Doğa Sporcusu, İstanbul Kanyon Kulübü üyesi Orhan Şentürk Gazetemizi ziyaret etti. Şentürk ziyaretinde Gazetemizin imtiyaz sahibi Adem Aydın ile görüşerek özel ilgi alanı olan ekstrem kanyon ve mağara geçişleri hakkında bilgi verdi.
Orhan Şentürk ekstrem kanyon ve mağara geçişleri hakkında bilgi verirken şunları söyledi; ” Doğa sporcusuyum. Doğada yaptığım diğer sporlara göre Kanyon geçişleri ve şalelerde iple dans etmeyi daha çok seviyorum. Yıllık izinlerde dini ve resmi tatiller de 10 15 günlük bisiklet turları ve sırt çantalı kamplı kültür gezileri ve doğa gezileri yapıyorum. İstanbul Kanyon Takımı üyesiyim. Doğanın vahşi derinliklerinde ekstrem kanyon ve mağara geçişlerini Kanyon takımı grubumuz ile yapıyoruz. Milyonlarca yılda oluşmuş, el değmemiş doğal yapılardaki görsel şölenlere tanık oluyoruz. Kanyonlarda mağaralarda özel galeriler görüyoruz. Suyun gücünü, sanatçılığını görüyoruz. Su, usta bir heykeltıraş gibi kayalara verdiği şekiller ile görücülerine görsel şölenler sunuyor. Görmüş olduğumuz şölenlerin milyonlarca yılda oluştuğunu düşünmek, bu yapının vahşi derinlerine ulaşabilen bir kaç kişiden biri olmak, insana yüksek mutluluk hissi veriyor.”
TÜRKİYE’NİN HER YERİNE KANYON FAALİYETİNE GİDİYORUZ       
Türkiye’nin her yerine Kanyon faaliyeti için gittiklerini ifade eden Orhan Şentürk açıklamasının devamında şöyle dedi;
“ Güneşi gören şelalelerde iple iniş sırasında şelalenin içinde Yarım ay şeklinde Gökkuşağı olur Gökkuşağının içinden gecmek de farklı bir keyif. Soğuk su il beraber inerken, suyun kayalara çarparak oluşturduğu melodileri dinlemek, iple kayalarda dans etmek, yosun tutmuş rengârenk kayalara dokunmak tarif edilemez bir duygu. Su sanki beni kıskanırmış gibi gücüyle aşağıya doğru itince onlarca metre aşağı 20 30 saniye gibi zamanda iniyorum. Soğuk suyu seven, hareketli suyla barışık insanları Canyoning sporuna davet ediyorum. Kanyonlar doğal lunaparklardır. Ekstrem olduğu kadar eğlencelidir. İçtiğiniz suda yüzerek Adrenalini yüksek anlar yaşayabileceğiniz spordur. Usta bir heykeltıraşın eserleri arasında oyun oynayabileceğiniz, doğal lunaparklarda jetonlar sınırsızdır. Doğaya uyum sağladığınız sürece dilediğiniz kadar eğlenebilirsiniz.
YAŞAYAN GEZEGEN OLAN DÜNYANIN EN GENÇ KARA PARÇASI TÜRKİYE
Yaşayan gezegen olan dünyanın en genç kara parçası Türkiye. Bana göre Anadolu’ya sahibiz ama onu tam olarak anlayarak tanıyamadık. Doğal zenginliklerini hakkıyla takdir edemeyip Anadolu’yu dünya ile tanıştıramadık. Türkiye’de keşfedilmeyi bekleyen, belki de yüzlerce el değmemiş galeriler var.
