Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz’de ihracat rakamlarının 1 milyar dolar rakamına ulaşması için geri sayım başladı. Bölgeden 1 Ocak ila 30 Nisan tarihleri arasında 886 milyon 248 bin 210 dolar ihracat gerçekleşti.

Antalya, Burdur ve Isparta illerinin 4 aylık toplam ihracatında geçen yılın aynı dönemine kıyasla 2,99 oranında gerileme yaşandı. Sadece Nisan ayı verilerine bakıldığında gerçekleşen ihracatın 213 milyon 561 bin 843 dolar, geçen yılın aynı dönemine kıyaslandığında ise yüzde 18,24 oranında gerileme yaşandığı görüldü.

Bölge ihracatının Nisan ayında bu denli gerilemesinde maden ve metaller sektörü, ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü ile demir ve demir dışı metaller sektörünün ihracat rakamlarında yaşanan kayıp etkili oldu. Bölge ihracatı buna rağmen yine de 200 milyon doların üzerine çıkma başarısı göstererek, gelecek adına ümit verdi. Sektörlere bakıldığında yaş meyve sebze sektörü 77,9 milyon dolar ile 2022 yılı Nisan ayına kıyasla ihracatını yüzde 10,58 oranında artırma başarısı gösterdi. Maden ve metaller sektörüne bakıldığında doğaltaş ağırlıklı ihracat rakamlarının 36 milyon dolara ulaştığı görüldü. Yaşanan yüzde 32 oranındaki kayba rağmen, geçen hafta gerçekleşen Marble İzmir Fuarı’nda özellikle Çinli alıcıların Türk doğaltaşına ilgisi sektörün geleceği adına olumlu karşılandı.

Nisan ayında en fazla ihracat gerçekleştiren üçüncü sektör yüzde 24,67 oranında gerileme ve 24 milyon 464 bin 260 dolar ile ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü oldu. Dördüncü sırada yer alan kimya sektörü ise yüzde 1,43 oranında kayıpla 21,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirme başarısı gösterdi. Beşinci sıradaki demir ve demir dışı metaller sektörü ise yüzde 65,88 oranında kayıpla 7,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

EN FAZLA İHRACAT RUSYA'YA

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, nisan ayında bölgeden en fazla ihracatın Rusya’ya gerçekleştiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Rusya’ya rekor oranda ihracatla yüzde 61,51 oranında artışla 19,5 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Bölge ihracatının neredeyse yüze 10’u Rusya’ya gerçekleşirken ikinci sırada 16,3 milyon dolar ihracatla Çin yer aldı. Çin pazarında yaşanan kayıp bu dönemde de sürdü. Üçüncü sırada ise Rusya gibi rekor bir ihracatın gerçekleştiği Ukrayna yer aldı. Ukrayna’ya ihracat yüzde 54,14 oranında artış göstererek, 14,8 milyon dolar oldu. Böylece Rusya ve Ukrayna’ya gerçekleşen ihracat Nisan ayında bölge ihracatının yüzde 15’ine ulaştı. Listenin dördüncü sırasında yüzde 12,88 oranında kayıp ve 13,6 milyon dolar ile Romanya, beşinci sırada ise yüzde 19,07 oranında gerileme ve 12,4 milyon dolar ihracatla Almanya yer aldı" dedi.

ANTALYA'NIN SAHİLLERİNDE YOĞUNLUK YAŞANIYOR ANTALYA'NIN SAHİLLERİNDE YOĞUNLUK YAŞANIYOR

YAŞ MEYVE SEBZE SEKTÖRÜ LİDER

Bölge ihracatının 4 aylık seyrine bakıldığında yaş meyve sebze sektörünün nisan ayı özelinde olduğu gibi yine en fazla ihracat yapan sektörü olduğunu aktaran Çavuşoğlu, "İhracatını yüzde 24,23 oranında artıran yaş meyve sebze sektörünün 4 aylık ihracatı 344 milyon 246 bin 584 dolar oldu. İkinci sırada yer alan maden sektörü, 4 aylık süreçte yüzde 23,69 oranında gerileme ile 132 milyon 294 bin 977 dolar ihracat gerçekleştirdi. Listenin üçüncü sırasında ise yüzde 9,34 oranında kayıp ve 93,1 milyon dolar ihracatla ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü yer aldı. Dördüncü sıradaki kimya sektörü ise 4 aylık süreçte ihracatını yüzde 13,73 oranında artırarak 85,4 milyon dolara ulaştırdı. Ağaç mamulleri ve orman ürünleri ile kimya sektörünün ihracatı 4'üncü ayın sonu itibariyle 100 milyon dolara yaklaştı. Mayıs ayı içerisinde iki sektörümüzün de ihracatının 100 milyon doları geride bırakması bekleniyor" diye konuştu.

   Birlik olarak bölge ihracatını artırmak, yeni pazarlarda tüm sektörlerle var olmak için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Bu çerçevede nisan ayının son haftasında 86 firmamız ile Marble İzmir Fuarı’na katıldık. Haziran ayında da gıda sektörümüzün ihracatını daha da artırmak için İngiltere’ye ticaret heyeti düzenliyoruz. Yaş meyve sebze, gıda, doğaltaş ve maden sektörümüzün ihracatını artırmak için başlattığımız yeni URGE Projelerinde de ihtiyaç analizleri çalışması için hazırlıklarımız sürüyor. Firmalarımızın ihtiyaçlarının belirlenmesinin ardından bu üç sektörde yurt dışı pazarlama heyeti çalışmalarımız başlayacak" dedi. 

Editör: ADEM AYDIN