Antalya Anadolu Hastanesi kalp damar cerrahı Doç.Dr. Dolunay Odabaşı, kadınlar ve ayakta çalışanlarda sık görülen varis hastalığının lazer yöntemiyle ağrısız tedavi edildiğini söyledi.
Bacaklarda derinin hemen altındaki toplardamarların genişlemesiyle oluşan varis hastalığı, toplumun yaklaşık yüzde 20'sinde görülüyor. Sağlık sorunu olan varislerin tedavisinde etkin yöntem olarak lazer yönetimi kullanılıyor. Antalya Anadolu Hastanesi kalp damar cerrahı Doç.Dr. Dolunay Odabaşı, varis hastalığının temelde genetik geçişli bir hastalık olduğunu belirtti. Varis tedavisi hakkında bilgi veren Doç.Dr. Odabaşı, lazer tedavisi yöntemiyle hastaların varislerden kurtulduğunu söyledi.
LAZER YÖNETMİ
Lazer tedavisini yüzeysel varisler yani örümcek varislerde kullanıldığını kaydeden Doç.Dr. Dolunay Odabaşı, "Lazer enerjisiyle bu varisleri tedavi edebiliyoruz. Ağrı ve sızı olmuyor. Seans seans yapıyoruz. Tedavi süresi kısa. Her bir seansta yaklaşık 15-20 santimetre karelik bir alanı temizliyoruz. Yaygınlığına bağlı olarak 10 veya 20 seans sürebiliyor" dedi.
EN ÇOK UYGULANAN YÖNTEM
Doç.Dr. Dolunay Odabaşı, etkin ve güvenilir bir yöntem olan lazer tedavisinin etkili sonuçlar verdiğine dikkati çekti. Lazer tedavisiyle hastaların varislerden kurtulduğunu kaydeden Doç.Dr. Odabaşı, "Hastanemizde en çok bu tedavi yöntemini kullanıyoruz. Hastalarımız sonuçlardan çok memnun" dedi. Tiplerine göre farklı tedavi yöntemlerinin de olduğunu söyleyen Doç.Dr. Dolunay Odabaşı, lazer, ameliyat ve köpük yöntemi gibi birden fazla tedavi yöntemlerini uyguladıklarını da söyledi.
EN ÇOK KADINLARDA GÖRÜLÜYOR
Varisin daha çok kadınlarda görüldüğüne değinen Doç.Dr. Dolunay Odabaşı, "Temelde genetik bir hastalıktır. Uzun süre ayakta durmayı gerektiren meslek gruplarında, kadınlarda daha çok görülmektedir" dedi.
VARİS ÇORABI ÖNEMLİ
Varis çorabının önemine dikkat çeken Doç.Dr. Odabaşı, şöyle dedi.
"Varis çorabı kullanmak çok önemlidir. Sıcak bölgelerde bunu kullanmak zor oluyor. Tedavi ettiğimiz hastalarda yeni varis oluşmasını engellemek için veya başlangıç safhasında olan varislerin ilerlememesi için varis çorabı kullanmak çok önemli. Bununla birlikte kilo kontrolü ve egzersiz çok önemli. Bu yüzden hastalarımıza spor yapmayı tavsiye ediyoruz."
AĞRI, YORGUNLUK VE ŞİŞMEYE DİKKAT
Doç.Dr. Dolunay Odabaşı, hastaların genelde varisler gözle görülür olduğu zaman tedaviye geldiğine de dikkati çekerek, "Ayaklarında ağrı, yorgunluk ve şişme gibi şikayetleri olanların mutlaka bir kalp damar cerrahına görünmelerinde fayda var. Aksi takdirde ilerleyen dönemlerde ayaklarda iyileşmeyen yaralar oluşuyor. Kanama durumunda ise durdurulması çok zor. Erken tanı tedaviyi daha etkin kılar" dedi.
 
Editör: TE Bilisim