Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde bu yıl 17'ncisi gerçekleştirilen Tarım ve Seracılık Festivali kapsamında Yörük Gelini Sergisi açıldı, belgesel film gösterimi ve Yörük obaları ziyareti yapıldı.

Kumluca Belediyesi tarafından bu yıl 17'ncisi düzenlenen Tarım ve Seracılık Festivali, farklı ve renkli etkinliklerle devam ediyor. Etkinlikler kapsamında daha önce Antalya'da açılan Yörük Gelini Sergisi açıldı. Kumluca Belediyesi 50'nci Yıl Kültür Merkezi Kalekule Sergi Salonu'ndaki serginin açılışına Kaymakam Polat Kara, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Akdeniz Üniversitesi Müzecilik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri ve davetliler katıldı.

 Açılışta konuşan Kaymakam Polat Kara, geçmişte yaşanan kültürün bugün yaşatılıyor olmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu ve bu kültürün gelecek nesillere aktarılması için yapılan çalışmaları takdirle izlediğini söyledi. Kaymakam Kara, "Bu da bize gösteriyor ki bizden sonraki nesillerimiz de bugünkü kültürümüze sahip çıkarak yaşatacak. Ben bugün geçmiş kültürümüzün yaşatılması adına çaba sarf eden herkese teşekkür ediyorum. İlçemizde 17 yıldır düzenlenen bir festival var. Bu festivalimiz de bu kültürümüzün bir parçası, bu festivalimize hepimiz sahip çıkalım" dedi.

 Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da 17 yıldır geçmişle geleceği buluşturmak, geçmiş yaşam ve kültürü gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktarmak için mücadele verdiklerini ve bu mücadeleyi halkın da sahiplenmesiyle çok güzel şekilde devam ettirdiklerini vurguladı. Tarım ve Seracılık Festivali etkinliklerine bu yıl farklılık katmak adına Yörük Gelini Sergisi ve Yörük Obaları Buluşması etkinliklerini yaptıklarını kaydeden Başkan Çetinkaya, "Bu etkinliğimize halkımız 7'den 70'e herkes sahip çıktı ve ortaya çok güzel bir manzara koydu. Biz de bu güzelliği bir adım öteye taşımak adına daha önce Antalya'da sergilenen Yörük Gelini Sergisi'ni ilçemizde açmaya karar verdik. Bu konunun uzmanı, hepinizin yakından tanıdığı ve ilçemizde birçok güzelliklere birlikte imza attığı Nevzat hocamız ve Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen bu işin lokomotifi oldular" diye konuştu.
 Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından Prof. Dr. Nevzat Çevik ve Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen'e plaket verildi. Törenin sonunda Yörük Gelini Sergisi'nin açılışı yapıldı. Sergiyi gezen protokol üyeleri ve davetlilere Prof. Dr. Nevzat Çevik tarafından sergiden yer alan Yörük kadını fotoğrafları ve giyim eşyaları hakkında bilgi verildi.

 Sergiden sonra ilçede bu yıl ilk defa oluşturulan Yörük obaları gezildi. Burada da Yörük obalarında bulunan oba sahipleri tarafından ziyaretçilere obaları hakkında bilgi verildi ve ayran, bulgur pilavı, kuru fasulye gibi yiyecekler ikram edildi.

 Etkinliğin son bölümünde ise iki bölümden oluşan ve Prof. Dr. Nevzat Çevik'in metin yazarlığını yaptığı 'Son Göç' belgesel filmi gösterimi yapıldı. Film arasında konuşan Prof. Dr. Çevik, çok kısa bir süre öncesi olmasına rağmen çekimini yaptıkları filmdeki birçok görüntü ve figürü bugün bulamadıklarını söyledi. İnsanların tarih ve kültürü bir miras olarak değerlendirerek çok iyi sahip çıkmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çevik, az da olsa günümüzde geçmiş kültüre sahip çıkılmaya çalışmasının kendisini mutlu ettiğini belirtti.
Editör: TE Bilisim