'BAYRAK, SAAT KULESİNE ZARAR VERİYOR' RAPORUNA, VALİDEN 'HERKES HADDİNİ BİLECEK' UYARISI 'BAYRAK, SAAT KULESİNE ZARAR VERİYOR' RAPORUNA, VALİDEN 'HERKES HADDİNİ BİLECEK' UYARISI

     Rusya Tur Operatörleri Birliği İcra Kurulu Başkanı Maya Lomidze, ülke turizminin son 8 aylık dönemine yönelik değerlendirmelerde bulundu. İç turizmde en popüler destinasyonlar arasında Krasnodar Bölgesi 10 milyon turistle birinci sırada yer alıyor. Dış turizmde ise 2,5 milyon Rus turist Türkiye’yi tercih etti ve lider yine Türkiye oldu. Bu durumda Rusya’da Türkiye’nin rakibi iç pazar mı?

Rusya Tur Operatörleri Birliği İcra Kurulu Başkanı Maya Lomidze, ülke turizminin son 8 aylık dönemine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Lomidze’in yaptığı açıklamalara göre, yaz sezonunda toplamda 14,1 milyon turist, Rusya’nın güneyindeki turistik bölgelerde tatil yapmayı planlıyor. Bu dönemde iç turizm hareketi 25 milyona ulaşacak. İç turizmde en popüler destinasyonlar arasında Krasnodar Bölgesi 10 milyon turistle birinci sırada yer alıyor. Moskova 6,4 milyon, St. Petersburg 3,5 milyon, Kırım 3,1 milyon turist ağırlarken onu, Kafkas Maden Suları 1 milyon turistle takip ediyor. Ayrıca, Dağıstan’a da 700-800 bin kişinin gelmesi bekleniyor. Ortalama olarak, Rusya içi tur paketleri 80 bin ruble (850 dolar) civarında bir fiyata sahip olacak.

Dış turizmde ise 2,5 milyon Rus turist Türkiye’yi tercih etti ve lider yine Türkiye oldu. Türkiye’de en fazla tercih edilen destinasyonlar ise 1,6 milyon turistle Antalya birinci sırada bulunurken onu İstanbul 530 bin, Ege kıyıları ise 250 bin turistle takip etti.

Rus turistlerin diğer ülkelere yaptığı tatil tercihleri ise şu şekilde: Abhazya 1,2 milyon, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) 300 bin, Mısır 300 bin, Tayland 150 bin, Maldivler 49 bin, Küba 30 bin ve Seyşeller 10 bin turistle ziyaret ediliyor. BDT ülkeleri ve aktarmalı Avrupa tatil rotalarını tercih eden turistlerin sayısı toplamda 400 bin olarak kaydediliyor.

Rus turistler için en pahalı destinasyonlar arasında ise Türkiye, Maldivler, Küba, Sri Lanka ve Tayland gibi ülkeler bulunuyor. Maldivler, ortalama 392 bin ruble (4.180 dolar) fiyatla en pahalı destinasyon olarak öne çıkarken, Türkiye’nin ortalama tur fiyatı 183 bin ruble (1.950 dolar) düzeyinde. Mısır ve BAE’deki tatil turları ise ortalama 150 bin ruble (1.600 dolar) civarında seyrediyor.

Turizmde yabancı turist akışı, pandemi öncesine kıyasla düşük düzeyde ve çoğunlukla iş amaçlı ziyaretçileri içeriyor. Geçen yılın aynı dönemine göre yabancı turist akışında %130 artış olsa da, pandemi öncesi döneme kıyasla hala 16,5 kat daha düşük. Çin’den gelen turistler için büyük umutlar var, ancak vizesiz grup değişimleri Eylül ayına kadar başlamayacak.

Türkiye, Rusya’da dış turizmde en çok tercih edilen destinasyon olmaya devam ediyor. Ancak, yüksek fiyatlar nedeniyle Türkiye’nin sahil bölgelerine yönelik turist akışının beklentilerin altında kalıyor.

Editör: ADEM AYDIN