Çocuklar, gün içinde uzun saatler sınıf gibi kalabalık ve kapalı bir ortamda oldukları için virüslere açık hale gelebiliyorlar. Bir çocukta görülen bir hastalık, hızla diğer çocuklara da yayılabiliyor. Hastalık yayan mikroplardan biri de göz enfeksiyonları… Görme fonksiyonlarının, özellikle sınıf ortamında sağlıklı çalışması, çocukların okul başarısı için oldukça önemli. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar,çocuklarda zaman zaman çeşitli nedenlerle göz enfeksiyonlarının meydana gelebileceğini ve bunların gözde kızarma, yanma, kanlanma, sulanma, şişme ve çapaklanma gibi semptomlara sebep olabileceğini belirtiyor.
 
Bulaşıcı oluyor

Çocukluk döneminde bakteriyel ve viral kökenli enfeksiyonların sıklıkla görüldüğünü belirten Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar ‘bakteriyel enfeksiyonlardadaha çok sümüksü ve sarı pürülan bir akıntı olurken, viralolanlarda daha az sekresyon, yoğun kızarıklık ve batma oluyor.Göz enfeksiyonları çok hafif ise bazen kendiliğinden geçebilir ama çok nadiren tedavi edilmezse, arpacık dediğimiz kirpik diplerinde daha yoğun iltihaplara yol açabilir’ diyor. Bulaşıcı özellik taşıyan,göz enfeksiyonlarına doktor gözetiminde uygun tedavi öneriliyor. Özellikle çocukların uzun saatler bir arada vakit geçirdikleri sınıf gibi kapalı alanlarda bulaşım yoğun olabiliyor. Enfeksiyon başladıktan sonra ilk 1-2 gün okula ara vermek, hem çocuğun sağlığı, hem de diğer arkadaşlarına bulaştırmamak açısından önemli. Okul dışında evde geçirilen sürede, aile içi direk temastan kaçınmak, her temastan sonra el hijyeni sağlamak gerekiyor. Ayrıca havlu ve yastık gibi yüzün direk temas ettiği eşyaların, aile bireyleri tarafından ortak kullanılmaması öneriliyor.
 
Enfeksiyonlar doğumla birlikte vücuda yerleşiyor

Yeni doğan döneminde, gözyaşı kanal sisteminin tam olarak açılmamasına bağlı olarak, sıklıkla enfeksiyonlar görülebiliyor. Bebeklerde kanal sistemi genellikle ilk 1 ay içinde gelişiyor ve açılıyor. Bu dönemden sonra kanal tıkanıklığı devam ederse, enfeksiyonlar da tekrarlıyor.Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar,enfeksiyonların tipik belirtisi çapaklanma ve kızarıklıktır. Çapaklanma, özellikle sabahları göz kapaklarını yapıştıracak şekilde yoğundur, sümüksü ve sarı bir akıntı içerir. Kanal tıkanıklığı devam ederse ilk 10 ay antibiyotikli damla kullanımıyla birlikte, burun köküne kanal masajı yapılmalıdır. Yine yeni doğan döneminde, kanal tıkalı olmasa da bir takım enfeksiyonlar görülebilir. Bu gibi durumlarda, doktor kontrolü ile uygun antibiyotik ve ilaç tedavisiyle önlenir. Genellikle çok ciddi rahatsızlıklara sebep olmazlar’ diyor.

 
Editör: TE Bilisim