Antalya’nın Kaş İlçesi ile Muğla’nın Seydikemer İlçesi arasındaki yaylalar, yörüklerle şenlenmeye başladı. Okulların kapanması, sahillerde sera sezonunun sona ermesi  ve yaz sıcaklarının bastırması ile birlikte, ilçenin yörükleri Batı Torosları en yüksek dağı olan Akdağ’ın yamaçlarındaki yaylaları doldurmaya başladı.

   Bu yıl havaların serin gitmesi nedeniyle, Yörükler göç yoluna geçen yıllara göre daha geç koyuldu. Antalya’nın Kaş İlçesi’nin Gömbe Mahallesi’nin  bin 200 metre yüksekliğindeki Gömbe Yaylası yönünden Akdağ’ın yamaçlarına yapılan yolculukta, ilk olarak Subaşı yaylası ile karşılaşılıyor. Kaş İlçesi’nin Yörüklerinin yazı geçirdiği, denizden 2100- 2200 metre yüksekliğinde küçük bir ova. Yemyeşil otlarla kaplı olan Şubaşı Yaylası’ndan buz gibi sular akıyor. Kıyılarında arı kovanları organik bal yapıyor. Yaylada, keçi, koyun ve inek sürüleri otluyor. Yaz tatiline başlayan çocukların bazıları keçi otlatıyor. Bazırı da kendi yarattıkları oyuncakları ile oynuyor.  

 Subaşı Yaylası’nda biraz yukarı tırmanınca, yaylaya adını veren suyun çıktığı Subaşı kaynağı ve Kuruova Yaylası var. Buralarda keçi sürüleri otluyor. Denizden 2 bin 500 metreye çıktığınızda geçen yaz kuruyan İkiz Göller’in bulunduğu yayla var. Bu yıl yağan yoğun karlarla, baharda yağan yağmurlarla İkiz Göller yeniden hayat bulmuş. Kıyısında koyun sürüleri var. Hemen yanında bir yörük çadırında Türk bayrağı dalgalanıyor. Burası artık Muğla’nın Seydikemer İlçesi. İkiz Göllerin biraz ötesinde kıl çadırlarını kurmuş Seydikemer yörükleri var. Bunlar yaylaya traktörlerle göçe devam ediyor. Traktörlerde, tavuklar, köpekler, koyunlar, aile bireyleri ile birlikte yolculuk yapıyor. 2 bin 600 metrede daha kar yığınlarının bulunduğu Evyaka yaylası var. Evyaka Yaylası, Akdağ’ın doruğunu sadece 424 metre uzaklıkta. Evyakaya Yörükler, daha çıkmamış. Bugünlerde ilk yörük göçü geldi Evyakaya. Torosların doruklarında, yaz geçirecek olan Yörükler, ıssız dağları şenlendiriyor.

   Yaylaya hayvanlarını ve arıları göçüren Necip Levent yaptığı konuşmada”Biz yörüğüz. Buraya Mayıs ayında çıkıyoruz. Şubaşı Yaylası. Denizden 2 bin 200 metre yüksekliği var. Burası hayvancılık ve arıcılık için uygun bir yer. Gelip gezilecek ve görülecek bir yer. Çadırlarda yazlıyoruz” dedi.

  Yaylada koyunlarını otlatan Arif Karasü de yaptığı konuşmada” Mayıs ayında koyunlarımla, Subaşı Yaylası’na çıkıyorum. Eylül ayına kadar Subaşı Yaylası’nda çadırımla konaklıyorum. Buranın doğal otları ile besliyorum. Buradaki sütün, tereyağının, peynirin ayrı bir lezzeti vardır” diye konuştu.

  Yaya olarak suyun kaynağına kadar çıkan Mehmet Özkan ise yaptığı konuşmada” Ben yurt dışında 30 sene kaldım. Televizyonlarda gördüm. Buraya gelince de gördüm. Bu dağların doğasını o kadar merak ettim ki, Uçarsu diyerekten. Gelip ta  bu dağa çıktım. Burayı yerinde gördüm. Arkadaşlar da yardımcı oldular. Merak edenler gelsinler, burası görmeye değer yerler” dedi.







 
Editör: TE Bilisim