Türkiye'de sayılı merkezde yapılabilen ileri düzey detaylı gebelik ultrasonu ile bebeğe ait tüm organlar ayrıntılı biçimde değerlendiriliyor.
Özel Termessos Hastanesi Radyoloji Bölümü'nde görevli Uzm. Dr. Altan Kesici, ileri derecede hassas gelişmiş ultrason cihazları ile bebeğe ait tüm organlar ayrıntılı biçimde inceleyip raporlayabildiklerini söyledi. Uzm. Dr. Kesici, gebeliğin belirli haftalarında yapılan ultrasonografik incelemeler ile hem bebek, hem de anne sağlığı için önemli veriler elde edildiğini aktardı.
Uzm. Dr. Altan Kesici, 'ayrıntılı ultrason' ya da 'detaylı ultrason' muayenesinin normal gebelik takibi sırasında yapılan ultrason muayenelerinden farklı olduğunu ifade ederek, “Yüksek görüntü kalitesiyle bebeğin tüm organları incelenebiliyor. Ayrıntılı ultrason gebelik boyunca 3 farklı zamanda yapılabilmektedir. Tüm gebeler için 11-13 ve 18-23 gebelik haflarında, yüksek riskli gebelerde ise 24'üncü hafta ve sonrasında yapılır" diye konuştu.
18-23 gebelik haftalarında yapılan ayrıntılı ultrasonografi raporunun, gebeliğin mevcut durumu ve organlarına ait ayrıntılı anatomik incelemeyi içerdiğini söyleyen Uzm. Dr. Kesici, “Baş ve boyun bölgesinden başlanarak yüz, omurga, akciğer, kalp ile birlikte karaciğer, böbrekler gibi tüm iç organlar değerlendirilir. Özellikle kalp daha ayrıntılı değerlendirmeyi gerektirir. Kalp odacıkları ile birlikte ana toplar ve atar damarların değerlendirilmesi ileri tecrübe gerektirir. Tüm bu detaylı ultrason incelemelerine rağmen tespit edilemeyen küçük anomaliler de hala var olabilir" dedi.
 
Editör: TE Bilisim