Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) düzenlediği toplantıya katılan buğday üreticileri, kuraklığın bu yıl buğday üretimini vurduğunu belirtti. Akdeniz Ürniversitesi'nden Doç. Dr. Taner Akar ise "Türkiye'nin yüzde 40-45'inde kuraklık sıkıntısı var. Akdeniz'de buğday hasadında en az yüzde 10'luk düşüş beklentisi var" dedi.

 ATB'nin düzenlediği Hububat Hasadı Öncesi Sektörel Analiz Toplantısı, ATB Toplantı Salonu'nda yapıldı. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Akar'ın moderatörlüğünde yapılan toplantıya, ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, ATB Meclis Üyeleri, Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi üyeleri, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Batı Akdeniz Biçer Döverciler Kooperatifi Başkanı Kadir Sarıcalar, BATEM, TMO, ilçe ziraat odaları, tarım il ve ilçe müdürlükleri, un fabrikalarından temsilciler katıldı.

 KURAKLIK, ERKEN HASAD VE RUTUBET EN BÜYÜK SORUN

Toplantıya katılan buğday üreticileri, kuraklığın bu yıl buğday üretimini vurduğunu belirterek, ülke genelinde yaşanan sıkıntının Antalya bölgesinde özellikle yayla kesimini etkilediğine dikkat çekti. Üreticiler, yayla kesiminde buğday veriminde yüzde 70'a varan verim kaybı yaşandığını bildirdi.
Toplantıda, buğdayda kalite ve verimin nasıl artırılacağı da konuşuldu. Buğdayın biçilmesinde yaşanan sıkıntıya dikkat çeken un fabrikası temsilcileri, buğdayın ikinci ürün kaygısı nedeniyle erken hasat edildiğini bildirdi. 13 rutubetin üzerindeki buğdayın kalitesinde sıkıntı yaşandığına dikkat çekilen toplantıda, 13 rutubet üzerindeki buğdayın alınmayacağı ifade edildi. Biçerdövercilerin sapı en az 25 santimetre yukarıdan biçmesi gerektiğini belirten alıcı ve un fabrikası temsilcileri, topraklı buğdayın tercih edilmediğine dikkat çekti. Un fabrikası temsilcileri, protein oranı 11.5 seviyesinde olan buğdayın tercih edildiğini, çiftçinin verimli ve kaliteli buğday üretimi konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, çiftçi ve muhtarlara ot kuruduktan sonra buğday hasadının yapılması, 13 rutubetin üzerindeki buğdayda hasat yapılmaması yönünde SMS çekileceğini bildirdi.

TARIM ARAZİLERİ BETONLAŞMASIN

 Toplantıya katılanlar, birinci ve ikinci sınıf tarım arazilerinin yapılaşmaya açıldığını belirterek, bunun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Bundan 50-100 yıl sonra betonun ve petrolün para etmeyeceğini söyleyen sektör temsilcileri, tarım yapılabilir arazilerin ve gıdanın önemine dikkat çekti. Toplantıya katılanlar, Toprak Koruma Kanunu'nun uygulanmasını talep etti.

 KURAKLIK VERİM KAYBINA NEDEN OLACAK FİYAT ARTABİLİR

 Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Akar, buğdayın dünyayı besleyen stratejik bir ürün olduğunu belirterek, üretiminin önemine dikkat çekti. Akar, bu yıl yaşanan kuraklığın buğday üretimini vurduğunu belirterek, kuraklığın Akdeniz, Trakya, İç Anadolu ile güneyde Gaziantep'i vurduğunu bildirdi. Akar, "Türkiye'nin yüzde 40-45'inde kuraklık sıkıntısı var. Akdeniz'de buğday hasadında en az yüzde 10'luk düşüş beklentisi var" dedi. Doç. Dr. Akar, dünya buğday fiyatında artış beklenmediğini ancak Türkiye'de yaşanan kuraklığın fiyatları yukarı çekecek düzeyde olduğunu söyledi.

 ÜRETİM PROFESYONEL HALE GELMELİ

 Doç. Dr. Taner Akar, yapılacak ar-ge çalışmaları, ziraat mühendisleri ve çiftçilerin eğitimi, sertifikalı tohumla dekar başı 1 tona kadar buğday verimi alınabileceğini söylerken, Kanada'da dekar başına 2 ton buğday alınabildiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Akar, "Fransa, Kanada gibi ülkelerin başarısının altında büyük işletmelerin olması, endüstriyel tarım yapılıyor olması, gübre, sulama, makineleşmede son aşamada olmaları ve sertifikalı tohum kullanmaları yatıyor. Bizim de bu kriterleri yerine getirmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Editör: TE Bilisim