Antalya  Büyükşehir Belediyesi Mavi Ev konuşmalarıyla Antalyalıları bilgilendirmeye devam ediyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Mavi Ev Konuşmaları'nda, 'yaşlılıkta cerrahi sorunlar' konuşuldu. Op. Dr. Cem Aykent’in verdiği  ‘Yaşlılıkta Cerrahi Sorunlar’ konulu seminerde  geriatrik cerrahi, akut apandist, laparoskopik cerrahi, kalın bağırsak hastalıkları ve meme kanseri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin “Mavi Ev Konuşmaları” kapsamında AKM Perge Salonu’nda Prof. Dr. İsmail Tufan’ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıya Op. Dr. Cem Aykent konuşmacı olarak katıldı.

Yaşlı nüfus sayısı artıyor

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaşlı nüfusta hızlı artış olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cem Aykent, yaşlandıkça çeşitli cerrahi müdahale gerektiren geriatrik hasta sayısında çarpıcı bir artış gözlendiğine dikkat çekti. Genel cerrahların iş yoğunluğunun %60'ını ve tüm acil ameliyatların % 50’sini 65 yaş üstü hastaların oluşturduğuna vurgu yapan Aykent, “Ülkemizde de yaşlı nüfus hızla artış göstermektedir. 65 yaş üstü insan sayısı 2010-2050 yılları arasında iki katına çıkacak. 2030 yılına kadar 65 yaş üstü insanlar nüfusun %15'ine ulaşması bekleniyor.

Nüfusumuz yaşlandıkça çeşitli cerrahi müdahale gerektiren geriatrik hasta sayısında çarpıcı bir artış beklenmektedir. Fizyolojik yaş, ameliyat düşünülen cerrahi hasta için kronolojik yaştan daha önemlidir. Yaşlanma ile birlikte gelişen fizyolojik rezervdeki değişiklikler ve yandaş hastalıklar cerrahi tedavinin düzenlenmesinde, ameliyat ve sonrası dönemdeki başarı için önemlidir. Yaşlı hastalarda hastalık belirtileri değişiklikler gösterebilir. Bu etkiye bağışıklık sistem fonksiyonlarda azalma, medikal sorunlar ve demans, enfeksiyon ve dehidratasyonun tetiklediği mental durumdaki değişiklikler neden olmaktadır. Akut apandisit ve Akut kolesistit yaşlı hastalarda geç ve yanlış tanı konulması nedeniyle tedavinin geciktiği en yaygın cerrahi sorunlardır” diye konuştu.

Meme kanserine dikkat

Op. Dr. Cem Aykent tazelenme üniversitesinin 65 yaş üstü öğrencilerine, geriatrik cerrahi, akut apandist, Laparoskopikcerrahi, safra kesesi iltihabı, mide kanseri, kasık fıtığı, kalın bağırsak hastalıkları ve meme kanseri hakkında bilgiler verdi.  Tüm meme kanserlerinin %50'sinin 65 yaşından sonra  görüldüğüne dikkat çekenAykent, “40-59 yaşlarında 24 kadından birinde 60-79 yaşlarında 14 kadından birinde  yeni meme kanseri gelişmektedir. Tüm meme kanserlerinin %50'si 65 yaşından sonra  görülür. Yaşlı kadınlarda  ölüm oranı %1'in altındadır. Yandaş hastalığı olanlarda klinik gidiş kötü etkilenmektedir.

Meme kanseri risk faktörleri 75 yaş üstü kadınlar ile gençler arasında aynıdır. Yaşlı kadınlarda daha ileri evrelerde tespit edilmesine rağmen daha yavaş ilerleyen tümörlerdir. Meme kanserli yaşlı hastalar için standart tedavi genç hastalarla aynı olmalıdır. Meme tarama programı yaşam beklentisi ve yandaş hastalıklara göre ayarlanmalıdır. Kalın bağırsağın iç yüzeyini örten hücrelerden gelişir. 60 yaşından sonra daha sık görülür. Lenf ve kan yollarıyla karaciğer ve uzak organlara yayılır” Program sonunda Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan  Aykent’e çiçek takdim etti.
 
 
 

 
Editör: TE Bilisim