Canbazlar, hokkabazlar, macunlar, kağıt helvalar, karagöz ustaları, meddahlar, orta oyuncular… Her biri Ramazan ayının klasikleri… İftarda ve sahurda ramazan topu, sahurda ramazan davucusunun davul çalması, maniler okuması, vatandaşları sahura kaldırması gibi ramazan eğlenceleri ve gelenekleri belediyeler, şimdilerde bunlardan hiç birini etkinlik olarak düzenlemiyor ve yapmıyor. Kaşlı vatandaşlar yine de eski Ramazanları özlediğini söylüyor.

    Mustafa Eriş(lokantacı)” Eski Ramazanları özlüyoruz. Eskiden daha çok sevgi, saygı vardı. Oruçluya oruç tutana saygı ve sevgi vardı. Günümüzde oruç tutmayan yada tutamayanlar, oruç tutanlara saygı ve sevgi göstermiyorlar. Eskiden çocukluğumuzdaki bizde ve insanlar da heyecan vardı. Artık günümüzde yok. Şimdi insanlar artık paraya önem veriyor.

   Mehmet Ali Toraman (Kahveci)” Eski Ramazanların ayrı bir tadı vardı. Etkinlikleri iple çekerdik. Bu gelenekler şimdilerde kalmadı. Günümüzde etkinlikler yapılmıyor. Etkinlikler de eskisi gibi değil.

   Bayram Bayır (Kaş Gökçeören Mahalle Muhtarı)” Eskiden Ramazan geldiğinde, içimizde başka bir duygu olurdu. Şimdi Ramazan’ın gelip gelmediği belli değil. Eski tadı yok.

   Mehmet Karadayı (Emekli gece bekçisi)” Ben eski ile yeni Ramazanlar arasında çok büyük fark olduğunu düşünüyorum. Komşular arasında yardımlaşma dayanışma olurdu. Ramazan davulu çalınırdı. Yeni cami’nin bahçesinde ramazan topu patlatılırdı. İnsanlar orucunu ezanla birlikte ramazan topuyla açardı. Belki şimdi havalar çok sıcak, tek fark havanın sıcak olması olabilir.

   Yusuf  Önal (Emekli memur) ” Eski Ramazanlar ramazan davulcusu bizi sahura kaldırırdı. Camide iftarın gelmesini ve ramazan topunun patlamasını dört gözle beklerdik. Ezanla birlikte ramazan topu patlatılarak orucumuzu açardık. Çocukluğumuzda ramazan daha farklı olurdu. Güzel etkinlikler yapılırdı. Herkeste bir telaş olurdu. Alışverişe çıkılırdı. Şimdi öyle bir heyecan yok.

   Yusuf Çırak( Esnaf)” Eskiden, çocukluğumuzda Ramazan ayları daha hareketli geçerdi. O günleri özlüyoruz. Güzel etkinlikler olurdu. Camilere teravilere giderdik. Büyüklerimiz namaz kılarken biz çocuklar cami bahçesinde top, yakalamaca, köşe kapmaca, mendil kapma oyunlar oynardık. Arkadaşlarla güreşir, şakalaşırdık.

Mustafa Boşgelmez(Emekli berber) Ben eski ile yeni Ramazanlar arasında çok büyük fark olduğunu düşünüyorum. Her şey eskiden güzeldi. Kaş’ta eskiden oruç tutan çok olurdu. Teravide camiler dolardı. Şimdi insanlar oruç tutmamak için, sıcakları ve günlerin uzunluğundan şikayetçiler. Birde hastayız diyorlar. Bizim çocukluğumuzda ve gençliğimizde  oruç tutmamak büyük bir suçtu. Oruç tutmayan oruç tutana büyük saygı gösterirdi. Oruç tutmayanı bilemezdik. Şimdi oruç tutmayan oruç tutana saygı göstermiyor. Cadde ve sokaklarda veya işyerlerinde oruçlunun yanında sigara içiyorlar veya yiyecek, içecek bir şeyler yiyorlar. Eskiden böyle bir şey olmazdı. Eskiden Komşular arasında yardımlaşma dayanışma olurdu. İftarda ve sahurda komşular arasında yemek ikramları ve beraber iftar ve sahur yapılırdı. Ah nerde o eski ramazanlar, o eski ramazanları büyük bir özlemle özlüyoruz. Her şey eskiden güzeldi.
 




Editör: TE Bilisim