Antalya Meme Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Cumhur Arıcı, erken tanı konulduğunda meme kanserinin tamamen tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Cumhur Arıcı, 'Meme Kanseri Farkındalık Ayı' nedeniyle yaptığı açıklamada, meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olduğunu söyledi. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla, ülkemizde ise yılda yaklaşık 15 bin kadının meme kanseri tanısı aldığını belirten Prof. Dr. Arıcı, "Yine kadınlarda gelişen tüm kanserlerin yüzde 20 ila 25'ini meme kanserleri oluşturmaktadır. Başka bir deyişle, kadınlarda gelişen her 4 kanserden biri meme kanseridir. Her 7-8 kadından biri yaşamının belirli bir döneminde meme kanseri tanısı alacaktır" diye konuştu.

MÜCADELEDE İKİ FAKTÖR ÖNE ÇIKIYOR

Meme kanseri ile mücadelede iki önemli faktörün öne çıktığını, bunlardan ilkinin obezite, beslenme alışkanlıkları ve alkol kullanımı gibi meme kanseri gelişme riskini artıran durumlara karşı hayat tarzı değişiklikleri olduğunu aktaran Prof. Dr. Arıcı, ikinci önemli faktörün ise erken tanı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Arıcı, "Meme kanseri için erken tanıda en önemli yöntem, düzenli aralıklar ile mamografi çekilmesidir. Bilimsel veriler, düzenli mamografi ile meme kanserinden ölümlerin yüzde 20 oranında azaltılabildiğini göstermektedir. Mamografi ile amaç, daha memede kitle ortaya çıkmadan, erken dönemde tanı koymaktır. Bilindiği gibi kanser taramaları gönüllülük esasına dayanır ve ancak kadınlarımızın katılımı ile başarıya ulaşabilir" diye konuştu.

ERKEN TANI KURTARIR

Prof. Dr. Arıcı, şöyle devam etti: "Kadınlarımız bilmelidir ki, erken tanı konulduğunda meme kanseri tamamen tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı alan hastalarda, memeyi koruyarak tedavi mümkündür. Bu nedenle tüm kadınlar belli bir yaştan sonra mutlaka tarama programlarına dahil edilmelidir. Meme kanseri taramaları için başlama yaşı tüm dünyada tartışma konusudur. Ancak ülkemizde meme kanseri tanısı alan hastaların yaklaşık yarısının 40-50 yaş aralığında olması nedeniyle, tarama başlangıç yaşının 40 yaş olması konusunda ortak bir fikir birliği oluşmuştur. Eğer ailesinde, özellikle birinci derece yakınında meme kanseri hastası var ise taramaya daha erken yaşlarda başlanılmalıdır. Meme kanserinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacı ile 2004 yılından itibaren 1-31 Ekim tarihleri arası tüm dünyada ve ülkemizde meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlenmiştir."
Editör: TE Bilisim