TÜRKİYENİN EN ÜNLÜ  4 BÜYÜK GÜREŞİ KUMLUCA KIRKPINAR VE KURTDERE’DEN SONRA  ELMALI'NIN DA BAŞPEHLİVANI ALİ GÜRBÜZ
Antalya'nın Elmalı ilçesinde bu yıl 667'ncisi düzenlenen Tarihi Elmalı Güreşleri'nin başpehlivanı, finalde İsmail Balaban'ı yenen, bu yılın Kırkpınar Başpehlivanı Ali Gürbüz oldu.
'Türk'ün ilk er meydanı' olarak bilinen 667'nci Tarihi Elmalı Yağlı Güreşleri, Recep Gürbüz Stadı'nda yapıldı. Güreşleri, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Yardımcısı Hamza Yerlikaya, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, AK Parti, CHP ve İYİ Parti Antalya milletvekilleri, siyasi partilerin il yöneticileri, belediye başkanları ve çok sayıda güreşsever katıldı. Finali izlemeye gelen Meral Akşener, Bilal Erdoğan ve diğer protokol üyeleri ile tek tek tokalaştı.
667’nci Geleneksel Elmalı güreşlerinde İsmail Balaban’ı yenen Ali Gürbüz başpehlivan oldu.
Bu yıl 667'ncisi düzenlenen Tarihi Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşlerinde başpehlivanlık güreşlerinde finalde iki Antalyalı Ali Gürbüz ile İsmail Balaban karşılaştı. Rakibini yenen Ali Gürbüz Elmalı güreşlerinin başpehlivanı oldu.
667. TARİHİ ELMALI YAĞLI GÜREŞLERİ DUALARLA BAŞLADI
BU yıl 667'ncisi düzenlenen Tarihi Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri, dualarla başladı. Güreşlerde, 72'i başpehlivan olmak üzere çeşitli kategorilerde 1251 pehlivan er meydanına çıktı. Güreşler öncesinde, tarihi Ketenci Ömer Paşa Camii'nde yaşamını yitiren pehlivanlar için mevlidi şerif okutuldu. Cuma namazı çıkışı tüm pehlivanlar ile Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin, Cumhuriyet Başsavcısı Suphi Abikoğlu, Ağır ceza mahkemesi başkanı Kenan Polatcan, Güreş Ağası Tarık Sarvan ve diğer protokolun katılımıyla güreş sahasına kadar kortej yürüyüşü düzenlendi. Eski başpehlivanlardan Recep Gürbüz'ün güreş sahasındaki mezarı başında dualar okundu, kurban kesildi. Daha sonra protokol tarafından kurdele kesilerek, Tarihi Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri resmen başladı. Bu yıl düzenlenen Türkiye’nin üç gün süren 4 en büyük güreşlerinden, Kumluca, Kırkpınar, Kurtdere güreşlerinin başpehlivanı Ali Gürbüz Elmalı Güreşlerinde başpehlivan olunca 4 büyük güreşin başpehlivanı olan Ali Gürbüz güreş tarihine geçti. 667’nci tarihi Elmalı geleneksel güreşlerine, 2019 yılı tarihi Kırkpınar başpehlivanı Ali Gürbüz, Elmalı Güreşlerinde 6 defa Başpehlivan olan Orhan Okulu, ikizler İsmail ve Turan Balaban, Şaban Yılmaz, Mehmet Yeşil Yeşil, Osman Aynur, Fatih Atlı, Recep Kara, Hamza Köseoğlu, Tanju Gemici’nin de olduğu 72'i başpehlivan olmak üzere değişik kategorilerde  1251  pehlivan mücadele etti. Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, asırlardır düzenlenen Elmalı Yağlı Güreşleri'nin, Türk tarihinin en eski, ilk er meydanı olduğunu belirtti.
667. ELMALI YAĞLI GÜREŞLERİ'NDE 1 BUÇUK SAAT SÜREN FİNAL GÜREŞİNDE İSMAİL BALABAN’I YENEN ALİ GÜRBÜZ BAŞPEHLİVAN OLDU
Ata sporu güreşin 'ilk er meydanı' olarak kayıtlara geçen Antalya'nın Elmalı ilçesinde bu yıl 667’ncisi düzenlenen Elmalı Yağlı Güreşleri'nde İsmail Balaban, Orhan Okulu, Ali Gürbüz ve İsmail Erkal, yarı finale yükseldi. İsmail Erkal’ı 15 dakikada yenen Ali Gürbüz finale çıktı. İsmal Balaban ile Orhan Okulu arasındaki güreşi kazanmak için 2 ezeli rakip arasındaki güreş kıran kırana sert el ense, tırpan olmak üzere çok ser geçti. Güreş hakeminden sert ve acımasız güreşen 2 başpehlivanda centilmentik dışı güreştiği iddiasıyla hakemden sarı kart ve sert uyarılar gördü. 4o dakika süren güreşte kazanan olmayınca bastıranın galip olacağı süresiz puanlama güreşinde rakibini Orhan Okulu’yu yenen İsmail Balaban finale çıkarak Ali Gürbüz’ün rakibi oldu. 1 saat 30 dakika süren final güreşini kazan Ali Gürbüz 667’nci tarihi geleneksel Elmalı Güreşlerinin başpehlivanı oldu.
