Antalya Anadolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzm. Op. Dr. Karabuğa tarafından, öğrencilere skolyoz taraması yapıldı. Taramada, Dr. Karabuğa, erken tanının öneminin altını çizdi.
Rotary Toplum Birliği ve Falez Rotary Etkinlikleri kapsamından Muratpaşa Belediyesi Memur Evleri Destek Eğitim Kurs Merkezi'nde, Antalya Anadolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzm. Op. Dr. Erhan Karabuğa tarafından öğrencilere skolyoz taraması yapıldı. Muratpaşa Belediyesi Memurevleri Destek Eğitim Kursu Müdürü Erdal Kal, Falez Rotary Kulübü Başkanı Berna Tuzlak'ın da katıldığı skolyoz taramasında Op. Dr. Erhan Karabuğa, erken tanının önemi, skolyozun nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Skolyozun omurgadaki eğrilik olduğunu belirten Op. Dr. Erhan Karabuğa, “Omuz yüksekliklerinin, beldeki çizgilerin, ileri derecede eğriliklerde bacak uzunluklarının eşit olmaması, çok daha ileriki eğriliklerde ise solunum sıkıntısı olarak skoyoz kendini göstermektedir" dedi.
SKOLYOZDA ERKEN TANI VE TEDAVİ
Skolyoz taramasının erken tanı için önemli olduğunu belirten Op. Dr. Erhan Karabuğa, “Hastalık erişkin dönemde görülmekle birlikte çocukluk döneminde de görülmektedir. Çocukluk dönemindeki skolyoz, eğer erken dönemde tespit edilirse cerrahiye gitmeden basit bir fizik tedaviyle tedavi edilebilir ve ilerlemesi durdurulur. Hem hastane olarak hem de bir doktor olarak çocuklarımız için faydalı işler yapmaktan onur duyuyoruz" dedi.
BELİRTİLER DİKKATE ALINMALI
Dr. Erhan Karabuğa, "Skolyoz, değişik yaş gruplarında oluşabilir, en sık erişkin yaş grubunda görsek bile çocukluk döneminde ilk 12 yaş ve daha sonraki dönemde de görülebilir. Aileler, çocukların omurgalarında eğrilik olup olmadığını onları iyi gözlemleyerek görebilir. Çocukları kıyafetlerini değiştirirken omuzlarının eşit olup olmadığına baksınlar. Beldeki omurganın düz olması gerekirken eğiklik varsa dikkate almalılar. Bunu fark eder etmez bir doktora görünmeleri gerekmektedir. Ne kadar erken görünürlerse o kadar iyi" dedi.
 
Editör: TE Bilisim