Antalya’da hortumdan zarar gören TARSİM’li üretici destek alırken sigorta yaptıramamış olanları hatırlatan CHP’li Özer, Cumhurbaşkanı Yardımcısına “Sigortası olsun olmasın tüm üreticilerin zararının karşılanması düşünülmüyorsa, düşünülen planlama nedir?” diye sordu.

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, afet nedeniyle büyük zarar gören bölge üreticisini Meclis gündemine taşıdı. Yardımcısı Fuat Oktay’a bir soru önergesi veren Özer, geçen hafta yaşanan felaket sonrası 100 milyon lira zarar olduğunu tahmin ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı’nın “Gereği neyse şüphesiz bizler yerine getireceğiz” sözünü hatırlatarak “Tüm üreticilerimize zararlarının karşılığı olarak maddi destekte bulunulması düşünülüyor mu?” diye sordu.

ANTALYALI TAM DESTEK BEKLİYOR

Seralardaki hasar için Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi’nden (TARSİM) çiftçilere 35 milyon lira ödeme yapılacak olmasına dikkat çeken Özer, “Gerek mülkiyet sorunu yüzünden gerekse maliyetini karşılayamadığı için sigorta yaptıramamış üreticilerimiz var, onlar ne olacak, onlarınki zarar değil mi?” dedi. Cumhurbaşkanının devletin ne gerekiyorsa yapacağını söylediğini hatırlatan Özer, özellikle de afetzede üreticilerin tam destek beklediğine vurgu yaptığı önergesinde şu soruları yöneltti:

AFET PLANLAMANIZ NEDİR?
 
  • Cumhurbaşkanı tarafından devlet ne gerekiyorsa yapacak denildiğine göre; sigortası olsun olmasın serası, tarım arazisi zarar gören, ürün ve/veya hayvan kaybı yaşayan tüm üreticilerimize zararlarının karşılığı olarak maddi destekte bulunulması düşünülüyor mu?
  • Sigortası olsun olmasın tüm üreticilerin zararlarının karşılanması düşünülmüyorsa, “Devlet ne gerekiyorsa yapacak” ve “Afette ortaya çıkan zararları telafi etmek için” ifadeleriyle anlaşılması gereken nedir, düşünülen planlama nedir?
  • Cumhurbaşkanının “Gerek bu afette ortaya çıkan zararları telafi etmek gerekse bundan sonra başımıza gelebilecek benzer hadiselerde yıkımların önüne geçmek için gereken çalışmaları yürütüyoruz” ifadesinde sözüne ettiği benzer hadiselerde yıkımların önüne geçmek için yürütülen çalışmalar nelerdir?
  • Türkiye’de iklim değişikliğine neden olan projelerle ilgili bir araştırma var mıdır?
 
KANUN TEKLİFİ DE VERMİŞTİ

Daha önce de fırtına ve hortumun vurduğu Antalyalı üreticilerin kayıplarının karşılanmasına yönelik olarak koşulsuz devlet desteği sağlanması için kanun teklifi veren CHP’li Özer, özellikle maliyeti nedeniyle sigorta yaptıramayan ve şimdi darboğazda kalan küçük üreticiyi işaret etmişti. Ayrıca kredi borçlarını ödeyemez durumdaki üreticilerin borçlarının yeniden yapılandırılarak faizsiz ve en az iki yıl ertelenmesi çağrısında bulunan Özer, verimli ekim yapabilmesi için üreticiye uzun vadeli ve faizsiz kredi imkanı sunulmasının da şart olduğunu söylemişti.

 
Editör: TE Bilisim