNİK- 1 1. CENGİZHAN RAMAZAN DOĞAN ANTALYA 110
2. YASİN YEŞİL BALIKESİR
3. DENİZ DEMİR İSTANBUL
3. ONUR KESKİN BURSA
MİNİK- 2 1. RAMAZAN YILDIZ ÇİLENKER ANTALYA 130
2. DUHAN HAMZA DUMAN TOKAT
3. YİĞİT ÖZTÜRKCAN İZMİR
3. GÖRKEM KARABIYIKLIDAN EDİRNE
TEŞVİK- 1 1. ÖMER FARUK KIRAT SAMSUN 109
2. ERKAN ŞAHİN BURSA
3. ÜMİT YAVUZ ANTALYA
3. FURKAN TAŞ İSTANBUL
TEŞVİK- 2 1. MUSTAFA ALİ ÇILDAN MUĞLA 145
2. EREN KALKAN ÇORUM
3. OSMAN İRFAN ALPAT BURSA
3. İBRAHİM AKYİĞİT ANTALYA
TOZKOPARAN 1. ENSAR BIYIK KOCAELİ 171
2. ADEM AYSELİ ANTALYA
3. MURAT YILMAZLAR ANTALYA
3. ENVER TUNAHAN ÇETİN ANTALYA
AYAK 1. SERDAR YILDIRIM SAKARYA 211
2. SEFA YILMAZ ZONGULDAK
3. UMUR AYBEY BURSA
3. ÖMER AĞDAŞ İSTANBUL
DESTE- 1
(Deste Küçük)
1. RAMAZAN SARI KOCAELİ 199
2. İBRAHİM ÇAĞLAYAN ANTALYA
3. UMUT BAYRAKLI ANTALYA
3. HACI ABDULLAH DİLEK ANTALYA
DESTE- 2
(Deste Orta)
1. HİDAYET AVCI BALIKESİR 144
2. MUSTAFA TAŞ ANTALYA
3. ENES MUSTAFA AKŞEHİRLİOĞLU MANİSA
3. YUNUS EMRE YAMAN ANTALYA
DESTE- 3
(Deste Büyük)
1. HASAN GÜZELLER ANTALYA 75
2. HASAN ÖZDEMİR ÇANAKKALE
3. SEMİH BAYRAM YILMAZ ANTALYA
3. ONUR SUSUZ ANTALYA
KÜÇÜK ORTA KÜÇÜK BOY 1 TOLGA TURHAN ANTALYA 316
2 EMİRHAN ERGİN BALIKESİR
3 FATİH AL ANKARA
3 MUSTAFA ÇOBAN ANTALYA
KÜÇÜK ORTA BÜYÜK BOY 1. CENGİZHAN ŞİMŞEK ANTALYA 145
2. RASİM SARAÇ ANTALYA
3. MEVLÜT KÖKEN ANTALYA
3. TANSEL UMUT EDİRNE
BÜYÜK ORTA BOY 1 KÜRŞAT ŞEVKİ KORKMAZ ANTALYA 85
2 SÜLEYMAN BAŞAR ANTALYA
3 TANJU GEMİCİ KOCAELİ
3 KAZIM SAN KOCAELİ
BAŞALTI 1. ALİ YANATMA ANTALYA 68
2. KEMAL ŞAHİN SAMSUN
3. EMRE ERKAL ANTALYA
3. HAKKI AYGÜN ANTALYA
BAŞ 1 RECEP KARA ORDU 61
2 MEHMET YEŞİL YEŞİL ANTALYA
3 ŞABAN YILMAZ ANKARA
3 ALİ GÜRBÜZ ANTALYA
EN İYİ PEŞREV 1. GÜRSEL UMUT EDİRNE  
2. ATAKAN MAKAS EDİRNE
3. GÖKHAN VURCANLI EDİRNE
    TOPLAM: 1969










Editör: TE Bilisim