Batı Torosların en yüksek noktası olan Antalya’nın Kaş İlçesi ile Muğla’nın seydikemer İlçesi arasındaki Batı Torosların en yüksek noktası olan Akdağ’ı zirvelerinde yer alan yaylalar, yörüklerle şenlenmeye başladı. Yörüklerin bazıları Nisan sonunda çıktı yaylalara. Bazıları da okulların kapanması ile birlikte yaylalara çıkmaya başladı.

    Türkiye’ni en güzel yaylalarından biri olan Gömbe Yaylası’ndan Akdağ’ın zirvesine doğru tırmanmaya başlayınca, karşınıza ilk olarak denizde 2 bin 200 metre yüksekliğindeki Şubaşı Yaylası sizi karşılıyor. Kaş’ın mahallerinden çıkan yörüklerin yazladığı Şubaşı Yaylası’nda pırıl pırıl akan buz gibi sular var. Ortasından suyun aktığı ovada, koyun sürüleri, inekler otluyor. Ovanın kıyısında arı kovanları var.  Şubaşı Yaylası’ndan biraz yukarı tırmanınca 2 bin 300 metre yüksekliğindeki Kuruova Yaylası yer alıyor. Kuruova Yaylası’nda keçi sürüleri otluyor.

   Biraz daha yukarılara tırmanınca Seydikemer İlçesi  sınırlarındaki İkiz Göl Yaylası sizi karşılıyor.  Denizden tam 2 bin 500 metre yüksekliğinde. Burada yeni kıl çadırlar kurulmaya başlamış. Sedikemerli Yörükler, geçmişte deve ve eşeklerle yaptıkları yayla göçünü, traktörle yapıyor. Traktöre tavuklar, köpekler yüklenmiş. Çocuklar da vagonda yolculuk yapıyor. İlginç bir çeşme akıyor. İkiz göllerden biraz yukarı çıkınca 2 bin 600 metre yüksekliğinde Evkaya Yaylası var. Akdağ’ın doroğuna sadece 400 metre var buradan. Yörükler henüz gelmemiş. Ancak burada Seydikemer İlçesi’nden gelen Halil Koyuncu kar kesiyor.  Karları götürüp, şehirlerde şerbet yaparak satacaklar. Doruklarda da yer yer kar öbekleri var. Çocuklarda kar yiyor. İkiz göller, Akdağ’ın doruklarında yan yana iki krater gölü. Birinde az sayıda yeşil ördek yüzüyor. Ancak Torosların bu doruklarında genelde sessizlik hakim. Ulaşım çok zorda olsa görülmeye değer güzellikler var doruklarda.

   Şubaşı Yaylası’na çıkan Arif Karasü; Mayıs ayı başında buraya çıkıyoruz. 3-4 ay burada kalıyoruz. Ekim ayı başında geri gidiyoruz dedi.

   Finike’den dağlara gezmeye gelen Faruk Çetinkaya; ben bir doğa hastasıyım. Ben doğayı çok seviyorum. Yılda en azından buraya 30 defa gelirim. 15-20 yıldan beri sürekli gelirim. Buradaki çobanların hemen hemen hepsini tanırım. Burası cennetten bir köşe, Herkesin gelip görmesini isterim dedi.

   Hayvanları ile İkiz Göl Yaylası’na çıkan Mestan Yeşilyörük; biz yörüğüz. Burası Torosların yaylasıdır. Mayıs ayında çıkarız. Burası bir cennettir çoban için dedi.
   Kaş’a bağlı Gömbe Yaylası Muhtarı Süleyman Kocakehya; burası Toros dağlarının 2 bin 500  metre yüksekliğinde, iki göl yan yana olduğu için İkiz Göl adını verdiğimiz muhteşem bir yerdir. Yolu biraz kötü olduğu için arazi araçları ile gelinmesini tavsiye ederim. Herkesin burayı gezip görmesini tavsiye ederim.




Editör: TE Bilisim