Başpehlivan Ali Gürbüz’e altın kemer düzenlenen törenle takıldı. Başpehlivanlık güreşlerinde Ali Gürbüz birinci, İsmail Balaban ikinci, İsmail Erkal ile Orhan Okulu üçüncülüğü paylaştı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Elmalı Belediyesi tarafından Antalya'nın Elmalı ilçesinde, bu yıl 667’ncisi düzenlenen Tarihi Elmalı Yeşilyayla Yağlı Pehlivan Güreşleri zorlu hava koşullarına rağmen büyük ilgi gördü. Türk’ün ata sporu güreşin “ilk er meydanı” olarak bilinen Elmalı Recep Gürbüz Güreş Sahası'nda düzenlenen ve 3 gün süren müsabakalarda 72 başpehlivan ve çeşitli bölgelerden bin 251 pehlivan güreş tuttu. Güreşlerin başpelivanlık yarı finalinde Ali Gürbüz ile İsmail Erkal, Orhan Okulu ile de İsmail Balaban karşılaştı. Kıyasıya geçen yarı final müsabakalarında Ali Gürbüz İsmail Erkal’ı 15 dakikada yenerek ilk finalist oldu. Diğer yarı final güreşinde ise Orhan Okulu’yu yenen İsmail Balaban ikinci finalist olarak Ali Gürbüz’ün finaldeki rakibi oldu. 1 saat 30 dakikalık final güreşini kazanan Ali Gürbüz Elmalı Güreşlerinin başpehlivanı olarak altın kemeri boynuna taktı.Güreşlerde ikinciliği İsmail Balaban , üçüncülüğü ise İsmail Erkal ile Orhan Okulu
TARİHİ GELENEKSEL ELMALI YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİNE 72 BAŞPEHLİVAN VE DEĞİŞİK KATEGORİLERDE 1251 PEHLİVAN KATILDI
Elmalı Başpehlivanlık güreşlerinde ilk 4’ü Antalyalı başpehlivanlar paylaştı. Finalde İsmail Balaban’ı yenen Ali Gürbüz birinci, İsmail Balaban ikinci, yarı final güreşinde Ali Gürbüz’e yenilen İsmail Erkal ile İsmail Balaban’a yenilen Orhan Okulu ise üçüncülüğü  paylaştılar. Diğer boylarda ise ; 90 pehlivanın güreştiği Baş Altında Mustafa Taş birinci, Mustafa Doğan Özkaya ikinci, M. Alparslan Temizce ile Deniz Yasak üçüncülüğü paylaştılar. 97 pehlivanın güreştiği Büyük Orta’da Yücel Yazıcı birinci, İsmail Çırak ikinci, Zafer Dama ile Ramazan Zeki Yılmaz üçüncü oldu. 98 pehlivanın güreştiği Küçük Orta Büyük Boy’da Enes Doğan birinci, Osman Kan ikinci, Serdar Yıldırım ile Seçkin Duman üçüncü.179 pehlivanın güreştiği Küçük Orta Küçük Boy’da Hüseyin Soğukoğlu birinci, İsmail Enes İyice ikinci, Murat Kalender ile Mehmet Kaya üçüncü. 49 pehlivanın güreştiği Deste Büyük Boy’da Kerem Kaya birinci, İhsan Derin ikinci, İsmet Topaca ile Özgür Yiğit üçüncü oldu. 85 pehlivanın güreştiği Deste Orta Boy’dan Yıldıray Pala birinci, Anıl Caner Üstündağ ikinci, Muharrem Emir ile Samet Ocak üçüncü oldu. 90 pehlivanın güreştiği Deste Küçük Boy’da birinci, Adem Ayseli, Şahin Yıldırım ikinci, İlker Durmuş ile Rıza Durmuş üçüncülüğü paylaştılar.102 pehlivanın güreştiği Ayak Kategorisinde Yurdahan Şimşek birinci, Taner Garip ikinci, Görkem Karabıyıklıdan ile Berk Avcı üçüncü oldu. 85 pehlivanın güreştiği Tozkoparan Boy’da M. Enes Özcan birinci, Yasin Yeşil ikinci, Semih Tomaş ile Doğukan Durukan üçüncülüğü paylaştılar.91 pehlivanın güreştiği Teşvik 2’ de Ramazan Efe Boztaş birinci, Ali Duran ikinci Caner Baysal ile Mustafa Naz üçüncü oldu. 74 pehlivanın güreştiği Teşvik 1’de Arda Yalçın birinci, M. Ali Yalçın ikinci, Güven Can Türkoğlu ile Osman Koray Yılmaz üçüncülüğü paylaştılar. 81 pehlivanın katıldığı Minik 2’de Adnan Yeşil Horzum birinci, O. Özgür Arslan ikinci, Şaban Kılınç ile İsmail Gencer üçüncü oldu.
