Memorial Antalya Hastanesi Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, kanserin teknolojinin yarattığı bir hastalık olmadığını, insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyledi.

Salı Sanayici ve İşadamları Grubu'nun (Salı Grubu) haftalık toplantısı, grup başkanı Muharrem Koç moderatörlüğünde Antalya Tenis ve İhtisas Kulübü'nde yapıldı. '4 Şubat Dünya Kanser Günü' dolayısıyla toplantının konusu sağlık olarak belirlendi. Toplantıya, Memorial Antalya Hastanesi Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan konuşmacı olarak katıldı. 'Kendimi ve Ailemi Kanserden Nasıl Korurum?' başlığıyla sunum yapan Prof. Dr. Özdoğan, "Türk toplumu bir futbolu bir de kanseri çok iyi biliyor" diye eleştiride bulundu.

STEVE JOBS ÖRNEĞİNİ VERDİ

Kanserin teknolojinin yarattığı bir hastalık olmadığını belirten Prof. Dr. Özdoğan, "Kanser insanın var olduğu günden bugüne değin var olan bir hastalık. İnsanlık tarihi kadar eski bir hastalıktır. Fakat günümüzde en zeki insanlar bile kanseri yanlış anlayabilmektedir. Düşünün ki dünyanın en zeki adamlarından Steve Jobs, yüzde 80 tedavi edilebilecek pankreas kanseri için Hindistan'a giderek alternatif tıpa yönelmiş, tıbbi müdahale için altın değeri taşıyan 9 ayını bu tedavi yöntemlerini deneyerek kaybetmiştir" dedi.

600'DEN FAZLA TÜRÜ VAR

Kanserin 600'den fazla türü olduğunu anlatan Prof. Dr. Özdoğan, “Kanser, çevresel faktörler, yaşlanma, kalıtsal geçiş ve ailesel yatkınlıklar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Burada en büyük oran yüzde 50 ile çevresel nedenlerdir. Sigara, alkol kullanımı ve günümüzde çığ gibi büyüyen obezite kanserin ortaya çıkmasına neden olabilir" diye konuştu. Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğuna değinerek, Türkiye'nin abartılı bir kanser tehdidi altında bulunmadığını vurguladı.

OBEZİTE TEHLİKESİNE VURGU

Prof. Dr. Özdoğan, kanserden korunmanın büyük önem taşıdığını belirterek, erken teşhisin önemine dikkat çekti. Tedavi yöntemlerinin gün geçtikçe geliştiğine değinen Prof. Dr. Özdoğan, "Korunma konusu her şeyden daha ağır basmalı. Korunma stratejileri doğru geliştirilmeli. Sigaraya bağlı kanser oranı yüzde 50'dir. Obezite, diyabet, beslenme bozuklukları ve tekdüze yaşam gibi faktörlerin hepsi kanser oluşmasına neden olabilir. Mesela aşırı tuz tüketimi mide kanserini tetikler. Tüm kanserler genetiktir. Genle ilgilidir ama kalıtsal değildir" diye konuştu.

'FİNANSAL TABANLI SÖYLEMLERDEN UZAK DURUN'

Beslenme şeklinin de çok önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özdoğan, "2017 yılında en çok tercih edilen diyetlere bakacak olursak Dukan 36'ncı sıradayken, Akdeniz diyeti birinci sıradadır. Sağlıklı yaşamanın olmazsa olmazıdır. Finansal tabanlı söylemlerden uzak durun, siz de yaşadığınız bölgenin diyetine sahip çıkın, uygulayın" dedi. 7 yılda 20 bin hasta gördüğüne değinen Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, "İyi ki kanser hastası oldum diyen hastalarım var. Çünkü onlar bir süre sonra yaşamı farklı görmeye başlıyor. Güneşin doğuşuna başka bakıyor. Yaşam hırsları değişiyor" diye konuştu.

'MOTİVASYON ÇOK ÖNEMLİ'

Kanser ve tedavisi ile ilgili soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, kemoterapi ünitelerinin önemini de anlattı. İnsanların değil ilaçların ışık görmemesi ve korunması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Özdoğan, "Kemoterapi üniteleri bodrumlarda, alt katlarda olurdu. Biz bunu değiştirdik. Şezlongda tedavi yapılabilecek kemoterapi sanat merkezleri kurduk. Resim, müzik desteği sunduk. Çünkü bu hastalıkta motivasyon çok önemli" dedi.
Toplantının sonunda Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç, günün anısına Prof. Dr. Mustafa Özdoğan'a plaket takdim etti.
 
Editör: TE Bilisim