BİK Genel Müdür Yardımcısı Cem Elçin’in kayınpederi Halit Ziya Sonay bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Basın İlan Kurumu İstanbul Şubesi Eski Müdür Yardımcısı Yeşim Elçin’in babası ve BİK Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Cem Elçin’in kayınpederi; Türkiye Gazeteciler Sendikası Eski Başkanı, Basın İlan Kurumu (BİK) Eski Genel Kurul ve Denetim Kurulu Üyesi gazeteci Halit Ziya Sonay bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti.

 Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde 1942 yılında doğan Halit Ziya Sonay, mesleğe 1959 yılında Yeni Sabah gazetesinde başlamış sırasıyla İnkılap, Yeni Memleket ve Son Havadis gazetelerinde çalışmıştı. Türkiye Gazeteciler Sendikasında 1972 yılından itibaren Genel Mali Sekreterlik ve Genel Sekreterlik görevlerini yapmış, ilerleyen yıllarda Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın Genel Başkanlığını görevini üstlenmişti. Sonay, Basın İlan Kurumunun 1984 yılı Şubat ayındaki Genel Kurulunda iki Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi ile birlikte BİK Genel Kurul üyesi olmuştu.

O tarihten itibaren ısrarlı takip ve önerileriyle Basın İlan Kurumu personelinin birçok sosyal hakka kavuşmasında katkı sağlamış, basın mensuplarının daha çok yardım almasını amaçlayan önerileriyle basın tarihinde önemli yer edinmişti. Halit Ziya Sonay, 19 Şubat 1993 tarihli 17. Genel Kurul Toplantısında Basın İlan Kurumu Denetim Kurulu üyeliğine seçilmiş, bu görevi başarı ile yürütmüştü. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın 20 Ekim 2001 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurulunda yeniden aday olmayacağı gerekçesiyle Basın İlan Kurumu Denetim Kurulu üyeliğinden istifa etmişti.

Basın İlan Kurumu Genel Kurulunun 2003 yılı Mayıs ayındaki toplantısının finalinde duygulu bir veda konuşması ile Kurumdaki görevinden fiilen ayrılmasına rağmen, bir bilen ve danışılan kişi olarak manevi hizmetini sürdürmüştü. Halit Ziya Sonay, Türkiye Gazeteciler Cemiyet tarafından Türk Basınına uzun yıllar üstün hizmetler vermiş gazetecilerin ödüllendirildiği, 70 yaşından gün alan ve meslekte 50 yılını tamamlayan gazetecilere verilen “Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü”ne 4 Kasım 2013 tarihinde layık görülmüştür. Sonay, sendikacılık hizmetlerinin yanı sıra, kurucuları arasında yer aldığı konut kooperatifi sayesinde, sayısız basın mensubunun ev sahibi olmasını sağlamıştır. Maslak’ta bulunan Gazeteciler Sitesi’ndeki parka, 9 Nisan 2016 tarihinde Halit Ziya Sonay’ın adı verilmişti. Havva Sonay ile 1966 yılında evlenen Halit Ziya Sonay, üç çocuk babası ve dört torun sahibiydi.
 
BİK Kurumuna ve basın sektörüne büyük katkılar sunarak aramızdan ayrılan Halit Ziya Sonay’a Kaş Aydın Haber Gazetesi ve ailesi olarak Allah’tan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı diliyoruz.
 
Editör: TE Bilisim