 58 pehlivanın katıldığı Minik 1’ de Sualp Yılmaz birinci, S. Berke Kındır ikinci, Arda Ataçocuğu  ile  Seyfettin Bulut üçüncülüğü paylaştılar. Müsabakalarda en iyi Peşrev ödülünü İlker Durmuş ile Rıza Durmuş alırken, En teknik Güreşçi  Recep Can Özen, En Centilmen Güreşçi ise Oğuzhan Öztürk oldular. 
MUAMMER AK ELMALI GÜREŞLERİNİN YENİ AĞASI OLDU
667’nci Tarihi Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri Güreş Ağalığını ise 5 Güreş Ağası içersinde yapıla açıkarttma usulü alarak yapılan güreş ağlığını ise Elmalı 663 ve 667 eski  güreş ağalarından işadamı Muammer Ak 407 bin TL’e vererek yeni güreş ağası oldu.  Aralıklarla 3 yıl güreş ağası olan Muammer Ak’a ebedi olarak altın kemerin sahibi oldu. Yeni ağası Muammer Ak  sevenlerinin omuzunda güreş sahasında davul zurna eşliğinde tur attı.
YARI FİNALDE TOKAT SESLERİ
Tarihi güreşlerde yarı finale, 4 Antalyalı güreşçi kaldı. Ali Gürbüz, İsmail Erkan'ı yarı finalde yenerek, finale adını yazdıran ilk güreşçi oldu. Orhan Okulu ve İsmail Balaban arasındaki diğer yarı final mücadelesi ise kıran kırana geçti. Hakemler sert güreşen iki sporcuya da sarı kart gösterdi. Sert mücadele nedeniyle iki güreşçinin sakatlandığı anlar da yaşandı. Yarı finalde rakibinin sırtını yere yatıran İsmail Balaban, finalde Ali Gürbüz'ün rakibi oldu.
YAĞMUR ALTINDA FİNAL MÜCADELESİ
Tarihi güreşlerin Ali Gürbüz ile İsmail Balaban arasındaki final mücadelesi, ara ara yağmur altında devam etti. 1 saat 20 dakika süren mücadeleyi, bu yıl Kırkpınar'da da başpehlivan olan Ali Gürbüz kazandı.
MERAL AKŞENER'DEN GÜREŞÇİLERE 5'ER BİN LİRA
Güreşler devam ederken, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in yanı sıra iş insanları ve güreş ağaları, finalistlere 10'ar bin lira hediye verdi. Seyirciler, bu esnada Meral Akşener'in de sporcuları ödüllendirmesini istedi. Ayağa kalkarak vatandaşları selamlayan Akşener, güreşçilere 5'er bin lira verdi. Tarihi güreşler, protokolün madalyaları vermesiyle sona erdi.
GÜREŞ AĞALIĞI 407 BİN LİRA
Diğer yandan güreş ağalığı için de çayırda ihale yapıldı. İhaleyi 407 bin liraya bu yılın ağası Muammer Ak aldı. Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, 3 kez ağalığı alan Ak'a ağalık altın kemerini hediye edeceklerini, ağanın heykelini ilçeye dikeceklerini söyledi.
MERAL AKŞENER'DEN GÜREŞÇİLERE 5'ER BİN LİRA
Güreşler devam ederken, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in yanı sıra iş insanları ve güreş ağaları, finalistlere 10'ar bin lira hediye verdi. Seyirciler, bu esnada Meral Akşener'in de sporcuları ödüllendirmesini istedi. Ayağa kalkarak vatandaşları selamlayan Akşener, güreşçilere 5'er bin lira verdi. Tarihi güreşler, protokolün madalyaları vermesiyle sona erdi.
GÜREŞ AĞALIĞI 407 BİN LİRA
Diğer yandan güreş ağalığı için de çayırda ihale yapıldı. İhaleyi 407 bin liraya bu yılın ağası Muammer Ak aldı. Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, 3 kez ağalığı alan Ak'a ağalık altın kemerini hediye edeceklerini, ağanın heykelini ilçeye dikeceklerini söyledi.
 
 
 
 
Editör: TE Bilisim