Memorial Antalya Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Cenk Ermol, bel fıtığı tedavisinde kullandıkları epiduroskopi yöntemiyle hastanın operasyondan iki saat sonra taburcu edildiğini söyledi.

Memorial Antalya Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Cenk Ermol, bel fıtığı ve tedavileri hakkında bilgi verdi. Bel ağrısının kişinin sosyal yaşamını önemli ölçüde etkileyen ve hayat kalitesini düşüren en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığına değinen Dr. Ermol, bel fıtığı tedavisinde erken teşhis ve uygun tedavinin önemine işaret etti. Erken teşhis ve uygun tedaviyle geri dönüşü olmayan hasarlara yol açmadan tam iyileşme sağlanabildiğine işaret eden Dr. Cenk Ermol, hastaları 'epiduroskopi' adı verilen girişimsel yöntemle tedavi ettiklerini, başarılı sonuçlar elde ettiklerini ifade etti.

OMURİLİKTEKİ HASARLAR TESPİT EDİLİYOR

Epiduroskopi yöntemi hakkında bilgi veren Dr. Cenk Ermol, şunları kaydetti:

"Ucu her yöne kıvrılabilen bir endoskop kullanılarak, omurilik yani epidural mesafeye bakılmaktadır. Omurganın arkasında, yukarıdan aşağıya uzanan omurilik ve sinirlerin yer aldığı bir kanal bulunmaktadır. Bu kanal içindeki omurilik ve sinirlerin etrafı dura adı verilen güçlü bir zarla çevrilmiştir. Bu güçlü zarın dış kısmı epidural alan olarak isimlendirilir. Epiduroskopiyle epidural mesafedeki sinir kökleri, bu kökleri çevreleyen yağ dokusunun etrafında bir problem olup olmadığı ve sinir kökleri etrafındaki yapışıklıklar görülebilir."

'FITIK HALİNE GELEN DİSK PARÇALARI GÖRÜLEBİLİYOR'

Epiduroskopinin, problemi belirlemek ve tedavi etmek üzere iki temel amacı olduğuna değinen Dr. Ermol, "Epiduroskopiyle sinir kökleri etrafında ameliyat ya da kötü yaralanma sonrası gelişen yapışıklıkları ve fıtık haline gelen disk parçası görülebilir. Hatta mekanik olarak sinir kökleri etrafına steroid ve ağrı kesici ilaçlar uygulanabilir" dedi.

'AMELİYAT SONRASI ŞİKAYETİ OLAN HASTALAR İÇİN DE UYGUN'

Epiduroskopi işleminin mikro cerrahi ile ameliyat gerektirmeyecek, yürüme ve oturma gibi günlük aktiviteleri kısıtlanan, ağrılarından şikayetçi hastalara uygulanabildiğine değinen Dr. Ermol, "Yöntem, çoğunlukla fizik tedavi uygulamaları ve ilaç tedavilerinden fayda görmeyen hastalar için geliştirilmiştir. Ayrıca bel bölgesinde birden fazla mesafede yaygın fıtıklaşmaları olan hastalarda başarıyla uygulanabilmektedir. Daha önce bel bölgesinden ameliyat olmuş ancak şikayetleri geçmemiş hastalarda yararlılığı oldukça yüksek" diye konuştu.

İŞLEM KESİ YAPILMADAN GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Dr. Ermol, epiduroskopinin küçük ve orta büyüklükteki bel fıtıkları için uygun olduğunu kaydetti. İşlemin, ameliyathane ortamında genel anestezi uygulanmadan lokal olarak yapıldığını ifade eden Dr. Cenk Ermol, "İşlemin başlangıç kısmında hasta rahatlatılarak uyutulur, son kısmında ise hasta uyanıktır. 3 milimetrelik kateterle girilerek yapılan ve ortalama yarım saat süren işlem sonrası hasta, 1 ila 2 saat içerisinde taburcu olabilmektedir. Hasta işlemin ertesi günü iş yaşamına geri dönebilir ve günlük aktivitelerini gerçekleştirebilir. Bu yöntemde aynı seansta bütün bel fıtıklarına müdahale edilebilmekte" dedi.
 
Editör: TE Bilisim