Türk Kardiyoloji Derneği'nin yaptığı çalışma sonuçlarına göre, kalp krizi geçiren hastaların hastaneye başvuru oranında yüzde 47.1 azalma olduğunu belirten Uzm. Dr. Taylan Erdem Şahin, “Kalp krizi, ertelenebilecek ya da salgın korkusu ile ihmal edilebilecek bir durum değildir" dedi.
Alanya Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Uzm. Dr. Taylan Erdem Şahin, Covid-19 salgınında kalp hastalarının tedavi süreçleri hakkında açıklamalarda bulundu. Türk Kardiyoloji Derneğinin yaptığı çalışma sonuçlarına göre, kalp krizi geçiren hastaların hastaneye başvuru oranında yüzde 47.1 azalma olduğunu belirten Uzm. Dr. Taylan Erdem Şahin, “Bu durum, hastaların hastaneye gelmeye korktuklarını gösteriyor. Ancak kalp krizi geçiren hastalarda ilk saatlerdeki tanı ve tedavi hayati öneme sahip olduğundan hastaneye başvurmaları ve doktor muayenesinden geçmeleri, bu salgın korkusu nedeniyle aksamaktadır. Sonuçta da maalesef kötü sonuçlarla karşılaşılabilmektedir" dedi.
KORUYUCU ÖNLEMLER ALINDI
Dr. Taylan Erdem Şahin, kalple ilgili şikayetleri olan ancak salgın nedeniyle hastaneye gelmeye korkan hastalara şu önerilerde bulundu: “Kalp krizi, ertelenebilecek ya da salgın korkusu ile ihmal edilebilecek bir durum değildir. Bu yüzden sağlık kontrollerini ertelememeliyiz. Ayrıca hastanemizde covid-19 salgını yönüyle, enfekte olmayan hastalarımız için gerekli tüm koruyucu önlemler alınmıştır. Hastalarımız güvenle ve korkmadan hastanemize başvurabilir."
KALP KRİZİ VE BELİRTİLERİ
Dr. Taylan Erdem Şahin, kalp krizi ve belirtileri hakkında şu bilgileri verdi:"Kalp krizi, kalbi besleyen koroner arterlerin, plak yırtılması sonucu oluşan pıhtılar ile tıkanması sonucu kalp dokusunun hasar görmesidir. Tıkanan damarın beslediği kalp kası hücreleri 15-20 dakika içinde hasar görmeye başlar. İlk saatlerde geri döndürülebilecek bu hasar, 12 saatin sonunda artık geri dönüşümsüz hasar haline gelir. En önemli belirtisi 'iman tahtası' denilen göğüs bölgesinde yanıcı, sıkıştırıcı tarzda ağrıdır. Bu ağrı kollara ve boyun bölgesine de yansıyabilir. Bazen basit bir mide ağrısı ya da mide yanmasının altından bile kalp krizi çıkabilmektedir. Bu gibi belirtileri olan ve kalp krizi geçiren hastaların bir an önce hastaneye başvurması, doktor muayenesinden geçmesi ve en kısa sürede Koroner Anjiografi ile tıkanan damarın açılması hayati öneme sahiptir. Bu nedenle kalp krizi geçiren kişiler mutlaka 112'yi aramalı ve Koroner Anjiografi yapılabilen bir hastaneye başvurulmalıdır. Hastanemizde 7 gün 24 saat bu hizmeti vermekteyiz."
 
Editör: TE Bilisim