Kaş ve Kekova'nın geleceği için Elele projesi kapsamında Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği ile WWF-Türkiye'nin  birlikte yürüttüğü çalıştay devam ediyor. Çalıştay’ın ilk günü programında WWF-Türkiye Proje Koordinatörü Eray Çağlayan çalıştayın amacı ve izlenecek yöntemler konularında bilgilendirmede bulunurken, Sürdürülebilir Turizm Danışmanı Erika Harms  Deniz koruma alanlarının servisleri ve  Kaş Kekova için pazar tanımlama ile sertifikalı ürün ve değeri konusunda bilgi sundu. WWF-Med Po Sea-Med Proje Koordinatörü Mauro Randone Sertifikalı ürün ve yeni bir sertifikasyon konusunda, WWF-Türkiye Kaş Kekova ÖÇKB Proje Sorumlusu Yaprak Arda ise deniz koruma alanlarının servisleri konusunda sunum yaptılar.

Tüm gün süren çalıştayda yapılan sunumların ardından etkinlik bölümüne geçildi. WWF-Türkiye Proje Koordinatörü Eray Çağlayan, WWF-Türkiye Kaş Kekova ÖÇKB Proje Sorumlusu Yaprak Arda,  Sürdürülebilir Turizm Danışmanı Erika Harms  ve WWF-Med Po Sea-Med Proje Koordinatörü Mauro Randone katılımcılar ile birlikte guruplar halinde Kaş Kekova için Pazar tanımlama, ürün tanımlama, ürünlerin seçimi konularında çalışmalar yürüttüler.

Çalıştay’ın son bölümünde ise tur tekneleri sahipleri, dalış okulları, otel ve restaurant işletmecileri’nin katılımları ile sertifikalı ürün ve uygulama prensiplerinin ele alındığı bir toplantı gerçekleştirildi.

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Dr. MuniseOzan, Dernek yöneticileri Paolo Guglielmi, Ferdi Akarsu sertifikalı ürün uygulamasının prensipleri hakkında bilgi sunarken, uygulamada önceliklerin belirlenmesi hususunda katılımcıların görüşlerine başvurdular.

 Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan toplantıda konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ” 2014 yılında başlayan sürdürülebilir turizm projesi vardı. Altı ülkede devam ediyordu. Türkiye’den sadece Kaş bölgesi seçilmişti. Bunun için WWF Akdeniz Türkiye Ofisine çok teşekkür ediyorum. Kaş yıllardır kendi emekleri bu noktaya geldi. Türkiye için bir örnek. Özellikle kitlesel Turizm’in yaşadığı sıkıntıları düşünürsek, Türkiye’deki turizm’in kurtuluşunun sürdürülebilir turizm’de olduğunu söyleyebiliriz. Kaş turizm ve tanıtma derneği olarak bu projeye destek verdik. Bölgemize sahip çıkmaya çalıştık. Kaş’ı korumak bizim önceliğimiz. Bugüne kadar korunarak geldi. Bu proje ileride etiketlemeyi ve sertifikasyonu da beraberinde getirecek. İlk etap olarak otel, pansiyon, restaurantlar, dalış okulları ve tur tekneleri ile başlayacağız. Amacımız uygulanabilir gerçek bir sertifikasyona geçmek. Çünkü Kaş bunu hak ediyor. Bölgemiz çok büyük değerler barındırıyor. Kaş Kekova özel koruma çevresi, hem denizsel,  hem de karasal alanımız var. Böyle bir alan hiçbir yerde yok. Hep birlikte çalışacağız “ dedi.

Kaş’lı Tur Tekneleri sahipleri, Otel ve Restaurant işletmecileri toplantıda görüşlerini ifade ederken, sertifika uygulamasına prensip olarak destek verdiklerini ifade ettiler ve önerilerde bulundular.




 
 
 
Editör: TE Bilisim