Budak “ Haziran-Ağustos uçak desteği  olumlu ama yine eksik ve yanlış kurgulanmış.Derhal ‘yurtta barış dünyada barış’ ilkesine dönülmeli, bozulan imajın düzeltilmesine yönelik uzun vadeli çalışmalar başlatılmalı  ”

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, turizmdeki krizin aşılması için getirilen önlemlerin zamanlamasının ve içeriğinin doğru kurgulanmaması nedeniyle Türkiye’nin kayıplarının katlanarak arttığına dikkat çekerek, “Bölük pörçük adımlarla turizm krizi aşılamaz. AKP Hükümeti önce bunun farkına varmalı. Yoksa 2017 ve sonraki yılların toparlanması güç olabilir” dedi.

            CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Türkiye’ye turist getiren acentalar için başlatılan uçak desteği uygulamasının süresinin uzatılması ve miktarının arttırılmasına ilişkin kararın, yanlış kurgulanması nedeniyle yine beklenen katkıyı vermeyeceğini söyledi.  Yaptığı yazılı açıklamada, Ocak-Mayıs döneminde turist kaybının 3 milyon düzeyine çıktığına dikkat çeken Budak, “Nisan-Mayıs ayında uçak desteği uygulanmasına rağmen, kayıp daha da büyüdü. Bu tablo desteklerin zamanlama ve içerik olarak doğru kurgulanmadığının kanıtıdır. Destek paketlerine rağmen kayıpların büyümesi, AKP Hükümetlerinin beceriksizliğinin kanıtıdır. Hep uyardık. Desteğin yılbaşında açıklanması, tüm yıl için ve uçak koltuk başı desteği şeklinde verilmesini önerdik. Ama dinletemedik. Yıl başında açıklansa, acentalar da uçak firmaları da planlamasını ona göre yapabilirdi” dedi. Budak, şunları söyledi:

KAYIP FATURASI 4 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

“Antalya havalimanı verilerine bakıldığında Haziran’daki düşüş yüzde 60’lara kadar çıkmıştır. Bu tablo üzerine uçak desteği arttırılıyor. 6 bin dolarlık destek,  Haziran-Ağustos dönemi için 150 ve üzeri yolcu koşuluyla yüzde 30 arttırılacak. Sezonun ortasına gelinmiş destek açıklanıyor. Bu tutum; afet boyutuna ulaşan krizin hiç anlaşılmadığının göstergesidir. Kriz doğru okunamadığı için de doğru adımlar atılamıyor. Ekonomik kayıp 4 milyar dolar düzeyine ulaşmış, binlerce turizm çalışanı işsiz kalmış, binlerce esnaf kepenk kapatmıştır. Tarımdan, tekstile, kuyumdan, turist rehberlerine kadar tüm alanlar olumsuz etkilenmiştir. Gerçeklerden kopuk bir yaklaşımla, dostlar alışverişte görsün yaklaşımıyla, bölük pörçük adımlarla turizm krizi aşılamaz. Emekçinin, üreticinin, esnafın yaraları sarılamaz.”

YURTTA BARIŞ, DÜNYADA BARIŞ

            Turizmdeki gerilemede,  Hükümetin iç ve dış politikadaki yanlış adımların, ülkeyi yönetenlerin “şiddet ve nefret dili” nedeniyle Türkiye’nin bozulan imajının önemli bir etken olduğunu ancak bu tutumda bir değişikliğe gidilmediğine dikkat çeken Budak, “Uyarı ve önerilerimize rağmen, doğru adımlar atılamadığı için 2016 yılı turizmde ağır bir kayıp yılı olacak.  Ancak ders alınmış gibi değil. AKP Hükümeti hala hataların farkında değil. O nedenle 2017 ve sonraki yıllar için de kayıp riski büyüyor. Derhal ‘Yurtta barış dünyada barış’ ilkesine geri dönülmelidir. Şiddet ve nefret dili terk edilmeli, bozulan imajın düzeltilmesi için uzun vadeli çalışmalar başlatılmalıdır. Otellerin açılmasını ve turizm emekçilerinin çalışabilmesi için istihdam yükleri azaltılmalı, vergi desteği getirilmeli, otellerin kredi borçları en az 1 yıl ötelenmeli ve yeni kredi imkanı yaratılmalıdır. Turizm bölgelerindeki esnafa faizsiz kredi olanağı, koşullar kolaylaştırılarak sağlanmalıdır.  Sadece büyük tur operatörlerine ve seyahat acentalarına değil,  5 bin olsun, 10 bin olsun Türkiye’ye turist getiren her ölçekte firmaya destek verilmelidir. Listeyi uzatmak mümkün ama önce AKP’nin gerçekten sorunlara ve turizme yüzünü dönmesi gerekiyor” diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim