28. Geleneksel Seydikemer Yağlı Güreşlerinde finalde İsmail Balaban’ı yenen Ali Gürbüz Başpehlivan oldu.
28. Geleneksel Seydikemer İlçesi’nin Yayla Seki Mahallesi’nde yapılan Yağlı Güreşleri’nde Ali Gürbüz Başpehlivan oldu. Antalyalı Ali Gürbüz, finalde yine Antalyalı İsmail Balan ile karşılaştı. Gürbüz, büyük çekişme içinde geçen karşılaşmayı kazanarak Seydikemer’in başpehlivanı oldu.
Seydikemer Belediyesi’nin düzenlediği geleneksel Yayla Seki Yağlı Güreşleri’ne saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kuran-ı Kerim okunarak başlandı. Yaklaşık 10 bin kişinin izlediği güreşlere çevre il ve ilçelerden gelen yüzlerce kişi, Seki mahallesinde buluştu. Güreşleri Muğla Valisi Esengül Civelek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Seydikemer Belediye Başkanı Haktan Gökçekuyu, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş’ın yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu başkan ve üyeleri izledi. Yağlı güreşlere Kırkpınar’ın 42 başpehlivanı ile birlikte 527 güreşçi katıldı. Çekişmeli, heyecanlı ve kıran kırana geçen güreşlerde pehlivanlar izleyenlere heyecanlı anlar yaşattı.
 
İSMAİL BALABAN’I FİNALDE YENEN ALİ GÜRBÜZ BAŞPEHLİVAN
Muğla'nın Seydikemer ilçesinde bu yıl 28'incisi düzenlenen Geleneksel Yayla Seki Yağlı Güreşleri'nde, Ali Gürbüz başpehlivanlığı elde etti. Seydikemer Belediyesi tarafından Seki Mahallesi Zümrüt Çayırı'nda gerçekleştirilen güreşlere, çeşitli illerden 46'sı başpehlivan, 527 sporcu katıldı.Finalde İsmail Balaban'ı yenen Ali Gürbüz, başpehlivan oldu. Ali Gürbüz ilk turda Yıldıray Akın’ı, ikinci turda Ali Ynatma’yı üçüncü tur çeyrek finalde  Şah Ali Kurt’u, Yarıfinalde Orhan Okulu’yu yenen Şaban Yılmaz’ı, finalde de İsmail Balaban’ı yenerek başpehlivan oldu. 40 dakika süren final güreşinde yenen olmayınca, bastıranın galip olacağı sınırsız uzatma güreşi kıran kırana ve büyük bir heyecanla 2 pehlivanın başta olmak üzere güreşsever seyircilerin sahanın içine kadar girmesiyle akşam geç saatlerine kadar devam etti. Saat 19:00’da başlayan Başpehlivanlık final güreşi saat 20:30’a kadar süren güreşte Başpehlivan Ali Gürbüz’ün rakibi İsmail Balaban’ı bir buçuk saat süren güreş sonunda sırt üstü yenerek başpehlivan oldu. Başpehlivanlık güreşlerinde Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Başpehlivanı Ali Gürbüz birinci, İsmail Balaban İkinci, 2 Samsunlu başpehlivan Serhat Gökmen ile Fatih Atlı ise üçüncülüğü paylaştılar. Bir iddialı başpehlivan Orhan Okulu ise 3’üncü turda Samsun’ku Şaban Yılmaz’a yenilerek güreşseverleri hayal kırıklığına uğrattı. Ordu Ünyeli ünlü başpehlivanlardan Recep Kara ilk turda Faruk Akkoyun’a yenilmesi güreşverleri üzdü.
Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz, gazetecilere yaptığı açıklamada, ata sporu güreşin devamlılığını sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.
Güreşe bölge halkının yoğun ilgi gösterdiğini belirten Otgöz, "Sporcular kıyasıya mücadele etti. Ata sporumuzu gelecek nesillere aktarmak çok güzel." dedi.
Ağalığı Bayram Önder Akdenizli Kazandı
Güreş Ağalığı ihalesine 5 iş adamı katılırken, ihaleyi 200 bin TL veren Bayram Önder Akdenizli kazandı. Seki Yağlı Güreşleri, Tarihi Kırkpınar Güreşleri’ni de aratmadı. Güreşlerde başpehlivanlık için Ali Gürbüz ile İsmail Balaban karşılaştı. İzleyenlerin büyük heyecanla izlediği final güreşi yaklaşık 1 saat sürdü. Puanlamaya giden 2 güreşçi dakikalarca birbirlerine üstünlük sağlamaya çalıştı. Ali Gürbüz, rakibi İsmail Balabanı puanlama içerisinde yaptığı atakla yenmeyi başardı. Gürbüz, karşılaşma sonrasında büyük bir sevinç yaşadı.
Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz, yaptığı açıklamada, ata sporu yağlı güreşin devamını sağlamayı amaçladıklarını, genç nesillere sevdirmek için geleneksel olarak etkinliği düzenlediklerini söyledi.
 
 
Editör: TE Bilisim