İmzalanacak, Sosyal Güvenlik Kurumumuz ile Ziraat Bankamız arasında yapılacak işbirliği protokolünü çok önemsiyorum. Çünkü, birçok çiftçimizin, birikmiş sigorta prim borçlarını ödeyemedikleri için emekli aylığına hak kazanamadıklarını biliyoruz.

5510 sayılı Kanunun 4/B kapsamında yaşlılık aylığı bağlanacak Tarım Bağkur sigortalısı olan çiftçilerimizin, birikmiş sigorta prim borçlarının tasfiye edilmesi için kredi kullandırılması ve böylelikle emeklilik hakkı kazanmalarının sağlanması büyük bir mağduriyeti giderecektir.

Tasfiye edilecek borçların, sigorta primlerinin yanı sıra, genel sağlık sigortası borcu, durdurulan sürelerin ihyası, doğum ve askerlik kapsamındaki hizmet borçlanmalarını da kapsaması son derece isabetli bir karar olmuştur. Bu durumdaki çiftçilerimiz, imzalanan bu protokol hükümleri çerçevesinde,aylık yüzde 1,28 faiz oranıyla 48 ay vade imkanıyla Ziraat Bankası’ndan kredi çekip, birikmiş prim borcunu ödeyip emekli olabilecektir. Üç ay süreyle geçerli olacak protokol, iki kez daha uzatılabilecek. Takdir edersiniz ki bizim için, süre önemlidir.

Protokolden, kapsamdaki tüm çiftçilerimizin yararlanması için yeterince bir süre olmalıdır. 4/A sigortalı olarak tarımda çalışan ve kendi primini ödeyen mevsimlik işçilerimiz ile Tarım Bağkurlu olup da daha sonra 4/A sigortalı olarak bir işe girip çalışan çiftçilerimiz de bu protokolden yararlandırılmalıdır.

Bu protokol kapsamına, bu durumdaki çiftçilerimiz de alınırsa çok sayıda çiftçimizin mağduriyeti giderilmiş olur. Ziraat Odaları olarak üye sayımız 5 milyona yaklaşıyor. Buna karşın tarımda, Kasım 2017 verilerine göre, toplam sigortalı çalışan sayısı 837 binde kalmaktadır. Bu demektir ki tarımda sigortalı nüfusu hızla artırmamız gerekiyor.

Sayın Bakanım
Hükümetimizden bir talebimiz daha olacak. Tarımda kayıt dışı çalışmayı azaltmamız, sigortalı nüfusu artırmamız için;tarımda sigorta prim yükünü hafifletmemiz şarttır. 2018’de 25 olan prim ödeme gün sayısı yeniden 2008’deki rakama, 15 güne indirilmelidir. Tarım sektöründe çalışan kadınlara da pozitif ayrımcılık istiyoruz.Bu kapsamda çalışan kadınların sosyal güvenlik primlerinin yüzde 50’sidevlet tarafından karşılanmalıdır.

Böyle bir uygulama, tarımda istihdam edilen kadınlarımızın sosyal güvenlik kapsamına girmesini kolaylaştıracaktır. Zor şartlarda çalışanlara kamuoyunda yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet tazminatı verilmektedir. Çalışma şartlarının zorluğu dikkate alınarak, çiftçilerimize çalıştıkları her yıl için 90 gün (4 yıla 1 yıl hesabıyla) yıpranma payı ilave edilmelidir.Bu protokolle kapsamdaki tüm çiftçilerimize emekli olma imkanı sağlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanımıza ve Ziraat Bankası Genel Müdürümüze teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.