CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Tarım Bakanı Eşref Fakıbaba’nın 14 yılda çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek üretiminde gelişme olduğu açıklamasına tepki göstererek, “TÜİK rakamları ise tam tersini söylüyor. Zaten nohutun, kuru fasülyenin fiyatı da Bakan’ı yalanlıyor.   AKP’nin sözde  ‘yerli ve milli’  politikaları nedeniyle bakliyatta yeterlilik oranı yüzde 96’dan, yüzde 86 düzeyine inmiştir. Millet milli yemeklerini yiyemez hale gelmiştir. Sayın Bakan’a sormak gerekir, üretim artıyorsa neden kuru fasulye ve nohutun fiyatı dövize endekslendi? Neden nohutun kilosu 13 TL’ye kadar çıktı? Anlaşılan Sayın Bakan’ın bu fiyatlardan haberi yok” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın tarım destekleriyle ilgili soru önergesini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba yanıtladı. Tarım sektörüne sağlanan desteklerin son 15 yılda önemli oranda arttırıldığını, 2017 yılında 12.8 milyar TL tarımsal destek ödemesi yapılacağını kaydeden Fakıbaba, “Son 14 yılda 100 milyar TL destek ödemesi yapılmıştır. Yapılan yatırımlar ve sağlanan destekler  sayesinde tarımsal GSYH miktar olarak önemli bir artış göstermiştir. Tarım ve gıda dış ticaretinde de toplam 58 milyar dolar fazla verilmiştir” dedi. Türkiye için önemli görülen ürünlerde etkin bir destekleme modeli olarak “Havza Bazlı Tarımsal Üretimi Destekleme Modeli”ne geçildiğini belirten Fakıbaba, “Desteklenecek ürünler arasına çeltik, yağlık ayçiçeği, kuru fasulye, nohut ve mercimek de yer almaktadır. Havza bazlı model ile bu ürünlerde son 14 yılda geliştirilen yeterlilik oranı daha üst seviyeye çıkarılacaktır” dedi.

GELİŞME DEĞİL GERİLEME VAR

Bakan Fakıbaba’nın yanıtını değerlendiren CHP’li Budak, şunları söyledi: “Sayın Bakan; çeltik,  kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi ürünlerde 14 yılda gelişme olduğunu söylüyor ama TÜİK rakamları tam tersini söylüyor. 2009-2010 sezonunda kuru baklagilde yeterlilik derecesi yüzde 96,1 düzeyindeyken, 2015-2016 sezonunda yüzde 86.7’ye düşmüştür. Özellikle yeşil mercimek ve nohutta ciddi gerileme var. Pirinçte yeterlilik oranı yüzde 69.9’a inmiş. Son 5 yıllık dönemde Türkiye’nin mercimek, nohut, kuru fasüyle gibi bakliyat ürünlerinde ithalat oranı yüzde 43 artarak, 301 bin tondan 434 bin tona yükselmiştir. Yani bu ürünlerde gelişme değil, gerileme var. AKP’nin sözde yerli ve milli politikaları nedeniyle kuru fasulyenin, nohutun fiyatı dövize endekslenmiş durumda. Millet milli yemeklerini yapamaz, yiyemez duruma gelmiştir. Üretim artıyorsa neden nohutun, fasulyenin kilosu 13 TL’ye kadar çıktı.  Ayrıca Bakan, 14 yılda 100 milyar TL destek verildiğini açıklıyor. Bu rakam çiftçinin yasal alacağının yarısı düzeyindedir.  Tarım Kanunu’na göre, son 10 yılda tarıma verilmesi gereken destek miktarı 171.4 milyar TL’dir. Ancak bunun 84.1 Milyar TL’si verilmiş, 87.7 milyar TL’lik yasal destek verilmemiştir. O nedenle tarımsal üretim sekteye uğramış, Türkiye nohut, kuru fasulye, saman ithal etmek zorunda kalmıştır. O nedenle nohutun, kuru fasulyenin kilogram fiyatı 13 TL’ye kadar çıkmıştır. Anlaşılan Sayın Bakan’ın bu fiyatlardan haberi yok.”
 
 
Editör: TE Bilisim