İnsanlardan bir ricamız var. Köy muhtarları, köy çobanları, köylerin yaşlıları, bildiği gördüğü şelaleleri dar dik yamaçlı vadileri, ulaşamadıkları yerleri bizlere bildirmelerini rica ediyoruz. Bu yapıların koruma altına alınması sadece görsellik, eğlence spor için değil, bölgesel iklim değişikliği, bitki örtüsü ve yaşayan canlıların çeşitliliği için son derece önemli. Bölgesel iklim değişikliği oluşumunda vadilerin taşıdığı hava  önemli etken. Kanyonlar bölgesel iklimler bitki örtüsü ve canların çeşitliliği yönünde sağladıkları fayda yönünden özellik taşırlar. Örnek Doğu Karadeniz, Artvin, Rize, Trabzon Sırtlarında ise Erzurum, Kars, Ardahan bu yakın şehirlerde farklı iklim coğrafya bitki çeşitliliği var. Bunu sağlayan Kaçkar, Vercenik, Marsis, Doğuş bu yüksek dağlar vadilerdir. İklim değişikliğinin en önemli etkeni Kanyon mağaraların çevrelerindeki taş ocaklarıdır. Bunlar risk oluşturuyor. Taş ocaklarının Devlet kurumlarınca denetlenmesi gerekir. Bizler çalışan insanlarız çok zamanımız yok. Keşif için insanlar bizlere dar, dik yamaçlı vadileri, şelaleyi bildirmeleri durumunda ekip olarak teknik malzemelerimizle gidip keşfediyoruz. Giriş çıkış koordinatlarını belirleyip, ilgili kurumlarla bu bilgileri paylaşıyoruz.
Turizm İl müdürlüklerinin bu konudaki çalışmaları yetersiz. Türkiye’nin tarih, kültür, deniz turizminin yanı sıra, doğa turizmi çeşitliliği ile ekstrem doğa spor galeriyle, ilgi çeken merak uyandıran turizm çeşitliği ile daha çok ilgi çekeceğini düşünüyorum. Farklı uzak ülkelerden gelip, kanyon takımıyla faaliyet yapan sporcular oluyor. Bireysel olarak gelip kanyon geçişi yapan sporcularda var. Yanı başında yaşayan köylünün dahi içini görmediği kanyonları çok uzak ülkelerden gelip, Canyoning spor yaparak geçen insanlar var.
KANYONA NE ZAMAN GİRECEĞİNİZE SİZ KARAR VERİRSİNİZ. NE ZAMAN ÇIKACAĞINIZA KANYON KARAR VERİR…!
 Kanyon geçişi yaparken, kanyoncu dağcılık mağaracılık rafting sporlarının teknikleri kullanılır. Bütün bu teknikleri hareketli suda yapmak, bilgi deneyim gerektirir. Teknik vahşi bir kanyonun içine girdiğimizde, ip inişi, hareketli suda yüzme, dere yürüyüşü, tırmanış, yüksekten suya atlama, ekip çalışması yaparak kanyon geçişi yapılır.
Kanyon ekstrem spordur. Kanyon geçişi ile dağcılık arasındaki farklar vardır. Kanyoncu girdiği rotadan geri dönemez. Suyun akış yönüne yüzemez. Su çok güçlü ve soğuktur. Rotasını terk etmek, yanlardan çıkmak İsterse, çok zor ve riski yüksek seçim yapmış olur. Kanyonların çoğu yerinde hiç bir iletişim cihazı çalışmaz Kanyoncu tüm gün soğuk hareketli suda geçiş yapar. Temel yaşam malzemeleri olan çantasını suda kaybetme riski vardır. Kanyona ne zaman gireceğinize siz karar verirsiniz. Ne zaman çıkacağınıza kanyon karar verir.
Kanyonlarda kamp kurabileceğiniz yerler kısıtlı azdır. Tüm günün yorgunluğu sonrası, yamuk bir taşın üstünde sadece mat ve uyku tulumuyla uyuruz. Çadır kurabilecek yer yoktur. Kanyonlarda bedenen yorgun, ruhen dinlenmiş oluruz. Sabah soğuk neopren elbiseyi giyip suya girmek, kanyon geçişindeki bütün zorluklara rağmen vazgeçilmez eğlencemizdir. Kanyon geçişlerinde Dağcı rotasında değişikler yapabilir. Geri dönebilir. Yardım çağırabilir. Temel yaşam malzemeleri ile yaşamını idame ettirebilir.
