Antalya’nın Kaş İlçesinde Türk Diyanet Vakfı Sen ile Türk Eğitim Sen müşterek  “18 Mart Çanakkale “ konulu konferans düzenlediler.

Kaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Salonunda düzenlenen etkinliğe Kaş Belediye Başkan Yardımcısı Lütfi Öztürk, Dr. Suat Akgül (Emekli Albay), MHP Kaş İlçe Başkanı Cemil Kolak, MHP Kaş Belediye Başkan Aday Adayı Ayhan Yıldırım, Ülkü Ocakları İl Başkan Yarımcısı Yusuf Göncü, Türk Diyanet Vakfı Sen Kaş İlçe Başkan Yardımcısı Ali Karaardıç, Türk Eğitim Sen Kaş Temsilcisi Ercivan Çimen, Türk Eğitim Sen Antalya 1’nolu Başkanı Oğuz Öztürk, Kaş Müftülüğü Personelleri, Kamu Kurumu Amirleri ve Vatandaşlar katıldılar.

Konferans Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından Kaş Müftülüğü Din Görevlisi Mehmet Deveci tarafından Şehitler için Kuran-ı Kerim Tilaveti gerçekleştirildi ve dua edildi. Öğrenci Kürşat Göker tarafından Çanakkale adlı şiir okundu.

TÜM ŞEHİTLERİMİZİN MEKÂNI CENNET OLSUN

Konferansın açılış konuşması Türk Eğitim Sen Antalya 1’nolu Başkanı Oğuz Öztürk tarafından yapıldı. Öztürk konuşmasında; “ Bizim değişmez sloganımız Türkiye sevdamız, ekmek için kavgamız. Ama birinci ilkemiz Türkiye sevdalısı olmamız. Vatanını milletini sevmeyen, bölücü olan hiç kimse bizim aramızda yer alamaz. Bizler tesadüfler ile bir arada değiliz, çünkü biz vatan millet sevdalısı olduğumuz için bu sendikalarımızda yer almaktayız. Sendikamızın okullarda andımızın okutulmamasına karşı açtığı bir davası vardı, bu davayı kazandık ve şu anda temyiz aşamasında. Biz diyoruz ki, birileri çocuklarına sabahları andımızı okutmak istemiyorlarsa, çocukları okula geç gelsinler. Ama bizim çocuklarımız eninde sonunda andımızı okullarda okuyacaklar. Tüm şehitlerimizin mekânı cennet olsun.“ dedi.

ÇANAKKALE’DE İLK KURŞUNU ATAN BİR ANTALYALIDIR

  Daha sonra Emekli Albay Dr. Suat Akgül sunumunu gerçekleştirdi. Akgül konuşmasında; “ Çanakkale’de bin üç yüzden fazla Antalyalı şehidimiz vardır. Çanakkale şehitliğinde bu şehitlerimizin mezarı ve isimleri vardır. Çanakkale’de ilk kurşunu atan bir Antalyalıdır. İbradılı İbrahimdir. 27’inci Alayda düşmanı ilk gören odur.47’inci Alay komutanı Binbaşı Ahmet Tevfik Bey de Antalyalıdır. Bir başka kahraman Alanyalı Sarı İbrahim Oğlu Mehmet ise, ağır yaralı olmasına rağmen birliğini kahramanca korumuş ve şehit olmuştur. Burhanettin Onat Kurtuluş savaşı kahramanıdır. Çanakkale’den cepheden İstanbul’a gemi ile yaralı taşımak görevini üstlenmiştir. Birde 36’ıncı Alay var düşmanı perişan eden bir alayımız, askerlerin tamamına yakını Antalyalıdır. Bu alayımızın büyük bölümü şehit olmuştur.36’ıncı alay çok özel bir alaydır, düşmanın en prestijli kuvvetlerini imha etmiştir. İngilizlerin ünlü şövalye unvanlı özel birliğini imha etmişlerdir. Kahraman 57’inci Alayın çok büyük bölümü de Antalyalıdır. Maalesef bugüne kadar Antalya’da şehitlerimiz ile ilgili bir liste oluşturulmamıştır. Arşivlerden ancak tespit edebiliyoruz.

KAŞLI ŞEHİTLERİMİZ

   Kaşlı Şehitlerimizden Bazılarının İsimleri İse Şöyledir ; “ Yusuf Oğlu Ahmet, Kalkanlı İsmail Oğlu Ali, Çukurbağlı Himmet Oğlu Halil, Ali Oğlu Hasan, Sarıbelenli Hüseyin Oğlu Hasan, İslamlardan Hüseyin Oğlu Hüseyin, Mehmet Oğlu Karamustafa, Çayköylü İbrahim Oğlu Mahmut, Kılıçlı Köyünden Abdullah Oğlu Mehmet, Çukurbağlı Ali Oğlu Mehmet,  Kınıklı Musa Oğlu Mehmet, Kızılağaçlı Yusuf Oğlu Mehmet, Gökçe Yazılı Ali Oğlu Yusuf, Sarıbelenli Yusuf Oğlu Yusuf, Kalkanlı Veli Oğlu Yusuf “

DÜNYA ASKERİ TARİHİNDE BİR İLK

  Savaşın Kaş ile ilgili bir başka önemli tarihi olayı ise şöyle gelişmiştir. Çanakkale’yi boşaltan bozguna uğrayan düşman kuvvetlerine ait gemiler Antalya ve civarındaki adalara gelerek yerleştiler. Genelliklede hareket merkezi Meis adasıydı. Çanakkale’de başaramadıklarını Antalya üzerinden Anadolu’ya girerek başarmak istediler. Amaçları buydu. Ancak Büyük Kahraman Türk subayı Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker Meis adasına bir harekât ile görevlendirildi. Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve Silah Arkadaşları Meis açıklarında İngilizlere ait “ Ben my Chree isimli dönemin önemli Uçak Gemisini Dünya askeri tarihinde ilk defa olarak kara topuyla batırmışlardır. Bu gemi Çanakkale de görevliydi. Bu Gemi ve Fransızlara ait gemiler 1916 yılının Şubat ayından 1918 yılına kadar Antalya’yı ve İlçelerini sürekli bombalamışlardı. Bunun sonucunda çok sayıda şehidimiz olmuştur. Kaş Gökçeörenli Onbaşı Yusuf Ziya Erdil de Çanakkale’de Türk İtalyan harbinde bir gemi batırmıştır. Tüm şehitlerimizi rahmet ile anıyorum” dedi.
Editör: TE Bilisim