CHP Antalya Milletvekili Devrim Kök, 26 Şubat 2018 tarihinde Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü (ASAT) tarafından Antalya- Burdur karayolunda yapılan  içme suyu isale hattı kazısı sırasında meydana gelen ve 2 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan kazayı TBMM’ye taşıdı.

ASAT’ın sebep olduğu ölümlerin  artık iş kazası değil, iş cinayeti olarak görülmesini belirten ve  bu yaşananların  kader olarak görülemez diyen Kök, Başbakan Binali Yıldırım’a verdiği soru önergesinde daha önce de ASAT’ın neden olduğu ölümlerle ilgili olarak soru önergelerine hükümetin cevap vermekten kaçınmasını eleştirerek Başbakanlığa Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü (ASAT) ile ilgili bu güne kadar hükümetinize tarafımdan verilen soru önergelerimize cevap verilmemesinin nedeni nedir?diye sordu. Sayın Başbakan’a bir kez daha sormak istiyorum. Antalya- Burdur karayolunda yapılan  içme suyu isale hattı kazısı sırasında hangi güvenlik önlemleri alınmıştır? Kazanın meydana geldiği isale hattı ASAT tarafından mı taşeron tarafından mı yapılmaktadır? Olayda hayatını kaybeden 2 işçinin  işe giriş tarihleri nedir? Sigorta bildirimleri mevcut mudur? Bu işçilere ödenen aylık ücret ne kadardır? Kök, Sayın Başbakan daha önce de Manavgat’ta, Döşemealtı’nda ölümlü kazalar meydana gelmesine rağmen Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ASAT yetkilileri hakkında neden herhangi bir soruşturma açılmadığını açıklamak zorundadır.Adeta bir ölüm makinası haline gelen ASAT Genel Müdürlüğü hakkında soruşturma açılması için daha kaç kişinin hayatını kaybetmesi gerekmektedir? Bu ölümler kader diyerek geçiştirilemez, insan hayatı bu kadar ucuz değildir, dedi.

Önergesinde ASAT’ın 2014 yılından itibaren kendisine bağlı ekiplerin veya işverenlerin çalışmaları sırasında meydana gelen kaza sayısı kaçtır? Bu kazalarda kaç kişi yaralanmış, kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Yaşanan bu kazlarla ilgili olarak yetkililer hakkında her hangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapılmamışsa nedeni nedir?diye soran Kök, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASAT tarafından 2014 yılından itibaren hangi konularda kaç ihale gerçekleştirilmiştir?  Bu ihaleleri alan firmalar kimlerdir? İhalelerin tutarı ne kadardır? Bu ihalelerle ilgili olarak yapılan keşif artışı yapılmış mıdır? ASAT’a bağlı kaç taşeron firma vardır? diye sordu. Kök, adeta arpalık haline getirilen ASAT’ın 2014 yılından itibaren yaptığı ihalelerin başlama ve bitirilme süreleri nedir? Bu ihalelerde ana yüklenici firma kimlerdir? Ana yüklenici firmanın kendisi yapmak yerine işi yaptırdığı alt taşeron firmalar var mıdır? Varsa kimlerdir? 2014 yılından itibaren ASAT tarafından bu firmalara harcanan para miktarı ne kadardır? Kaynak nereden sağlanmıştır? Biran önce açıklanmalı ve kamuoyu aydınlatılmalıdır, dedi.

Buna Göre;
 
  1. ASAT’ın 2014 yılından itibaren kendisine bağlı ekiplerin veya işverenlerin çalışmaları sırasında meydana gelen kaza sayısı kaçtır? Bu kazalarda kaç kişi yaralanmış, kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Yaşanan bu kazlarla ilgili olarak yetkililer hakkında her hangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapılmamışsa nedeni nedir?
 
  1. Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASAT tarafından 2014 yılından itibaren hangi konularda kaç ihale gerçekleştirilmiştir?  Bu ihaleleri alan firmalar kimlerdir? İhalelerin tutarı ne kadardır? Bu ihalelerle ilgili olarak yapılan keşif artışı yapılmış mıdır? ASAT’a bağlı kaç taşeron firma vardır?
 
  1. ASAT’ın 2014 yılından itibaren yaptığı ihalelerin başlama ve bitirilme süreleri nedir? Bu ihalelerde ana yüklenici firma kimlerdir? Ana yüklenici firmanın kendisi yapmak yerine işi yaptırdığı alt taşeron firmalar var mıdır? Varsa kimlerdir? 2014 yılından itibaren ASAT tarafından bu firmalara harcanan para miktarı ne kadardır? Kaynak nereden sağlanmıştır?
 
 
  1. Yaşanan ölümler nedeniyle Antalya Büyükşehir Belediyesi  ASAT Genel Müdürlüğü hakkında bu güne kadar her hangi bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmadı ise nedeni nedir? Adeta bir ölüm makinası haline gelen ASAT Genel Müdürlüğü hakkında soruşturma açılması için daha kaç kişinin hayatını kaybetmesi gerekmektedir?
 
  1. Antalya- Burdur karayolunda yapılan  içme suyu isale hattı kazısı sırasında hangi güvenlik önlemleri alınmıştır? Kazanın meydana geldiği isale hattı ASAT tarafından mı taşeron tarafından mı yapılmaktadır? Olayda hayatını kaybeden 2 işçinin  işe giriş tarihleri nedir? Sigorta bildirimleri mevcut mudur? Bu işçilere ödenen aylık ücret ne kadardır?
 
  1. Daha önce de Manavgat’ta, Döşemealtı’nda ölümlü kazalar meydana gelmesine rağmen Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ASAT yetkilileri hakkında herhangi bir soruşturma açılmamasının nedeni nedir?
 
  1. Gerek Başbakanlığa gerekse Bakanlığa Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü (ASAT) ile ilgili bu güne kadar hükümetinize tarafımdan verilen soru önergelerimize cevap verilmemesinin nedeni nedir?
Editör: TE Bilisim