   Aslında Türkiye coğrafyası da kanyon oluşumları açısından zengin olmasına rağmen yeteri kadar bilinmemektedir. 120 den fazla Kanyon ismi vardır. Bazıları yaşlı kanyonlar, acık yürünebilecek teknik olmayan kanyonlardır. Kanyon kısaca, nehirlerin zamanla dünya yüzeyindeki kalkerli alanları oymasıyla oluşan derin vadiler ve dar boğazlar olarak tanımlanabilir.
 Türkiye’de Kanyon geçişi yapılan teknik kanyonların başlıcalar şunlardır;  Tazı kanyonu Manavgat Antalya, Valla Kanyonu Pınarbaşı Kastamonu,  Deretop Kanyonu Alpu Eskişehir,  Horma Kanyonu Pınarbaşı Kastamonu,  Kestel Kanyonu Mut Mersin, Avurga Kanyonu Mut Mersin,  Köprülü kanyon Manavgat Antalya,  Kaputaş Kanyonu Kalkan Antalya, Kelebekler Vadisi Kanyonu Fethiye Muğla,  Saklıkent Kanyonu Fethiye Muğla, Göynük Kanyonu Kemer Antalya, Kıbrıs Kanyonu Kaş Antalya,  Güver uçurumu Antalya,  Ahmetler Kanyonu Manavgat Antalya,   Şahin deresi Altınoluk Balıkesir, Ersizler deresi Kanyonu Küre Kastamonu, Çatak Kanyonu Azdavay Kastamonu, Harmankaya kanyonu Yenipazar Bilecik, Tuzla Hark Kanyonu Taraklı Sakarya, Yarık kaya Spil Dağı Manisa, Ayva ini Mağarası Nilüfer Bursa, Tozman Düdeni Harman köy Bilecik.
 Amaçlarımızdan biride kanyon sporunun Federasyonu olmasıdır. Kanyon spor disiplinleri edindiğimiz deneyimleri dokümantasyon haline getirmek ve Türkiye de geçilmiş kanyonları bir kitap da toplamak. Teknik raporlarıyla birlikte kanyon sporunu yapmak isteyenlerin, merak ettikleri her soruya cevap bulabilecekleri ve kanyoncuların hiç geçmemiş olduğu kanyonu geçmek istemeleri halinde kanyon hakkındaki bilgilere ulaşabileceği bir kitap yazmak. Yönetim kurulumuzun çalışmaları arasında bu kitabın hazırlanması da yer alıyor.
Tarihin önemli bir kısmı boyunca insanlar yaşayabilmek için doğayla savaşırmış. Şimdi ise yaşabilmek için doğayı korumak zorunda. Anadolu’dan büyükşehirlere hızlı göç ettik. Doğadan topraktan uzak kaldık. Kendini tekrarlayan yaşam şekilleri içinde, mutsuz umutsuz insanlar var. Bence herkesin amatörce olsa da, yapacağı bir spor dalı olmalı. Toplum olarak bunu hızlandırmanın yolu okullarda boş geçen beden eğitimi dersinde teorik ve uygulamalı olarak insanları sporlara yönlenmesine yardımcı olmalıyız. Sosyal ceşitlilik kazanacak toplum, daha bilinçli daha mutlu olacaktır. Örneğin doğada yürüme, kamp yapma, bisiklet sürme, doğaya uyum sağlayarak zaman geçirme, doğayı tanıma temel bilgiler ile, boş geçen beden eğitimi dersi farklı sporların teorik bilgileriyle çeşitlenebilir. Gençleri kötü alışkanlıklardan alı koyabilecek, mutlu olmalarını sağlayabilecek, farklı sosyal etkinlikler için bilgi paylaşımının yararlı olacağını düşünüyorum. Spordan önce gerdirme spordan sonra esnetme hareketlerinin önemine vurgu yapılmalı her sporun disiplininin anlatılması zihin olarak bireyi bu bilgiler yönlendirmeye yardımcı olacağını düşünüyorum.
 
Bilgi ve Tazı kanyonu geçişimizin görüntüleri için bakınız; https://youtu.be/G-LGRiPsh5I
 
 
Editör: TE Bilisim